robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie. Składniki: 1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 1 laska cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka kurkumy kawałek(...)kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą. Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem z limonki. Podawaj z chlebkiem naan
Oryginalny smakUwielbiam owoce morza, ale najczęściej jadam z nich tylko krewetki. Nie przepadam za mięsem, jak już do jadam jedynie drób, dlatego wszelkie ryby(...)ośmiornice są świetnym rozwiązaniem. Krewetki i małże smakują podobnie do kurczaka, więc miłośnicy "kuraka" spokojnie mogą próbować potraw z tymi składnikami w roli głównej. Mojej mamie przeszkadza zapach "ryby" w całym domu więc muszę szykować tego typu potrawy gdy nie ma rodziców w domu, a później szybko otwieram wszystkie drzwi i okna na oścież by wywietrzyć dom. Ciężko
CzarnawisienkaNajgorszą rzeczą jaką możemy zrobić rybie i sobie to obtoczyć w panierce i usmażyć, możemy zapomnieć o zdrowych rybich kwasach tłuszczowych stłumionymi masą niezdrowego tłuszczu ze smażenia jak również o smaku ryby zastąpionym panierką. Najwyższy już czas aby o tym pomyśleć a jednocześnie zwróćcie uwagę na przepis który tu właśnie zamieszczam. Składniki : Ryba : 1 duży filet z dorsza
Mechanik w kuchniSkładniki: śledzie 2 kg, sól morska 2 łyżki, mąka pszenna 3 szklanki, przyprawa do ryb 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba ZALEWA: woda 3 liry, cukier 6 łyżek, sól morska 1 łyżka, kolendra cała 1 łyżeczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 1 łyżka, cebula biała 3 sztuki, cebula czerwona 3 sztuki, ocet(...)kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi wkładać do słoików /użyłam dwa litrowe
W Mojej Kuchni Lubięszczypiorku Do miski przełożyć makrelę razem z sosem pomidorowym. Kawałki ryby rozdrobnić łyżką. Następnie dodać pokruszone tofu. Wszystko wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby i tofu. Dodać też majonez oraz posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę podawać z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi, u mnie pieczywo chrupkie
Monia miesza i gotujedokładnie usunąć ości i same mięsko wkładać do miski ogórek kiszony, cebulę drobno pokroić w kostkę i dać do ryby szklankę groszku z puszki bez soku dodać do ryby do smaku doprawić pieprzem, olejem rzepakowym tyle, aby pasta nie była za sucha wszystko dobrze wymieszać i łyżką do lodów uformować kule..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: MARYNATA DO RYBY: przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI: flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: flądra 12 średnie, przyprawa do ryb 1 opakowanie, sok z cytryny 1 sztuka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba przyprawę do ryb dobrze wymieszać z sokiem z jednej dużej cytryny wyciśniętym kupiłam świeżą flądrę od rybaków i poprosiłam o usunięcie czarnej skóry, biała została - jak masz wprawę to można samemu usunąć skórę nożem ostrym
W Mojej Kuchni Lubięrodziny śledzi. Żyją w dużych ławicach, latem pod powierzchnią morza, zimą w głębinach i tam się rozmnażają. Rybacy na Morzu Śródziemnym wabią je w nocy reflektorami i wtedy ,tysiące ryb wpada we włóki denne o drobnych oczkach. Świeże sardele mają długość 10-12 cm. Ich oczy są błyszczące, a ciało sztywne i łamliwe. Kiedy głowa jest oddzielona ,bez wysiłku(...)świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów. Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia. Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce. Składniki: 3 świeże śledzie 0,5 litra białego wytrawnego wina 0,125 litra soku z cytryn liść laurowy liść limonkowy ziele
Kulinarny karnet Christopherakoperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę i pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą. Pokroić w półplasterki. Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraGrilled salmon with wasabi foam Składniki 2 szt. filet z łososia przyprawa do ryb sok z cytryny 4 ziemniaki 4 różyczki brokuła 1 łyżka masła 1 łyżka śmietana 18% sól 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pianka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać(...)pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Łososia posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną, odstawić na 15 minut. Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach. Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki 25 dag filet z łososia 0,5 łyżeczki sól morska 1 łyżeczka natka pietruszki 1 łyżeczka koperek 0,5 cytryna 1 łyżeczka oliwa z oliwek przyprawa do ryb Wykonanie Rozłożyć(...)folię aluminiową, przesmarować oliwką, posypać solą morską. Z łososia zdjąć skórę, oczyścić z ości, położyć na przygotowanej folii, częścią od strony zdjętej skóry. Górną część posypać przyprawą do ryb, następnie natką pietruszki i koperkiem. Na wierzch położyć cienkie plasterki cytryny. Łososia zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego do 190 oC piekarnika na 20 - 25 minut
Kulinarny karnet ChristopheraFish in the socket Składniki. 1 ziemniak 1 cukinia 1 marchewka 25 dag filet z flądry bez skóry 5 szt. pieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć na spód w formie w której będziemy(...)marchwi położyć grillowany plaster cukinii, następnie jeszcze jeden plaster marchwi, zwinąć w rulon i włożyć do foremki, dociskając do ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek. Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego
Kulinarny karnet ChristopheraDlaczego zdecydowałam się na produkty z puszki? Lubię ryby z puszki :) Czasami czasu mało, żołądek ma w nosie nasz czas i domaga się na przykład rybki(...)puszki, szybka akcja i powstaje takie śniadanko, kolacja lub przekąska. W tym przypadku sięgnęłam po firmę Graal . Zdziwił mnie widok zawartości łososia w sosie własnym - całe i ładne kawałki ryby. Hmm..... Lubię łososia, lubię ser i ogórka też, więc do dzieła! Składniki na 2 osoby: 1 puszka łosoś w sosie własnym (u mnie Graal) 200 g sera białego pół
Blondynka Gotuje