ryby - 22088 przepisów (strona:327/1473)

Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 153

tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale  smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu.   Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem.  Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste(...)masła,  zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa,  świeżo zmielony czarny pieprz,  sól morska.   Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona.  Zdjąć z patelni i trzymać

SzczyptaSmaQ
Grzanki z pastą sardynkową 111

ulubione lody Henry'ego mają smak sardynkowy :) nie ukrywam, że chętnie bym ich spróbowała, bo lubię ryby, a już najbardziej te wędzone. Niestety w moim uwielbieniu dla ryb pozostaję sama ;) Od kilku dni mąż prosił mnie, żebym zrobiła jakąś pastę do chleba. Jak już ją zrobiłam to załamał się dlaczego właśnie taką ;) Nie ma tego złego, będę

bistro mama
Pasta z wędzoną rybą (makrela) 240

Należałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w makreli wspomagają naszą pracę mózgu i obniżają cholesterol. Jakiś czas temu przygotowywałem przepis na pastę z makreli . Dziś wersja fit. Przepis jest prosty w przygotowaniu i przede wszystkim zagwarantuje Wam pyszne i zdrowe śniadanie(...)twardo 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki musztardy kolendra sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie oczyszczamy z ości. Mięso ryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę siekamy na drobną kostkę i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy serek naturalny, drobno pokrojone jajka, musztardę i posiekaną kolendrę. Pastę

kulinarnyJa
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 137

today I made salmon with broccoli and herbs. So simple yet so good:-) Kocham ryby. Zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie było tu żadnego przepisu z ryb! Więc dziś zrobiłam łososia z brokułami I ziołami. Bardzo prosty a jakże smaczny:-) For 2 portions we will need: 2 portions of salmon 1 lemon Lemon zest Few thyme springs

Kulinarna rozmowa
Rybka w miodzie 165

pomidorowy - 200 g olej - 1 kieliszek listki laurowe - 4 szt sok z cytryny - 2 łyżki sól i pieprz wegeta PRZYGOTOWANIE: Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny.  Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce,  smażyć w gorącym tłuszczu(...)miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników.  Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić.  Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki.  Rybka smakuję najlepiej następnego dnia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 163

patelni ułożyć odrobinę masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem.Cukinia: Cukinię pokroić w plastry wzdłuż warzywa (można obieraczką) i zblanszować (przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą). Posiekać czosnek(...)smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temp. 140°C, aż chipsy będą chrupkie.Prezentacja: Wszystko podajmy najlepiej w głębokim talerzu: na dno puree z selera, następnie smażona ryba z sosem. Oprzeć smażone zwinięte w tubki cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki.Zwycięzcy konkursu - Igor Antoszewski i Michał Wester z Wrocławia:Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią

Poezja smaku
Pieczony karp 143

smażonego, pieczony. Składniki:- 3 płaty karpia- 1 przyprawa do ryb- 3 łyżeczki miodu- oliwa z oliwekPrzygotowanie:Każdy płat karpia nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawą do ryb. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i na każdy kawałek nakładamy po łyżeczce miodu. Pieczemy w 180 C przez około 35 minut (aż się skórka zarumieni

Zainspirowana w kuchni
Grillowany łosoś z włoską gremolatą 130

Gremolata to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:1 cytryna - jedynie skórkaoliwa z oliwek2 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskadodatkowo potrzebujemy:2 filety łososia ze skórąświeży tymianekświeży(...)potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu. Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła.Grillowany łosoś z gremolatą

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe fishburgery 199

Tradycje na piątkową rybkę trzeba podtrzymywać :) z rybnych kotletów, które miałam na obiad postanowiłam zrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb. Składniki na kotlety rybne: 4 filety z morszczuka  (kiedyś robiłam także z miruny) 3 jajka ( do kotletów i do panierki) pęczek koperku łyżka soku z cytryny 1 duża(...)mąka do panierki sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: bułki na hamburgery (ilość wg uznania) 1 pomidor pół zielonego ogórka parę plasterków żółtego sera (można pominąć) kilka liści sałaty Mięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Rybne krokiety z karpia 345

pietruszkigałka muszkatołowasólpieprzmąka bułka tartajajko do panierowaniaolej do smażeniaWykonanie.Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję

Kulinarny karnet Christophera
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 184

Pokochałam ten kraj od pierwszej wizyty na targu rybnym. Ilość i różnorodność świeżych ryb i owoców morza (pachnących morzem nie rybą) przyprawiała o zawrót głowy, a motylki w żołądku mówiły TO JEST TO!  Sąsiadujący z rybnym, kolorowy i pachnący ziołami targ warzywny, gdzie znalazłam miód lawendowy z wyspy Hvar, zdecydowanie umocnił to uczucie. Każdy kolejny dzień wakacji(...)jagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem mleka koziego.Co drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego

SzczyptaSmaQ
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 141

wędzić na niewielkim ogniu przez 8 - 10 minut, aż łosoś jest gotowy. Po tym czasie, gdy ryba jest gotowa, należy wyłączyć grzanie i pozostawić wszystko w zamknięciu na dodatkowe na 3 minuty. Pozwoli to wszelkie resztkom dymu i ciepła przeniknąć do ryby. Podawać z sałatą. Smacznego

Stare Gary
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 165

Świetna zupa. Bardzo delikatna, łosoś jest dodatkiem, który nadaje zupie lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340(...)Włożyć do miseczki, posypać mąką i pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kawałki łososia i obsmażyć z jednej strony, delikatnie przełożyć kawałki ryby na drugą stronę i też obsmażyć. Ryba ma być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać

Stare Gary
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 165

musztarda, podany na szpinakowym spodzie.Danie może i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko).Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam(...)skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym).Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni.W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania