ryby - 22088 przepisów (strona:319/1473)

Pstrąg łososiowy pod pierzynką z dodatkiem oleju rzepakowego. 219

Kolejne danie nie wymagające dużo pracy, a bardzo smaczne :) Ryba jest sycąca i można ją zjeść solo lub polecam podać pstrąga w towarzystwie z sałatką ze świeżych warzyw oraz chrupiącą bagietką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)chleba z ziarnami   1 cytryna 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego   Przygotowanie: Dno brytfanki smarujemy olejem i rozprowadzamy równomiernie, dzięki temu ryba nie będzie przywierać do naczynia.  Pstrąga myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w brytfance, a następnie polewamy cytryną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rybę układamy kromki chleba

Symfonia smakowa
Makaron soba z tuńczykiem i kurczakiem w sosie sojowo-anyżowym! 170

Udało mi się kupić dwa grube co najmniej trzy centymetrowe plastry świeżego tuńczyka, piękne czerwone mięso tej ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam połączyć mięso z tuńczyka z mięsem z kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli(...)makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie steków z tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post. Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś

SMYKWKUCHNI
Porady kulinarne: Przegląd składników do sushi 137

należy do najprostszych i wymaga dosyć dużej wprawy. Spójrzmy jednak na listę składników, która będzie nam potrzebna do przygotowania sushi w domu. Jak wiemy – sushi to przede wszystkim ryba. Kupując rybę musimy zwracać uwagę na to, by ta była świeża. Najlepsza rybą jest oczywiście ta niemrożona. Tutaj w zależności od tego jakie sushi chcemy przygotować – może to być halibut, maślana(...)tuńczyk czy inna ryba – wedle gustu i uznania. Najlepszym pomysłem będzie znalezienie hurtowni, w której możemy dostać świeżą, niemrożoną rybę i w domu samodzielnie ją oczyścić i przygotować. Kolejnym składnikiem jest ryż. Ryż do sushi musi być krótko ziarnisty. Ten charakteryzuje się specyficzną lepkością, która w przygotowywaniu sushi jest niezbędna. Sprawa jest bardzo prosta – musi to być japoński ryż

WojnaNaSmaki.pl
Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose 115

bardzo drobno siekamy. To samo robimy z natką pietruszki i szczypiorkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie(...)najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‚pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ‚surimi’ oznacza w języku japońskim ‚mielone mięso’. Paluszki krabowe to mięso białych ryb, które przeszło przez kilkanaście procesów fizycznych i chemicznych, wliczając w nie mielenie, pulweryzowanie, przyprawianie, ujednolicanie i formowanie. Nie jest to szczyt piramidy zdrowego żywienia ale też nie histeryzujmy — całej

Karo in the Kitchen
Ryba po grecku 151

jako przystawkę jak i na ciepło jako danie obiadowe. Polecam na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: 4 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 duża cebula 0,5 kilograma ryby miruny 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 kostki masła sól,pieprz cukier Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Marchewki(...)kroimy w kostkę , przesmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, dusimy jeszcze przez kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w rozkłóconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor z obydwu stron. Usmażoną rybę przekładamy na przemiennie

Bajeczna Kuchnia
Morszczuk zapiekany pod pieczarkowo – serową pierzynką 108

zapiekania ( ja zrobiłam dla każdego oddzielnie, dla wygody ) smarujemy olejem i wykładamy na nie usmażoną rybę. Rybę polewamy śmietaną. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ryby. Na górę ścieramy ser i zapiekamy w piekarniku w temp. 160 o C przez około

Smaki Ewy
flądra na maśle na obiad szybki... 119

przyprawa do ryb 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, surówka - w opisie umyte, osuszone filety flądry posypać przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny na gorącym maśle usmażyć filety na złocisto ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem ogórki zetrzeć na tace w plastry, wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś w kremowym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 178

akcji Gotowanie za Głosowanie wybraliście przepis na łososia i tym oto sposobem danie otrzymało dodatkową etykietkę w postaci najlepszego dania z ryby, jakie ostatnio przygotowałam. Lepszej rekomendacji chyba już nie muszę Wam przedstawiać i zapraszam po przepis. Składniki na 2 porcje: 30-35 dag fileta z łososia 200g pomidorków koktajlowych 30g szpinaku w liściach (waga po rozmrożeniu) 1 ząbek(...)kawałki w zależności od wielkości płata. Posól i oprósz pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż -  tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki

Fabryka pomysłów
Świąteczna ryba po grecku z warzywami 130

Składniki: ryba: 1 kg dowolnej ryby ( u mnie morszczuk) sól, pieprz mąka, jajka i tarta bułka do panierowania warzywa: 50 dag marchwi 50 dag pietruszki 50 dag selera 4-5 dużych cebul 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu sól, pieprz, cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki(...)tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele i liście. Dokładamy ketchup i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia wykładamy warstwę warzyw. Przykrywamy rybą. Powtarzamy do wykończenia składników. Na wierzchu powinna być warstwa warzyw. Przed podaniem zapiekamy w piekarniku. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas wykonania: 1,30h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Tilapia zapiekana pod migdałami 152

minut. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu, tak aby ryba nabrała lekko rumianego koloru. Tilapię przełożyć do naczynia żaroodpornego (jedną obok drugiej - na płasko). Pora opłukać i pokroić w cienkie półkrążki. Czosnek obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pora z czosnkiem. W międzyczasie obrać marchewkę i starkować

Świat Domowej Kuchni
Ryba w pomidorach 131

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Ryba w pomidorach to jedna z moich ulubionych wersji.  Zresztą w moim domu wszyscy ją lubimy i często jest przyrządzana - nie tylko w okresie świątecznym.   70 dag filetów rybnych 1-2 duże cebule 1-2 jajka mąka do obtaczania 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 100g koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz (polecam(...)cytrynowy)  Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy

Di gotuje
Karp w sosie winno-imbirowo-sojowym na sposób wschodni 136

solą. Rozgrzać olej w owalnej patelni tak by cały karp się na niej zmieścił. Jeśli owalnej patelni nie macie, trzeba będzie poradzić sobie z dużą okrągłą patelnią i przesuwać rybę by równomiernie się podsmażyła. Na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć więc karpia, tak by skórka nabrała złoto-brązowego koloru. Wyjąć karpia z oleju i przykryć folią aluminiową. Na pozostały ze smażenia(...)wody. Po dodaniu płynnych składników sos zagotować, zmniejszyć ogień i zanurzyć w nim karpia. Dusić karpia w sosie przez ok. 15-20 minut, w połowie duszenia delikatnie by ryby nie uszkodzić, przewrócić ja na drugą stronę.W tym czasie sos się zredukuje. Ilość wody wody dodanej do sosu, zależy od tego jak intensywny w smaku chcemy mieć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dorsz zapiekany z grzybami i sosem pietruszkowym 134

rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch stron, tak długo, aż będzie obsmażona. Wyłożyć rybę do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki i posiekane ząbki czosnku. Jak pieczarki będą obsmażone wlać śmietanę, dodać posiekaną pietruszkę. wymieszać i chwilkę podgrzewać. Wylać wszystko na ryby i obsypać potartym serem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15- 20 minut

Kuchnia Pokoleń
Ryba po grecku + film 543

Ryba po grecku to jedno z wielu tradycyjnych dań wigilijnych, smakuje równie dobrze przez cały rok. Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. składniki na 4 porcje 500 g filetów rybnych 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kilka(...)laurowe czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone filety rybne kroimy na mniejsze 6-7 centymetrowe kawałki a następnie delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w mące po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone filety zdejmujemy z ognia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Obraną

Smakowite Dania
Zupa rybna - krem 173

Pyszna, pożywna i bardzo sycąca zupa. Teraz gdy mamy do zagospodarowania wiele niejadalnych części ryb jest właśnie na nią najlepszy czas. Na rybich odpadkach ugotujesz esencjonalny, wspaniały bulion, który zsiada się na galaretę. On właśnie stanowi bazę dzisiejszej zupy. Przepis na przygotowanie bulionu znajdziesz na blogu . Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam! Składniki: 1 l bulionu rybnego kawałek selera(...)bulion i gotować około 20 minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej płycie, by ryba "doszła"  podawać z natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania