ryby - 22566 przepisów (strona:314/1505)

Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym 203

użyłam upieczonego tuńczyka. Tym razem postawiłam na łososia. Genialnie cały problem w przygotowaniu sushi leży w rybie. Niestety ciężko jest dostać świeżego łososia lub tuńczyka, który można byłoby wykorzystać na surowo do sushi. Dlatego prostszym i pewniejszym rozwiązaniem jest użycie wędzonej lub pieczonej ryby, albo po prostu warzyw. W dodatku wiele osób nie przepada za surową rybą, taka wersja

PatiGotuje
Lubczykowy pstrąg z grilla 205

pstrągi przyprawa do ryb 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki masło Przygotowanie: Pstrągi opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Do środka włożyć po łyżce masła i gałązce lubczyku. Ryby … Czytaj dalej Lubczykowy pstrąg z grilla

czarrna od kuchni
Dorsz w młodej kapuście 169

Składniki: filet z dowolnej ryby, u mnie dorsz 1 młoda kapusta 1 słoik pomidorów z cukinią 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami przyprawa do ryb sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować i … Czytaj dalej Dorsz w młodej kapuście

czarrna od kuchni
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce 148

Czas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą

Kuchennyviral.pl
Hiszpański sos romesco - idealny do dań z grilla 145

raczej nie osiągalnej, dlatego zastępowanej pieczoną czerwoną papryką. Sos romesco to obowiązkowy dodatek do grillowanych calçots , czyli katalońskiej odmiany zielonych młodych cebulek, ale równie często towarzyszy innym grillowanym warzywom, rybom oraz mięsu. Sprawdzi się także jako dip do chipsów, nachosów i innych przekąsek. ➤ Spróbuj także innych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie(...)ocet winny i pozostałą oliwę. Dopraw solą. Zmiksuj pulsacyjnie na pastę. Przełóż do miseczki, wsyp wcześniej posiekane orzechy z natką pietruszki i wszytko razem wymieszaj. Podawaj do grillowanych warzyw, ryb, owoców morza i mięsa

Chilli Czosnek i Oliwa
Szczupak w szpinaku i śmietanie 163

mogłoby być inaczej oczywiście rybka. Kupiłam bardzo ładny kawałek ryby. Oczy mi się śmiały. Jak wiadomo rybka jest smaczna i zdrowa. Szczupak jest dosyć suchą, zwartą rybą, więc warto zrobić go z sosem. Ja proponuję szpinak. Było pysznie, no właśnie było… Składniki: Szczupak ( ja miałam fileta około 800 gram ) Szpinak mrożony 300 gram Śmietana 18% 100 ml Śmietana(...)Oczyszczonego szczupaka kroimy na kawałki i przyprawiamy vegetą /ewentualnie solą. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Szpinak rozmrażamy ( świetnie do tego nadaje się mikrofalówka ). Cebule drobno siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron ( najpierw smażymy stroną ze skórą). Na drugą patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego. Szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie

Smaki Ewy
Pstrąg na parze z koperkiem 186

Pstrąga umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Na bokach ryby zrobić kilka ukośnych nacięć. 3. Pstrąga natrzeć dokładnie oliwą i solą. 4. Do wnętrza ryby włożyć plaster cytryny i koperek, w nacięcia włożyć pokrojony w plasterki czosnek. 5. Ułożyć rybę w naczyniu i parować ok 20 min. INSTRUKCJA - krok po kroku

Atlas Smaków
Pasztet z halibuta i kalarepki 207

często bo jest soczysty, wyrazisty w smaku a zarazem delikatny, dzięki kalarepie jest bardzo soczysty. Polecam gorąco każdemu wielbicielowi ryb a niejadkom też zasmakuje. Halibut to bardzo zdrowa ryba bo jest tłusta i zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych dobrze przyswajalnych przez organizm. Pasztet z halibuta i kalarepki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Warzywne rolady z morszczuka na parze i "Podarunek" 159

Ryba gotowana na parze polecana jest w różnych dietach. Przygotowana w ten sposób jest delikatna, a odpowiednio doprawiona i podana z dodatkami potrafi być smaczna. Te gotowane na parze rolady robię od wielu lat z różnych gatunków ryb (najczęściej z morszczuka i dorsza). Wyzwaniem były dla mnie za pierwszym razem, bo nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego na parze(...)całości) i 4 długie szczypiorki. Filety posolić po wewnętrznej stronie i posypać mielonym białym pieprzem. Na filetach rozłożyć podduszone warzywa. Resztę warzywnych słupków wrzucić na tłuszcz i dusić. Rybę zwinąć w rolady. Związać szczypiorkiem. Na garnku z warzywami ustawić naczynie do gotowania na parze lub durszlak. Ułożyć w nim rolady. Przykryć i gotować ok. kwadransa -ok.  10 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Spaghetti z cukinii z krewetkami, niskowęglowodanowy posiłek bogaty w kwasy omega 3. 127

razy słyszeliście, że jemy za mało ryb? Czy wiesz, że ryby mogą być zastąpione owocami morza takimi jak krewetki? Jest to bardzo dobre źródło kwasów omega 3 oraz charakteryzuje się bardzo niską zawartością rtęci. Składniki na 2 porcje: 3 małe i wąskie cukinie (około 700g) 150g krewetek 2 ząbki czosnku mała cebulka 2 łyżki śmietany creme fraiche chilli

wysmienity
Pieczony łosoś z buraczanym purée i awokado 175

łyżeczki oleju kokosowego świeża kolendra do podania nierafinowana sól, pieprz i suszony imbir Skórkę z limonki drobno otrzeć, odłożyć. Filety z łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby polać połową łyżki soku z limonki, posolić, posypać pieprzem(...)suszonym imbirem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 10 – 12 minut (w zależności od wielkości kawałków), aż ryba będzie przepieczona, ale pozostanie miękka i delikatna. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Buraki obrać, przełożyć do naczynia i zblendować na purée. W niedużym garnuszku o grubym dnie rozgrzać olej

Even Better Food
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 183

Musi być słodkawy ale i pikantny - mocno wyrazisty. Ryż najlepiej ugotować na rosole, a już z pewnością musi być ugotowany w słonej wodzie, by nie był mdły. No i ryba - konieczna dobra gatunkowo. Powinna być smaczna, pachnąca i bez ości (filet). Do tego garść aromatycznej zieleniny. Pycha! Składniki (4 porcje): 4 kawałki filetu z dorsza sól i pieprz sok wyciśnięty(...)przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę. Wstawić na palnik, podlać winem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając.  Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem.  Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rybka smażona 151

szybka do zrobienia.. dowolna ryba sok z cytryny sól, pieprz, lubczyk suszony mąka pszenna bułka tarta olej  Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem, lubczykiem,odstawić do lodówki.Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tartą i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania