ryba w zalewie - 1861 przepisów (strona:37/125)

Rolmopsy w zalewie octowej 66

Filety śledziowe posmarowane musztardą i zawinięte z kawałkami ogórka i cebuli a następnie marynowane w zalewie octowej. ROLMOPSY SKŁADNIKI 4 duże tuszki śledziowe z

Kuchnia Tomka
Zupa z dorsza pod gwiazdami 154

paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam

wesoła kuchnia
Dorsz w świeżych pomidorach z kaparami 212

zdejmujemy skórę. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy pomidory, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy rybę i zalewamy odrobiną wody. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Dusimy około 20 minut. Na sam koniec doprawiamy i dodajemy kapary odciśnięte z zalewy solnej.  Potrawa jest gotowa

Bon Appetit Małgorzaty
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 271

znaczy, że nie możemy tego kłopotu jakoś obejść :) Gdy nie mamy dostępu do ryb świeżych, możemy sięgnąć po przetwory - choćby z naszego bałtyckiego śledzia (świetne źródło kwasów omega-3) oraz sardynki i anchois w puszce (najlepiej w zalewie z oliwy). To właśnie te małe tłuste rybki były ulubionym przysmakiem Greków w latach 50 tych

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka śledziowa z jajkiem 455

każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna od tego jak słona jest ryba. Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : ) Smacznego

Kolizje Smaków
Śledziowe przekąski 136

obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają kości, wspomagają pracę oczu, działają przeciwdepresyjnie, wspomagają pamięć i koncentrację. Rodzaje śledzi Śledzie możemy kupić w różnej postaci - warto wiedzieć, czym się różnią: matiasy - młode ryby odławiane w maju, jeszcze przed pierwszym tarłem. Ich mięso charakteryzuje się znacznie niższą zawartością tłuszczu. Jest także delikatniejsze w smaku i mniej słone. Uwaga! Śledzie "a`la matias" dostępne(...)także musztardą w occie. Bismarcki - płaty śledziowe w zalewie z octu z dodatkiem oleju, cebuli, gorczycy i liści laurowych. pikling - śledź wędzony na ciepło w całości wraz z wnętrznościami. kipery - śledzie oczyszczone i wędzone na zimno. Choć część osób śledzia kojarzy ze świętami, to wbrew pozorom jest to ryba, którą Polacy stosunkowo chętnie jadają przez cały

Z notatnika dietetyka
Zupa rybna pomidorowa 197

przygotowania aromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny, służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki:1 dorsz1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą)1 cebula4 ząbki czosnku1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 liść laurowy3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)1/3 łyżeczki chilli1 duży ziemniak1(...)czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Delikatnie mieszamy. Dokładamy masło i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę rybną przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego

Oryginalny smak
Ryba w occie - Wigilia 2016 152

Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową. Składniki:   2 kg pstrąga filetowanego sól, pieprz do smaku mąka pszenna Zalewa:   4 szklanki wody 1 szklanka octu 6 %  2 cebule białe

Różowa kuchnia
Śledzie w oleju z miodem i warzywami 145

liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.  2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy.  3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy w słoju warstwowo z warzywami, zalewamy zalewą

Apetyczna babeczka
Pasta z sardeli zwanych anchois 210

dodatkiem tych małych rybek. Smak całkiem inny niż pasta z makreli czy też łososia lub innych ryb wędzonych. Idealnie nadaje się do faszerowania jajek jak i jako pasta na grzanki. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka kaparów 1 łyżeczka zalewy z kaparów 3 duże lub 4 średnie suszone pomidory 4 małe sardele 1 łyżeczka zalewy

Piekielna Kuchnia Pati
Pstrąg w galarecie 155

bardzo często na Święta. Osobiście uważam, że jest  bardzo wdzięczną rybą do galarety. Ości usuwa się z niego prosto i nie ma ich zbyt dużo. Pojawia się na półmisku i znika. Jeżeli zrobię pstrąga więcej, wkładam go do małych słoików ( " na raz" ), zalewam gorącą zalewą, zamykam.  Po schłodzeniu przechowuję w chłodnym miejscu.  Słoiczki czekają na amatorów(...)głowy. Kroimy na dzwonka. Wkładamy go do gotującego się wywaru. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy połowę octu i gotujemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy rybę. Po lekkim przestygnięciu usuwamy ości. W pstrągu są dobrze widoczne i łatwe do usunięcia. Układamy na półmisku i dowolnie przybieramy zieloną pietruszką, marchewką z gotowania itd. Z gotowanego wywaru odlewamy

Smaki Ewy
ŚLEDZIE Z GRZYBKAMI I NATKĄ 76

Proste, szybkie do zrobienia, nie mocno octowe ... Oczywiście ilość octu w zalewie możemy dowolnie regulować w zależności od naszych upodobań smakowych. Ja zawsze przygotowuję

Walijskie Pichcenie
Dobrze Zalany Pan Kar 126

 Witajcie Kochani.  Dzisiaj kolejna propozycja rybki na Wigilię. Pyszny karpik w delikatnej zalewie. Kto lubi mocniejsze smaki może dodać więcej octu. Smacznego

Co w garnkach piszczy
Śledzie w zalewie octowej 102

Czas czytania: 2 min Śledzie marynowane w zalewie octowej z dodatkiem nasion kolendry, cebuli i cytryny. Po dobie kąpieli w marynacie śledź jest gotowy

SprawdzonaKuchnia.pl
Filety śledziowe w panierce 179

Takie filety śledziowe można po usmażeniu zalać zalewą octową,ja w sumie tak zrobiłam ale zapomniałam o zdjęciu.Mąż zajadał się od razu smażonymi filetami,ale

Moje domowe kucharzenie
Ryba w zalewie pomidorowej 113

Przepis na filety rybne marynowane w zalewie pomidorowo-octowej. Potrawa najlepiej smakuje po kilku dniach. Składniki: ok. 700 g filetów rybnych (dałam mirunę) jajko

e-PrzepisyKulinarne
matiasy z pieczarkami w buraczkach ćwikłowych w oleju... 160

Składniki: 6 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię