Łosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Droga, ale uważam, że warto od czasu do czasu wydać więcej i zjeść pyszną rybę, której smak na długo pozostanie w pamięci. Łosoś teriyaki z całą pewnością na długo pozostawi Wam uczucie oblizywania się na samo wspomnienie – gwarantuję! Soczysty, świeży łosoś zamarynowany w aromatycznej, orientalnej marynacie jest fantastycznym pomysłem
Ostra na Słodkosmak i prostota wykonania to kwintesencja tego przepisu, dorsz pieczony z koperkiem jest naprawdę prosty i bardzo szybki w wykonaniu, do tego bardzo smaczny. Dorsz jest jedną z droższych ryb dostępnych w naszych sklepach, jednak ze względu na walory smakowe warto pokusić się o jego przyrządzenie. Dorsz pieczony z koperkiem Składniki (dla 2 osób): filet z dorsza(...)paprykę słodką i ostrą, potem dodajemy posiekane kilka gałązek kopru i szczyptę soli i pieprzu, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety z dorsza z każdej strony smarujemy przygotowanym sosem, następnie rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanego dorsza skrapiamy sokiem z cytryny następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 15min. dorsz pieczony z koperkiem Zapraszam również
Księga-SmakuNiekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę – tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Przygotowanie składników(...)smażenia. Zresztą, spójrzcie ilu lat dożywają Azjaci! Po piąte: Może być zróżnicowany. Do takiego sushi tak naprawdę możecie użyć wielu innych składników! Ogórek, awokado, łosoś, tuńczyk lub inna ryba, paluszki krabowe, krewetki, śledź, sezam, kawior, papryka, szczypiorek… Warto pokombinować! Powyższy przepis jest świetną bazą do eksperymentów
Proste-przepisy.plDelikatny dorsz smażony. Składniki: 1 kg dorsza 2 jajka około 1 szklanki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Rybę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Rybę solimy i pieprzymy z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Mąkę wysypujemy na płaski, duży talerz. Rybę otaczamy w jajku(...)następnie w mące. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony - do uzyskania złotego koloru (łącznie około 8 minut). Smacznego
Smak mojego domuwłaśnie na nim wyląduje aromatyczny sos ziołowy z letnim, owocowym twistem. Chimichurri to tradycyjny sos argentyński a bazie oliwy/oleju, octu winnego lub innego kwasu (u mnie umiłowany przez rybę sok z cytryny ;)) i mnóstwa ziół! Natka pietruszki to absolutna podstawa, a do niej świeży czosnek i coś pikantnego. Podawany tradycyjnie do grillowanych mięs i warzyw sprawdzi się też idealnie jako(...)słodkich owoców środka Sierpnia :) Borówki i brzoskwinie idealnie tutaj pasują, wynosząc sam sos, jak i całe danie na niesamowicie lekki, letni i kolorowy poziom, dodając wyrazistości i stawiając rybę w totalnie nowym świetle smaków! A obok kremowe awokado, dojrzałe, słodkie pomidorki koktajlowe w balkonowego krzaka i pikantne plasterki szalotki. Całość sprawdzi się także z drobiem. Będziecie płakać ze szczęścia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszczypta soli morskiej, 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki papryczki chilli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryczki Przygotowanie: Przyprawy mieszamy z sobą, posypujemy rybę. Grillujemy od 3-5 minut w zależności od grubości ryby z obu stron. Podajemy z cytryną oraz sałatką ze świeżych warzyw
Lena Gotujekotlety rybne z kaszą jaglaną polane sosem pomidorowym to bardzo lekkie, pożywne i zdrowe danie obiadowe. Jeden kotlecik ma tylko około 120 kcal. Są delikatne, miękkie i puszyste. Smak ryby jest jak dla mnie wystarczająco wyczuwalny, kasza jaglana go nie pochłania, choć nieco łagodzi. Jeśli dbacie(...)linię, ta potrawa na pewno urozmaici wasze codzienne menu! [embed]https://youtu.be/mw-MMRaGU7M[/embed] Składniki na fit kotlety rybne z kaszą jaglaną (około 12 sztuk): 400 g filetów z ryba (dałam z dorsza) 100 g kaszy jaglanej 3 średnie marchewki jajko pół szklanki płatków owsianych pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, pieprz ziołowy, estragon, suszona cebula
