ryby - 22088 przepisów (strona:313/1473)

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 161

fenkułem i kawałkami jabłka. Dodajemy sok z cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz z młynka, miód i delikatnie mieszamy. Na rybie układamy pure z selera i sałatkę a jej świeżość i soczystość doskonale rozkłada ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki do oprószenia

karmelowy
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci 33717

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy. Zaś przekąski i inne dania na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – Składniki: ok. […] The post Ryba

Kulinarne Przeboje
Staropolska ściągawka wigilijna 165

Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków(...)być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla - słodkie pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw

Tradycyjna Kuchnia
Pstrąg tęczowy łososiowy pod szpinakową kołderką 189

zdecydowanie za mało jemy ryb w naszym domu. A takich dobrych to już w ogóle... Dlatego gdy ostatnio kupiłam pstrąga tęczowego, musiałam go potraktować specjalnie, a nie jak zazwyczaj- w bułce tartej.Co prawda nie sądziłam, że ma tyle ości, ale łatwo się je usuwa pęsetą i nie ma konieczności szukania ich między zębami w trakcie jedzenia :) Składniki: 2 filety(...)łyżkami parmezanu. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem granulowanym, a jeśli ktoś chce to także solą, ale uważać bo parmezan jest wystarczająco -dla mnie- słony. Wszystko razem dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu upieczonych filetów raz jeszcze delikatnie oprószamy je tartym parmezanem

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka śledziowa 2903

Trudno wyobrazić sobie święta bez ryb. Na świątecznych stołach tradycyjnie królują karp i śledzie, chociaż coraz częściej pojawiają się też inne odmiany ryb. Zwykle przygotowuje się je według receptury przekazywanej przez nasze babcie i mamy. U nas w domu od lat na świątecznym stole pojawiał się śledź marynowany z cebulką w occie albo śledź w śmietanie. I właśnie

Bon appetit mon amie
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 133

kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta naprawdę warto dać kremówkę opcjonalnie: odrobina mąki Wykonanie: Jeśli przygotowujecie zupę na drobiu – mięso obrać ze skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia) i odstawiamy, minimum na pół godziny, warto na całą noc. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Białą(...)część pora obieramy z wierzchniej warstwy i przecinamy wzdłuż na pół. Cebulę opiekamy na ogniem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na garnka, z mięsem lub rybą – jeśli używamy – zalewamy wodą. Podgotowujemy na niewielkim ogniu, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Mięso/ rybę wyjmujemy. Warzywa wyciągamy, lekko

Pociąg Do Kuchni
Karp zapiekany z pieczarkami i śmietaną 169

Jeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty i idealny w smaku :) Zachęcam do wypróbowania! Składniki na porcje dla 4 osób: 1 płat z karpia (wagowo co najmniej 0,5 kg) 150 g pieczarek 1 mała(...)łusek i pokroić go na 4 części. Rybę przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Karpia obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie usmażone kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu

Ugotować
Mintaj po włosku z ryżem (na mój sposób) 111

okazji piątku wrzucam przepis z rybą, a konkretnie z mintajem. Istnieją dwie wersje przepisu: dla osób, które kochają surową cebulę i tych, którzy tolerują ją tylko w umiarkowanych ilościach - w dodatku podsmażaną (jak mój tata). Ja zrobiłam bez zastanowienia wersję ekstremalną, ale jestem dumna z tego, że wszyscy (w tym przeciwnicy cebuli!) zjedli :) Ryba wyszła mięciutka, wręcz idealna. Składniki(...)mintaja po włosku (3 porcje): 6 kostek mintaja (ryba głęboko mrożona; można zastosować także świeże filety, ale wtedy należy skrócić czas w piekarniku do 15 minut) 1,5 dużego pomidora 2 cebule (dla osób, które jej nie lubią może być jedna) 2 ząbki czosnku listki bazylii (garść) oregano szczypta tymianku pieprz sól 1/2 kostki margaryny Kostki mintaja oprószyć solą

