ryba w zalewie - 1861 przepisów (strona:36/125)

Klopse rybne ôd Tanty Eldzy (Klopsiki rybne Cioci Eli) 82

Na kŏżdym fajerze1 u Tanty2 Eldzy bōły take fajne małe klopse ze rybōw, kere wartko sie traciōły3. Szło by pedzieć, że to take bratheringi4, yno [...] Artykuł

Chop w kuchni
Pyszne kotleciki rybne 82

Pyszne kotleciki rybne To jest jeden z moich ulubionych przepisów na rybę. Proste i szybkie, a zarazem przepyszne i puszyste kotleciki w chrupiącej skórce. Możemy je wykonać z dowolnego filetu rybnego z dodatkiem warzyw. Palce lizać!     Składniki: ok 500g filetu z ryby (u mnie dorsz) 2 jajka 2 łyżki majonezu pół czerwonej papryki 3 -4 łyżki kukurydzy konserwowej(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia     *** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** ***Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Do miski dodajemy żółtka jaj, majonez oraz mąki *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno

Blog z Apetytem
Kurczak w słodko kwaśnym sosie 286

height: 1em;" /> Dzieje się tak zapewne przez to, że kurczak obtoczony jest w panierce zarezerwowanej dla ryby " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 kolorowe papryki ananas w zalewie , około pół puszki 0,5 l bulionu z 1 kostki szklanka pikantnego ketchupu 0,5 szklanki cukru sok z 2 cytryn

Rusty Fork
domowe moskaliki 221

niezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi Oczywiście sposobów na sporządzenie  potraw z tej ryby jest wiele,  ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa  2,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy

Miód i pieprz
Pulpety rybne w zalewie octowej 197

Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy

kgwjanczewo
Łosoś marynowany w cytrynie 212

mielony, pieprz. Przygotowanie Łososia opłukać i osuszyć. Przy pomocy bardzo ostrego noża skrawać ukośnie, jak najcieńsze plastry ryby -  zaczynać krojenie od strony gdzie była głowa. Skórę wyrzucić. Wlać do miski sok z cytryny, dodać sól i pieprz, dobrze wymieszać. Zalewa powinna być lekko przesolona.  Tak przygotowanym sokiem zalewamy płaty łososia - musi być całkowicie przykryty płynem. Miskę(...)układać warstwami łososia, cebulę, przesypywać marynowanym pieprzem. Całość zalać olejem. Wstawić na  parę godzin do lodówki. Wyłożyć na talerz, po lekkim osączeniu, przybrać marynowana cebulą i pieprzem z zalewy.  Podawać z białym pieczywem lub grzankami. Smacznego

Stare Gary
Penne alla puttanesca 174

niegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry 200 g. makaronu penne 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku Cebulę

Full Smaku
Ryba w sosie pomidorowym na obiad 111

dodać cukier) Link do filmiku z przepisem: Ryba w sosie pomidorowym Przygotowanie: Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą papryczkę, oczyszczam z nasionek, drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Jeżeli nie mamy papryczki, to danie możemy doprawić ostrą papryką mieloną. Umytego i osuszonego dorsza kroję na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki. Cieciorkę płuczę z zalewy. Danie możemy przygotować na dużej patelni(...)cebulkę z papryczką. Następnie dodaję cieciorkę, passatę, wodę, zioła, doprawiam solą i ksylitolem (miałam passatę bez cukru), dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut.  Następnie dodaję rybę i duszę jeszcze pod przykryciem około 10 minut. Na koniec sos zagęszczam rozdrobnioną cieciorką. Do kubka przekładam kilka łyżek cieciorki i rozdrabniam blenderem, następnie rozdrobnioną dodaję do sosu. Dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem 266

atlantyckie „IWASI”. Bez głów i ogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania. No to… doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka ziaren ziela angielskiego

mojewypiekiinietylko
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej 101

pieczywem lub do kanapek. Im dłużej stoją w zalewie, tym są smaczniejsze. Pieczarki można panierować na dwa sposoby – w jajku i bułce tartej lub w cieście naleśnikowym i bułce. Najlepiej przygotować je minimum dzień przed planowanym podaniem, by wszystkie składniki dobrze przeszły wzajemnym smakiem. Polecam również rybę , którą przygotowuję w podobny sposób ( przepis ) – doskonała na przekąskę

Kulinarny S.O.S.
Bosmańskie śledziki 425

Bosmańskie śledziki Jeśli już zabraliście się dzielnie , do zamarynowania swoich pierwszych płatów śledziowych , to teraz można z nich wykonać pyszne śledzie po bosmańskie . Jeśli nie macie

Ogrodnik w podróży
"Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" 155

niż te sklepowe i na pewno smaczniejsze. Można je doprawić pod siebie. Ta książka to zbiór takich przepisów. Zaczyna się od wędzonek i znajdziemy tutaj różnego rodzaju mięsa i ryby takie jak makrela, halibut, śledzie, pstrąg i inne. Kolejne są pasztety i smarowidła do kanapek gdzie znajdziemy przepisy na różne pasztety, pasty i terriny. Pieczenie na ciepło i zimno(...)przepisy na kotlety, kawałki kurczaka, szaszłyki czy grillowany kebab, ostatnie są zalewy i marynaty, które na pewno wykorzystamy do zamarynowania mięs. Mamy tutaj marynaty do schabu, do drobiu, żeberek, steków, wołowiny czy kaczki.  "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" to książka pełna pysznych przepisów na domowe mięsa, ryby i wędliny. Dla każdego coś dobrego :-)  Każdy przepis opatrzony zdjęciem gotowego

kruche babeczki
Jajka faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym 95

wartości odżywczych mają doskonałą proporcję tłuszczów nienasyconych w stosunku do nasyconych, jeżeli użyjemy tych z wolnego wybiegu, możemy być już spokojni, że jemy zdrowo i smacznie. O zaletach jedzenia ryb nie trzeba już nikomu wspominać, są doskonałym źródłem białka, tłuszczów O-mega, oraz witaminy D i B6. Połączyłam te dobroci w jednym daniu. Moje jajka faszerowane zawierają tylko 1 łyżkę(...)marynowanej sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Tuńczyka odcedzić z zalewy. ogórki bardzo drobno posiekać. Paprykę również posiekać. Jajka obrać, przekroić na połówki i wyjąc do miseczki żółtka. Żółtka rozgnieść za pomocą widelca. Do żółtek dodać 2/3 posiekanych ogórków, rybę, majonez, cebulkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka napełniać powstałym farszem za pomocą rękawa

Krylowa Kuchnia
Pyszna ryba smażona w zalewie słodko-kwaśnej 261

Pyszna ryba,idealna na każdą okazję,jako przekąska,sprawdzi się również świetnie na Wigilię,smażona w cieście i potem zalana słodko-kwaśną zalewą-nie znam lepszej,u nas zawsze obowiązkowo na święta-polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Top 10 świątecznych przepisów na rybne dania 114

składa się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego i sosu pomidorowego. 6. Ryba po japońsku , czyli smażona ryba w cieście naleśnikowym zalana pomidorowym sosem wraz z  dodatkiem papryki i ogórków konserwowych. 7. Śledzie po sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek i zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, ponieważ rodzynki muszą

Ugotować