ryby - 22566 przepisów (strona:345/1505)

Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 122

Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza(...)wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut. Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
El Dorado po mojemu, czyli grillowana Dorada w cytrynie 132

Bożemu Ciału długi weekend był właśnie takim moim El Dorado i chyba nie tylko moim, skoro Mąż zrobił mi pyszny obiad. Zakupiliśmy w Lidlu Doradę "po taniości". To morska ryba o bielutkim, smacznym, rozpływającym się w ustach mięsie. Gdyby nie duża ilość ości byłaby idealna ;) Dorady po kąpieli ;) Pozostało tylko znaleźć odpowiednią recepturę. "Odpalilismy" internet i jest. Pierwszy przeczytany przepis(...)imbiru (kawałek wielkości kciuka) 1 mała cebula (w przepisie oryginalnym szalotka) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Doradę porządnie myjemy. My odcięliśmy również głowy, żeby nie musieć patrzeć jedzeniu w oczy. Rybę nasoliłam i posypałam pieprzem 4-5 godzin przed podaniem. Reszta, czyli produkcja sosu, smażenie i apetyczne podanie jest dziełem Męża. Przygotowanie sosu: obrany imbir zetrzeć na drobnej tarce, otrzeć skórkę

Kuchnia po mojemu
Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 162

pstrąga łososiowego  4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka  przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Przekładamy(...)Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe

Kuchnia po mojemu
Pstrąg pieczony z warzywami 176

zbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza około 160 kcal, 19 g białka i 10 g tłuszczu. Białko jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera

W kuchni Katie
Domowy paprykarz (98 kcal) 304

ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę(...)startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji

e-PrzepisyKulinarne
Karminadle kotlety rybne 262

Post. W tym okresie część z nas więcej spożywa ryb, dań jarskich. Dlatego proponuję na środę przygotowanie szybkich i pysznych kotletów rybnych, dobrych szczególnie dla dzieci, które za rybą w jej naturalnej postaci nie zawsze przepadają. To moja wersja śląskich karminadli w rybnej odsłonie. Przepis możecie zobaczyć także w ostatnim wydaniu Maszketów . Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 194

tego, żeby się zabawić i poznać nowe… Toteż polecamy, żeby zamiast gapić się, marzyć i robić zdjęcia z ukrycia, odezwać się, porozmawiać, poznać. Wtedy na pewno dostaniecie świeżą rybę. My w nieco innych okolicznościach dostaliśmy halibuta. Pyszny! składniki: 1 halibut kilka młodych ziemniaków 1 kalafior 2-3 marchewki 1 biała cebula 1 cytryna seler naciowy świeża bazylia oliwa miód(...)ułożyć na dnie blachy do pieczenia. Ziemniaki wyszorować i pokroić na połówki. Kalafiora, marchew, pora i cytrynę umyć, pokroić i razem z ziemniakami poukładać w wolnych przestrzeniach dookoła kawałków ryby. Cebulę pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę

GRUBY WAŁEK
Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 141

Dzisiaj mam dla Was przepis nie byle jaki, Pobudzi z pewnością wszystkie zmysły i smaki. Ryba mnóstwo zalet może nam zaproponować, Wzmacnia serce, koi nerwy, pomoże także naszą linią się zaopiekować. Szpinak z kolei bogaty w witaminy i składniki mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne.  Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi(...)przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami. pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Ryba -> w przypadku wyczuwalnych ości, usuwamy je pęsetą. Następnie solimy, pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Rozwijamy ciasto, dzielimy na pół i delikatnie solimy. Układamy na nim rybę, następnie szpinak

Mój Smak na Życie
Sum z pieczarkami pod śmietaną 192

ryby inne niż zazwyczaj. Dla osób które nie przepadają za karpiem kupiłam jesiotra, szczupaka oraz suma, po które pojechałam prosto na łowisko w Bielanach k/Kęt. Ta pokaźna ryba stanowiła dla mnie nie lada zagadkę i wyzwanie, ale dzięki radom znawców postanowiłam ją zapiec z grzybami i śmietaną. Okazało się że sum w smaku jest bardzo podobny do karpia

Bernika - moj kulinarny pamietnik
DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM 188

diecie. Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego. Obiad idealny nie tylko na piątek! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * dorsz lub inna biała ryba – 2 filety * pieczarki – ok. 100 g * cebula – 1 szt SOS: * por – 1 szt * masło – 2 łyżki * mąka – 1 łyżka * chrzan – 1 łyżeczka * śmietana(...)bulion warzywny – 200 ml * oliwa * sól , pieprz – do smaku   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i kroimy pieczarki, podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy, doprawiamy solą. SOS: Na patelni rozgrzewamy

Ostra na Słodko
Kanapka na ciepło z grillowanym łososiem 149

smaku . Ryba: około pół kg filetów z łososia , 3 łyżki soku z cytryny , sól do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki , 1/3 łyżeczki suszonej mięty , 1/3 łyżeczki suszonego oregano , 4 łyżki oleju . Dodatkowo:  olej do przesmarowania patelni . Przygotować marynatę z przypraw, soli, soku z cytryny i oleju. Nasmarować dokładnie wszystkie kawałki ryby, przykryć i odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga) 160

Braisileiro.  Dla przypomnienia bacalhau to suszony o solony dorsz, ukochany przez Brazylijczyków a przede wszystkim Portugalczyków (być w Portugalii i nie spróbować któregoś z przysmaku zrobionych z tej ryby, to jak odwiedzić Polskę i nie spróbować pierogów). Gdzie kupić bacalhau i jak go przygotować również odsyłamy do przepisu z sierpnia.  Składniki dla 4 osób: 250 gram bacalhau(...)minut. Bacalhau w momencie zakupu jest już wcześniej "przegotowany",  dlatego przygotowanie moqueca trwa tak krótko. Znakiem że potrawa jest gotowa to to że woda wyparowała z ryby oraz warzyw.  Gotowy produkt prezentuje się następująco

Smaki Brazylii
Bratheringi czyli zielone śledzie w zalewie octowej 275

Śledź na dawnym Śląsku to długa tradycja, kiedyś należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, stąd taka jego popularność, nie tylko w postny piątek. A że Śląsk jak sami wiecie przez wiele lat był ściśle związany z kulturą niemiecką przejął bardzo dużo z kuchni niemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas(...)stały się daniem powszechnym, by obecnie być całkowicie zapomnianym, szczególnie na śląskiej wigilii, na której zagościł ogólnopolski karp. A szkoda, bo jak dla mnie są smaczniejsze niż ta zamulona ryba. Może zechcecie przywrócić za dwa dni śląską tradycję i przyrządzić bratheringi? Zapraszam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba na parze ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 138

Dziś będzie nie tylko smacznie , ale i zdrowo. Mam dla Was przepis na przepyszną , delikatną rybę przygotowaną na parze … z farszem szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów , którymi dogodził mi PROVITUS . Przepisy takie pokazują , że danie dietetyczne wcale nie musi być złe … i kojarzyć nam się np. ze szpitalnym jedzeniem ;) Rybka niesamowicie syci …a podana z ulubionymi dodatkami(...)łyżki - sól – do smaku - pieprz – do smaku - gałka muszkatałowa – do smaku - czosnek – 1 ząbek - sok cytrynowy – 1 łyżka   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone ryby nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak. Chwilkę razem przesmażamy a następnie doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 150

szerszym garnku zagotowujemy wodę (nalaną do ok. 1/4 wysokości) z dodatkiem ziaren pieprzu i trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład na metalowym sicie (lub durszlaku) i przykrywamy. Gotujemy około 20 minut - do miękkości ryby.  Pomidory i paprykę w całości ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 220 stopni. Czosnek owinąć folią

Codzienna kuchnia niecodzienna