Karola gotuje
RYBA NA OSTRO 127

Świetna ryba ,w ciekawej panierce,podana z pomidorem i cytryną , uświetni każdy obiad w domu lub kolację.Chrupiąca panierka ,lekko zaostrza smak ryby.Naprawdę super danie.Ryba w środku soczysta ,rozpływająca się w ustach.   4 filety z ryby (u mnie z karpia) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki musztardy sól majeranek tymianek 2 łyżki oleju 4 łyżki majonezu(...)łyżeczka curry cytryna 2 pomidory ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę świeżą filetujemy lub rozmrażamy gdy mam rybę mrożoną.Jajko rozmącamy,mieszamy  z bułką tartą i musztardą.Pastę przyprawiamy solą,majerankiem,tymiankiem.Małą blaszkę smarujemy olejem.Rybę układamy na blaszce,wierzch i boki smarujemy pastą.Pieczemy 20 min. w temp ok.200 st.(najlepiej z włączonym grillem)Majonez dokładnie mieszamy z curry.Cytrynę i pomidory

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
12 potraw wigilijnych 31618

płodów ziemi. Dlatego przygotowane potrawy zawierają ziarna zbóż, miód, grzyby, mak, mające zapewnić dostatek w nadchodzącym roku.  Ryby Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, chrztu i odradzania. Wierzenie kulturowe natomiast przypisują im symbol płodności i rodzącego się życia. Zjedzenie ryby na wigilii ma zapewnić zdrowie, dostatek i siłę. 1. Karp  Przepisy na: Karp wigilijny wędzony na parze Karp

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z kaszy i wędzonej ryby 151

. Są po prostu pyszne! Składniki: 1/3 szklanki kaszy gryczanej 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub rosołu 2 łyżki tłuszczu 15 dag wędzonej ryby 5 łyżek startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól do smaku papryka ostra mielona do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kaszę(...)wymieszać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu (lub na rosole). Do przestudzonej kaszy dodać starty ser, posiekaną rybę, natkę pietruszki i jajka. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Smażone sardynki 221

SMAŻONE SARDYNKI czy inne mniejsze rybki, usmażone na chrupiąco, są... Artykuł Smażone sardynki pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 117

soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. • Cebulę(...)pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. • Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę ułożoną w szklanym naczyniu, w którym podamy ją na stół. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż ryba zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje

To co kocham
Pulpeciki z dorsza i łososia 116

Pulpeciki pachnące ziołami i rybą z chudego dorsza i tłuściejszego łososia czyli bomba zdrowotna na talerzu. Można je praktycznie przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno(...)ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Filet z dorsza i łososia drobno pokroić. • Bułkę namoczyć, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Wymieszać ryby z bułką, jajkiem, posiekanymi drobno ziołami i przeciśniętym przez praskę czoskiem. Przyprawić solą i pieprzem. • Formować niewielkie pulpeciki za pomocą mokrych rąk. • Ułożyć na wyłożonej

To co kocham
Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką 149

smażonych na patelni. Danie w stylu fit! Delikatne mięso halibuta zapieczone pod zieloną kołderką. Na panierkę składają się: posiekana zielona pieruszka, zmielona czerstwa bułeczka i skórka otarta z cytryny. Ryba świetnie się prezentuje i smakuje wybornie! Halibuta podałam z duszonym porem i ziemniaczanym puree. To świetna alternatywa dla świątecznego karpia. Zajrzyj również  tutaj , a znajdziesz smaczną propozycję na światecznego(...)filety z halibuta 4 łyżki oleju 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz Wykonanie: włączyć piekarnik, nastawić na 180`C rybę skropić sokiem z cytryny, posolić w rozdrabniaczu zmiksować suchą, pokrojoną na kawałeczki bułkę. Dodać olej, posiekaną piertuszkę i zmiksować na pastę. Dodać skórkę otartą z cytryny, doprawić do smaku solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania