ryby - 22566 przepisów (strona:321/1505)

Łosoś pieczony w piekarniku z komosą ryżową Plenus i sosem śmietanowo-czosnkowym. 176

Oprószamy go solą morską i pieprzem. Blaszkę smarujemy masłem, układamy kawałki ryby, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą  i posypujemy świeżym koperkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , moja ryba piekła się około 25 minut.  Komosę ryżową przekładamy na sito i przelewamy wodą, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą z solą. Pamiętajmy proporcje przy gotowaniu , jeśli weźmiecie kubek(...)czas mieszając aż komosa dobrze wchłonie wodę i napęcznieje. Do ugotowanej komosy dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Nakładamy porcję ryby, komosy i polewamy sosem czosnkowym. Smacznego:) Wszystkich zainteresowanych produktami Plenus zapraszam do sklepiku internetowego http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/09/pyszne-placuszki-na-jogurcie-malinowym.html

Sama słodycz i szczypta chili
Kotleciki rybne 136

kotleciki rybne Kotleciki rybne Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”. Składniki: 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj  1 czerstwa bułka bułka tarta do panierowania(...)szklanka mleka 1 jajko  1 cebula  koperek  szczypiorek  czosnek  przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi  olej do smażenia Sposób przygotowania :  Rybę oczyścić z ewentualnych ości. Zmielić w maszynce dwukrotnie na jednolitą masę. Bułkę namoczoną wcześniej w mleku przynajmniej przez godzinę, odcisnąć i dodać do masy rybnej. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, zeszklić

Aromatyczne Podróże
Sandacz z kurkami 184

Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać nieco(...)przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając. Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy. Umieszczamy w tłuszczu kawałki ryby i smażymy niezbyt gwałtownie po 2-3 minuty na stronę (ew. nieco dłużej, jeśli kawałki są grube). Sandacza podajemy od razu z sosem kurkowym, świeżo posiekanym koperkiem oraz przygotowanymi

Kulinarna Pokusa
szczupak pieczony w aromatycznym pomidorowo czosnkowym sosie 205

również pełnia sezonu na szczupaka. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś pragnę przedstawić kolejny przepis z tą rybą w roli głównej.  składniki dla czterech osób szczupak o wadze ok 1,2 kg  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżki(...)chłodne miejsce. Mieszamy koncentrat pomidorowy, masło  i drobno posiekany czosnek.  Tak wykonaną pastę lekko solimy  i dokładnie pokrywamy nią ( również od środka) wyciągniętą z lodówki rybę. Następnie szczupaka zawijamy w aluminiową folię  i   wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę pieczemy przez 30 - 40 minut ( na 5-7 minut przed końcem pieczenia rozchylamy

Miód i pieprz
Leszcz w occie 202

usmażyć na oleju. Wszystkie składniki marynaty zagotować w garnku i gotować 5 minut. Usmażone kawałki ryby układać na przykład w naczyniu żaroodpornym i zalewać gorącą marynatą. Gotową rybę w zalewie wystudzić i wstawić naczynie do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie ryba gotowa jest do spożycia

Ewa w kuchni
6 powodów, dla których kocham Chorwację 123

soczysty, mięsisty rarytas… Chorwacja to też owoce morza i ryby, które można kupić w praktycznie każdym nadmorskim miasteczku, na miejscowym targu, na którym świeża ryba pachnie morzem. Do ryby z grilla, koniecznie przygotowanej w całości, nie zaś tak jak w Polsce uprzednio wyfiletowanej, najlepiej smakują świeże ziemniaki wespół ze szpinakiem. Nie trzeba nic więcej. Chorwaci to też

Krzywa Prosta
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 170

Choć w moim rodzinnym domu ryb jadało się dość dużo, to past(...)rybnych się nie serwowało. Dopiero u siebie zaczęłam eksperymentować z pastami rybnymi. Po naszej ulubionej paście z łososia przyszła kolej na kolejną, tym razem z makreli. Moja rodzinka uwielbia ryby pod każdą postacią, więc taka pasta musiała również przypaść im do gustu. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do kanapek, oczywiście z domowego chleba na zakwasie . Polecam wszystkim smakoszom past

Smaczne Zdrowe
Dorsz w cieście piwnym 117

kawałki. Doprawić sola i pieprzem. W misce zmiksować mleko, jajko, piwo, proszek do pieczenia i mieloną paprykę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby(...)zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor, Odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
Żurawina do mięs 189

ponieważ nie mogę dostać takiej w słoiczku, do mięs, to robię ją sama. Żurawina przygotowana w ten sposób, nadaje się nie tylko do mięs, ale pasuje również do ryb. Składniki: 3 łyżki suszonej żurawiny czerwone, wytrawne lub półwytrawne wino 5 łyżeczek cukru brązowego (może być biały, ale wówczas 3 łyżeczki) Do małego garnuszka wsypujemy suszoną żurawinę. Zalewamy winem(...)Całość mieszamy od czasu do czasu i gotujemy ponownie do momentu, aż wino się zredukuje, a żurawina będzie mieć gęstą konsystencję (coś jak marmolada). Podajemy z mięsem, choć do ryby również jest wyśmienita. U mnie z pieczonym łososiem i gotowanymi warzywami. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
DORSZ PO PROWANSALSKU 125

Dorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.  Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi; danie bardzo

Kulinarne Fantazje Marioli
7 niezwykłych technik grillowania 209

idelną rybę: http://naruszcie.pl/grillowana-ryba-w-lisciach-starozytny-sekret-na-idealna-rybe/ Cegła szamotowa Owiń cegłę w folię aluminiową, rozgrzej ją w grillu i grilluj na niej kawałki mięsa. Szalona metoda ale efekt zupełnie wyjątkowy także ten wizualny!. Himalajski kamień solny Wystarczy rozgrzać kamień solny w piekarniku lub w grillu do wysokiej temperatury wykorzystując maksymalną moc urządzeń (około 20 minut) i położyć cienko pokrojone ryby, mięsa(...)tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl/losos-pieczony-himalajskim-kamieniu-solnym/ Folia aluminiowa Spróbujcie grillować potrawy w pakietach foliowych. Ta metoda doskonale pasuje do grillowania kurczaków i ryb zwłaszcza gdy dodamy do nich trochę cytrusów i aromatycznych ziół. Pakiety foliowe zatrzymują soki a więc zapewnimy naszym potrawom kąpiel w smaku! Szaszłyki Jednym z najprostszych sposobów przygotowywania potraw

naRuszcie
Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku 140

środka i na zewnątrz nacieram oliwą oraz posypuję solą i pieprzem, w środek wkładam gałązki kolendry, skrapiam sokiem z cytryny. Odstawiam na 30 minut aby ryba naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut. Ziemniaki gotuję w  osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam. Wodę zagotowuję

Wanilia i Kardamon
Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą 127

eszcz to fajna ryba! Niestety rzadko wykorzystywana przez nas w kuchni. Dlatego postanowiłem przygotować przepis, który może zachęci Was do złapania jej na haczyk. ;) Leszcza upiekłem w piekarniku z odrobiną klarowanego masła i podałem z sałatką z pieczonych szparagów, rzodkiewki i czarnej soczewicy (moje niedawne odkrycie). Całość skropiłem suto sokiem z cytryny. Pysznie i lekko, tak po prostu. ;) * SKŁADNIKI(...)natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska kilka rzodkiewek * PRZYGOTOWANIE Leszcz Leszcza umyj, pozbaw łusek, pokrój na kawałki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Klarowane masło rozpuść i polej nim rybę. Całość skrop sokiem z połówki cytryny, drugą połówkę pokrój na plasterki. Leszcza posyp solą morską i natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą i odstaw w chłodne

Food Square
Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango 178

będzie wiodło prym są dodatki. Wędzony łosoś, który gra główną rolę w tym daniu idealnie komponuje się z warzywno-owocowymi dodatkami. Smak dopełnia ryż jaśminowy, który fantastycznie współgra z rybami, ale również z sałatkami. Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy    to akcja, w której możemy pokazać w jak wielu daniach ryż może być wykorzystywany i w tradycyjny(...)utworzonej masy wykładamy do naczynia. Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy i wykładamy do naczynia z łososiem. Tą część przykrywamy pozostałą częścią ryby. Na talerz wykładamy ryż oraz rukolę. Ostrożnie przekładamy do góry dnem tatara.  Maliny wraz z pozostałą częścią manga rozdrabniamy łyżką i wykładamy na tatara. Ozdabiamy bazylią. Pyszne jako przystawka oraz

ChilliJemy
"Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D' Acampo 140

według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :)  Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy znaleźć wiele cennych porad autora(...)dania z makaronem spróbowałabym wszystkie he, he :)), akurat zdjęcia tego działu nie zrobiłam, ale makarony kuszą :) Zaciekawiły mnie też bardzo kotlety z łososia i szpinaku. Lubię takie, zawsze to ryba podana w jakiś inny sposób :) No i ta tarta, rewelacja :), a to tylko niektóre zdjęcia potraw. Książkę mogę polecić, oceniłabym ją na 6 z dużym plusem. Poprzednia książka tego autora

kruche babeczki