ryby - 22088 przepisów (strona:332/1473)

Pieczony łosoś 99

Szybki i łatwy pomysł na zdrowy obiad - pieczona ryba w tym przypadku łosoś z pieprzem cytrynowym i koperkiem.   Składniki: 3-4 kawałki filetu łososia ze skórą po ok 15 cm, pół pęczku koperku, sól, pieprz cytrynowy cytryna   Przygotowanie: Rybę przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Koper siekamy. Filet z łososia opruszamy solą, pieprzem oraz koperkiem(...)Pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od grubości ryby) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Przed podaniem skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Podajemy z warzywami (w mnie mieszanka brokuł, kalafior, marchew

Lena Gotuje
Pad thai z warzywami i łososiem. 65

łosoś z warzywami jest zwycięzcą. Niesamowity obiad sprawi, że nasze kubki smakowe oszaleją. Łosoś z dodatkiem makaronu i warzyw to smaczny i szybki obiad. Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa(...)kokosowy, sos sojowy, ocet ryżowy, ketchup, orzechy nerkowca wszystko miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Łososia myjemy i osuszamy. Następnie na każdy kawałek nakładamy marynatę i pozostawiamy na około godzinę. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ją przez 20 minut w temperaturze 180°C. Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroimy w słupki lub ścieramy na tarce jarzynowej

Zdrowy Styl Joanny
Kotlety rybno – ziemniaczane 71

Pyszny pomysł na obiad z dodatkiem ryby. Idealny sposób by nasze niejadki zjadły tak nielubianą przez nich rybę. Artykuł Kotlety rybno – ziemniaczane pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Ryba po japońsku 73

świątecznym stole nie może zabraknąć tego przysmaku. Cała rodzina uwielbia moją rybę po japońsku - kiedy pojawia się na stole, znika jako pierwsza

Prosty przepis na
Dorsz w płatkach migdałowych 64

szklanki otrębów owsianych, 2 łyżki mąki kukurydzianej. Pieczone warzywa: 1 cukinia, ziemniak, czerwona papryka, 1 łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka suszonych ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Następnie kroję ją w mniejsze części. Rybę doprawiam pieprzem zwykłym, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. W miseczce mieszam ze sobą składniki na panierkę, czyli otręby owsiane, mąkę kukurydzianą(...)płatki migdałowe. W drugiej miseczce rozbełtuję jajko. Później panieruję kawałki dorsza, to znaczy najpierw zamaczam każdy z nich w jajku, a następnie w suchej panierce. Tak przygotowane kawałki ryby smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż panierka nabierze złocistego koloru. Warzywa Najpierw kroję warzywa w mniejszą kostkę i wrzucam do naczynia żaroodpornego (można rozłożyć na blaszce z papierem

Natka Pietruszki
Kolacja promująca kampanie "Which Fish - jaka ryba?" 110

sobotę wieczorem dzięki uprzejmości Śląskiego Zoo miałam przyjemność uczestniczyć w wyjątkowej kolacji, promującej kampanię “Which fish - Jaka ryba?”, która jest poświęcona zagrożeniom przełowienia ryb w oceanach i wpływu komercyjnej działalności człowieka na ochronę gatunków morskich. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Paprykarz 97

odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do garnka z olejem i chwilę dusimy. Dodajemy marchewkę i seler starte na tarce, dusimy. Rybę osączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i drobno siekamy. Dodajemy do warzyw i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, papryką słodką i ostrą ew. pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup(...)razie gdyby warzywa mocno odparowały podczas duszenia, podlewamy je niewielką ilością wody żeby nam się nie przypaliły. Warzywa z rybą mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Artykuł Paprykarz pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z wędzoną rybą 111

Składniki: 200 g kapusty pekińskiej 200 g wędzonej ryby, u mnie trewal 2 jajka 1 puszka groszku 2 ogórki kiszone lub małosolne 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz … Czytaj dalej Sałatka z wędzoną rybą

czarrna od kuchni
Łosoś w marynacie curry na soczewicy. Obiad z rybą w orientalnym stylu. PRZEPIS 82

Zwykłemu filetowi z łososia bardzo łatwo możesz nadać orientalnego sznytu. Z dodatkiem soczewicy stworzysz pyszne i zdrowe danie. Bardzo często przygotowujemy rybę w ten sposób. Przepis na łososia w marynacie curry Składniki: około 250 gramów świeżego fileta z łososia podzielonego na 2 porcje, płaska łyżka proszku curry, 2 łyżki sosu sojowego, szklanka zielonej soczewicy, ostra papryczka, pół pęczka natki pietruszki(...)kolendry, sól, olej. Jak zrobić łososia w marynacie curry? W misce wymieszaj proszek curry i połowę łyżeczki soli z sosem sojowym oraz 2 łyżkami oleju. Włóż rybę, dokładnie natrzyj marynatą, odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, aby przeszła wszystkimi smakami. W tym czasie ugotuj soczewicę pod przykryciem w dwóch szklankach wody z dodatkiem odrobiny soli. Gdy wchłonie prawie całą

Kulinarna Polska
Jajka z łososiem 89

śniadanko, kolację, podać na imprezie lub postawić na świąteczny wielkanocny stół. Pomysł przyda się również, gdy chcesz przygotować coś dobrego dla alergików pokarmowych (prócz alergii na jajka i ryby)   Inne przekąski… ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Sałatka na pomidorach ** Mini tortille z papryką i ogórkiem ** Domowe pieczywo czosnkowe   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 jajek ugotowanych na twardo

Kulinarny S.O.S.
Łosoś z majonezem z suszonych pomidorow 77

Prosty i pyszny obiad z łososiem w roli głównej, ale tak naprawdę to majonez pomidorowy robi całą robotę temu daniu. To on powoduje że ryba nabiera wyjątkowego smaku. Miks majonezu z suszonymi pomidorami to idealny dodatek nie tylko do ryby ale także wędlin, jajek czy kanapek. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorsz z posypką z bulki tartej z limonkowym puree z batata na sosie ze szpinaku i śmietany oraz duszonymi z szałwią warzywami 57

stuprocentowo głupio, że zaniedbałam czytelników mojego bloga i są osoby, które regularnie przypominają mi, że powinnam coś mądrego wrzucić. Zatem nie przedłużając przechodzę do meritum. Na zdjęciu jest ryba. Spowodowana głównie tym, że od 23 dni nie jem mięsa. I słodyczy. Nie. Nie na zawsze. Tylko w okresie postu, postanowiłam trenować swoją silną wolę. Notabene bardzo przydaje się to postanowienie(...)dobie kryzysu, bowiem o mięso ciężko, a o homara i krewetki łatwo. Rybie, dorszowi, towarzyszy limonkowe puree z batata, sos na bazie śmietany i szpinaku oraz duszone z szałwią warzywa. Oczywiście całość jest obłędnie smaczna, głównie za sprawą posypki z kopru i bułki tartej, lub za sprawą wszystkiego co jest na tym talerzu. W każdym razie. Teraz w okresie nudy

Mango Papaja
Łosoś w miodowo-czosnkowej glazurze 79

Ostatnio były krewetki, teraz czas na rybę! Jestem wielką fanką ryb, zwłaszcza w wydaniu azjatyckim, ale niestety nie mogę ich jeść tak często jak bym chciała. Korzystając z okazji, że udało się coś upichcić oczywiście dzielę się z Wami przepisem! Dziś na talerzu łosoś w miodowo-czosnkowej glazurze. Delikatna ryba, pyszny sos z nutą orientu – to jest

Mostek w kuchni

Proponowane wyszukiwania