ryby - 22566 przepisów (strona:337/1505)

Ryba w panierce z kolendrą 160

Ryba w panierce jaka została mi z pikantnych skrzydełek. Składniki: 3 filety dowolnej ryby 1 jajko 1/2 szklanki mąki kukurydzianej łyżeczka kolendry sól Sposób przygotowania: 1. Jeśli filety są zamrożone należy je rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Podzielić filety na porcje. Jajko rozbełtać z solą. Zmieloną kolendrę wymieszać z mąką kukurydzianą. Rybę obtaczać najpierw w jajku a następnie

Na Ciasteczkowych Papierach
Ryba w papilotach z warzywami na parze 174

mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz - papier do pieczenia ( 4 kwadraty 30x30cm) Rybę podzielić na 4 porcje. Sprawdzić, czy filety nie posiadają ości. Moje miały je jeszcze. W ich usuwaniu pomocna będzie pęseta. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i pietruszkę pokroić(...)zapałkę. Cukinię w talarki. Na środku każdego arkusza papieru ułożyć cukinię, na niej marchewkę i pietruszkę. Na kopczyku z warzyw kładziemy filet, na nim koperek i cytrynę. Rybę zawijamy w papiloty.Każdy pakiecik dodatkowo spinam szpilką do szaszłyków aby wytworzona wewnątrz para nie wydostała się na zewnątrz. Nie mając szpilek każdy papilot można szczelnie zawinąć - efekt będzie podobny. Ja swoje

kawawszklance
Łosoś z porem i serem żółtym w cieście francuskim 178

łyżka masła sól, pieprz i ulubiona przyprawa do ryb (u mnie Fish Masala ) 1. Łososia przekroić na 4 kawałki, każdy oprószyć solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ryb. 2. Pora pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle i lekko osolić do smaku. 3. Ciasto francuskie przekroić na 4 części, na środku każdej ułożyć po kawałku łososia

Kto ugości moich gości?
Ryba w panierce 217

bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką....pycha ..polecam. filety z ryby sok z cytryny sól,pieprz 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, wegeta Rybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej  wymieszanej z mąką krupczatką ] .Smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z grillowanych warzyw, z wędzoną makrelą i sosem z pomidora 193

Grillowane warzywa uwielbiam pasjami. To one były głównym powodem do zakupu patelni grillowej. A połączenie z dzisiejszego przepisu jest genialne. Lekko słona i tłusta wędzona ryba świetnie pasuje do jeszcze chrupiących, zielonych warzyw, a zgrillowany pomidor spełnia się w roli sosu. Bakłażana, cukinię, szpinak i szparagi myjemy i osuszamy. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na ćwiartki(...)pomidor zmięknie, zdejmujemy go na deskę, usuwamy skórkę. Wkładamy go do kubka i blendujemy z kilkoma listkami bazylii, solą, pieprzem i łyżką sosu Worchestershire. Sos do sałatki gotowy.   Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości. Dzielimy na mniejsze fragmenty. Na dużym talerzu rozkładamy liście szpinaku. Zgrilowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na szpinaku. Na środek wykładamy

Karo in the Kitchen
Ryba po grecku 129

marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 4 cebule 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy w puszce sól, pieprz szczypta cukru liście laurowe ziele angielskie bulion warzywny Sposób przygotowania: 1. Rybę (rozmrożoną) obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na rumiano. Ułożyć na półmiskach. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do rondla, podlać woda i ugotować(...)półmiękko. Wlać olej i jeszcze dusić. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat, bulion i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gorące warzywa wyłożyć na rybę. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
MIRUNA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 162

parawanami na plaży a ze smażoną rybą. Uwielbiam! W tym roku udało mi się wyrwać na jeden dzień do Gdańska i zakosztować pysznej rybki prosto z morza. Co prawda dzisiaj przygotowałam nowozelandzką mirunę ale i tak przypomina mi morze :-) Kupiłam mega duży filet za bardzo małe pieniądze. Miruna, jest chyba jedną z lepszych ryb, ma bardzo delikatne białe, kruche(...)płatkach kukurydzianych.  Składniki: filet miruny  jajko  3/4 szklanki płatków kukurydzianych  oliwa do smażenia  sól,pieprz cytynowy Sposób przyrządzenia:   Płatki zblenderować, jajko rozbić. Rybę opłukać, wysuszyć i z każdej strony oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Rozgrzać oliwę. Każdy kawałek fileta zanurzyć w jajku, obtoczyć w płatkach i smażyć z każdej strony na złoty

pieprzny smaczek
Halibut tymiankowy 119

coraz więcej ryb. Właściwie trudno powiedzieć skąd ta zmiana. Chyba przestałam się przejmować niechęcią do nich M. Kiedy wiem, że nie będzie Go na obiedzie, decyduję się na rybę - to chyba mądry układ. HALIBUT TYMIANKOWY Składniki: - dowolna ilość halibuta (u mnie bez skóry) - pęczek tymianku - mąka - masło klarowane - sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (około łyżki) i wrzucamy(...)tymianek. Halibuta lekko solimy i obtaczamy w mące. Układamy rybę na tymianku. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Łosoś na parze z kolendrą 164

kolendra mielona - sól Przygotowanie: Rybę płuczemy, osuszamy i doprawiamy (kolendrą obficie). Dobrze jest zamarynować w przyprawie (bez soli) rybę wcześniej. Układamy w naczyniu do gotowania na parze (specjalistycznym czy garnkach) i przykrywamy. Gotujemy około 10 minut w zależności od grubości ryby. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Grillowany łosoś z mango, gruszką i kozim serem oraz cytrynowo-tymiankowy ryż podane z piwem typu Weissbier 144

razem połączenie, które chciałabym Wam przedstawić nie jest zbyt oczywiste, jednak pasuje do siebie jak ulał! Piwa typu Weissbier świetnie komponują się z tłustymi rybami oraz z serami. Postanowiłam to połączenie wykorzystać i urozmaicić je o dodatek grillowanych owoców przez wzgląd na kwaśny smak piwa z cierpkim posmakiem, które świetnie podkręca smak tych owoców. Całość podałam z czarnym ryżem(...)który jest wspólnym mianownikiem dla typu piwa oraz dla tłustej ryby, gdyż jego smak wzbogaciłam o tymianek i skórkę z cytryny. Danie i rodzaj piwa dopełniają się idealnie. I choć połączenie nie jest zbyt oczywiste całość pozytywnie zaskakuje smakiem!   Składniki: 350-400 gram filetu z łososia* pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie

Mango Papaja
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 183

Przez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny

Pyza i Surówka
Okoń w płatach migdałowych z frytkami 119

sól - pieprz biały - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy dodatki: - frytki - surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, sól, olej dyniowy) Przygotowanie: Rybę należy wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Ewentualnie można użyć gotowych tuszy. Do wnętrza każdej ryby wkładam po dwa plastry cytryny ze skórką, solę i pieprzę. Przygotowuję jajko - roztrzepuję je wraz z solą i pieprzem. Panierka: kruszę(...)płatki migdałowe i mieszam je z bułką tartą oraz mąką kukurydzianą.   Rybę namaczam w jajku i obtaczać w panierce.  Smażę na gorącym oleju. Przygotowuję frytki oraz surówkę z marchewki i jabłka. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło

Kuchnia co dnia
Losos z sosem pomidorowo-jogurtowym 117

Szybki, pyszny obiad, zdrowa ryba z dietetycznym sosem. Zapraszam na łososia z sosem z pomidorów, papryki i jogurtu, idealnie nadającego się do tej ryby w każdej sytuacji. Przepis na sos od Dietetycznie siostro . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba po grecku 113

dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju. W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby, czynność powtarzamy pamiętając by ostatnią warstwą były warzywa

magiczna kuchnia Kasi
Gdzie zabrać rodzinkę na obiad? Łowisko Piorunów. Warto zjechać z trasy 218

wybrałam sandacza z pieca z warzywami z pieca... Powierzchnia obiektu - choć nie jakaś ogromna, została ładnie, a przede wszystkim funkcjonalnie zagospodarowana. Każdy facet może się tam wybrać na ryby ... z rodziną (tak, tak). Spokojnie - nie ma obawy, najbliżsi (czytaj: hałaśliwa zgraja wprowadzająca zamęt i dezorganizację)  nie będą Ci przeszkadzać i gwarantuję, że każdy miło spędzi czas. Oprócz restauracji(...)Mateusza. Podobno złowisz tam także liny, leszcze, sandacze, sumy i szczupaki. Jeśli jednak chodzi o wszelkie szczegóły dotyczące infrastruktury wędkarskiej, odsyłam do stronki Łowiska , żeby nie pleść bzdur ;) Świeże ryby - smażone bądź z pieca stanowią trzon menu restauracji, obok dań z grilla i kuchni wojskowej. Karta dań nieprzesadzona. Porcje naprawdę duże, a pizza z pieca - PRZE_PYSZ_NA. Już

Kuchnia po mojemu