e-PrzepisyKulinarneniecałą godzinę. Aromatyczny, pieczony pstrąg z warzywami Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na pyszną rybkę, tym razem jest to pstrąg pieczony z warzywami. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Przede wszystkim z tego względu, że wspaniale smakuje i bardzo pasuje mi delikatna konsystencja mięsa. Dodatkowo pstrąga robi się szybko i bez zbędnych ceregieli. :) Jeśli lubisz tę pyszną rybkę(...)zaletą jest to, że wszystko robi się praktycznie w tym samym czasie i na tej samej blasze, dzięki czemu nie brudzimy niezliczonej ilości naczyń! Bardzo lubię takie przepisy. :) Pyszna ryba z warzywami Pstrąg świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami takimi jak batat, cukinia, pomidory czy cebula ale można dodać do niego również bakłażana, paprykę, marchewkę czy korzeń pietruszki
Book of spellsniecałą godzinę. Aromatyczny, pieczony pstrąg z warzywami Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis na pyszną rybkę, tym razem jest to pstrąg pieczony z warzywami. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Przede wszystkim z tego względu, że wspaniale smakuje i bardzo pasuje mi delikatna konsystencja mięsa. Dodatkowo pstrąga robi się szybko i bez zbędnych ceregieli. :) Jeśli lubisz tę pyszną rybkę(...)zaletą jest to, że wszystko robi się praktycznie w tym samym czasie i na tej samej blasze, dzięki czemu nie brudzimy niezliczonej ilości naczyń! Bardzo lubię takie przepisy. :) Pyszna ryba z warzywami Pstrąg świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami takimi jak batat, cukinia, pomidory czy cebula ale można dodać do niego również bakłażana, paprykę, marchewkę czy korzeń pietruszki
Book of spellsSkładniki: ok. 200 g wędzonej ryby 2 ogórki konserwowe 3 jajka 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 cebuli 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Rybę pozbawić ości … Czytaj dalej Pasta rybna z kukurydzą
czarrna od kuchniMarynata do ryby sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy szczypta tymianku sól 3,4 łyżki oleju rzepakowego mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Rybę płuczemy , osuszamy na papierowym ręczniku.Składniki na marynatę łączymy ze sobą dokładnie mieszając ,zalewamy rybę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny przed pieczeniem. Risotto 100 g ryżu 0k. 250 g pieczarek 1 mała
Andzia PichciWszyscy wiedzą że ryby są zdrowe. Wiosna do idealny czas aby zacząć jeść lekkie dania. To tez czas pikników i rodzinnych wypadów za miasto. Potrawy muszą nadawać się aby jeść je na zimno a także muszą być wygodne w konsumowaniu. Kulebiaki piknikowe są właśnie idealne! Do kulebiaków dodałam łososia MOWI . Łosoś jest zdrowy ponieważ: zawiera kwasy OMEGA(...)ciasta wyłożyć farsz oraz łososia (po 1 łyżce farszu i kawałku łososia na każdą część ciasta). Wszystko przykrywamy pozostałym ciastem który odstawiliśmy na bok. Wykrawać z każdego ciasta kształt ryby. Wierzch kulebiaków posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze do uzyskania złocistego koloru
Kuchnia w oparachsosie śmietanowym . Przepis jest bardzo prosty, smaczny i sycący. W zamrażarce miałam jeszcze sporo łososia przywiezionego aż ze Skandynawii, stwierdziłam więc, że trzeba go zagospodarować na obiad.Wyciągnęłam rybę z zamrażarki z myślą, że to świetna okazja, aby został zapieczony w śmietanie. Tak jak lubię. U nas przeważnie w piątek jada się rybę na obiad, ot taka rodzinna tradycja. Danie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku opcjonalnie sos sojowy Zagotuj wodę na makaron. Usuń skórę z fileta, jeśli ją posiada. Wyjmij ości. Dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do niego rybę. Obtocz rybę dokładnie w soku. Odstaw. Rozgrzej patelnię. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Rybę wraz z sokiem przełóż na patelnię. Dodaj sos sojowy, jeśli używasz. Smaż krótko z każdej(...)strony, a następnie zmniejsz ogień, smaż pod przykryciem. Odcedź makaron, podawaj z rybą. Użyłam makaronu cytrynowego. Jeśli masz ochotę, możesz do zwykłego makaronu zetrzeć odrobinę skórki z cytryny lub z pomarańczy. Będzie smakowało jeszcze lepiej
KucharzycaŁosoś to wdzięczna ryba. Marynuje się szybko, piecze się też i pasuje prawie do każdego dodatku. Dziś chcę przedstawić nietypową, ale bardzo smaczną marynatę do łososia. Spróbujecie? Składniki: – 1 kilogram filetu z łososia – 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego – sok z połówki jednej(...)cytryny Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce. Rybę pokroić na spore kawałki, włożyć do miski z sosem, obtoczyć z każdej strony i schować do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie włączyć piekarnik, nagrzać do 180 stopni. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć papierem do pieczenia i piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne
Smaki Armine