Lubię dorsza z risotto . Dzisiaj proponuję tradycyjne puree ziemniaczane, zrumienione kapary i karmelizowaną marchewkę. Smaczny obiad z ryby. Smażony dorsz 4 porcje Składniki: 600 g fileta z dorsza sól i pieprz do smaku 50 g masła 3 łyżki kaparów w zalewie Karmelizowana marchewka 4 duże marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny sól(...)pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni. Usmaż rybę na złoty kolor. Ryba powinna być w środku błyszcząca. Wyjmij rybę na talerz, dodaj ziemniaczane puree i marchewkę
codojedzeniamojego męża połączenie dość kontrowersyjne, dla mnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu :) W dzieciństwie drażnił mnie dodatek cebuli, teraz już tak nie jest. No cóż, z czasem smaki się zmieniają, jednak śledzie z zalewy octowej w dalszym ciągu górą! ;) Polecam. Składniki: 4 płaty śledzi marynowanych w occie(...)cebula 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18% świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Śledzie w razie potrzeby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć cebulę, ryby i śmietanę. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinach
zadanie-gotowaniepuszki soku z brzoskwiń, zamieszaj. Teraz dodaj do niej odsączone z zalewy i pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie, dołóż ketchup, posól, popieprz, ewentualnie dodaj odrobinę cukru i podsmaż jeszcze całość przez około 4-5 minut.Na talerz wyłóż część sosu z brzoskwiniami, na to wyłóż rybę i polej resztą sosu brzoskwiniowego.Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyprostu nie lubicie karpia i tym podobnych do niego ryb to mam dla Was coś extra! Całkiem niedawno stałam się posiadaczką sporej ilości świeżego śledzia, którego przenigdy nie jadłam w takiej postaci. Tak jak pewnie większość znam jedynie słonego lub mocno tłustego śledzia z zalewy. Postanowiłam pójść w stronę smażonego śledzia, jednak w tempurze. Dzięki temu stał się mocno(...)chrupiący, pikantny i wręcz idealny! Oboje z narzeczonym zakochaliśmy się w tym daniu od razu i uznaliśmy, że jest to świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych
Mango PapajaWstyd się przyznać ,ale pierwszy raz robiłam płaty śledziowe w zalewie octowej, bo zawsze takie kupowałam.Mój mąż lubi płaty solone,a reszta domowników
Moje domowe kucharzenieKolejna porcja świątecznego śledzia już gotowa, śledź smażony w zalewie octowej. Bardzo popularne danie w Szwecji ale i spotykane w niektórych regionach Polski. Szwedzkie
codojedzeniatwardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy
My Chcemy Jeśćpaście z awokado. Choć ogólnie wolę raczej rybki w pomidorach, to do przygotowania pasty wykorzystuję te w zalewie z oleju. Jakoś do jajek bardziej mi pasują, choć to kwestia gustu. Podobnie jest zresztą, jeśli chodzi o gatunek ryb - ja wykorzystałam szprotki, bo akurat miałam je w domu, ale bez problemu możecie je zastąpić sardynkami czy makrelą - choć wtedy
Z notatnika dietetykaRybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na stół. Składniki: ? 1 kg filetów ryby – u mnie sola ? sok z 1 cytryny ? sól, biały pieprz Panierka ? 3 jajka ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki mąki ? tarta bułka do panierowania ? olej
To co kochamRolmopsy z ogórkiem kiszonym i cebulą w zalewie octowej to nic innego jak filety śledziowe zawijane z warzywami. Bardzo lubię śledzia i zazwyczaj
Zrób to smacznieKlopsiki i makaron to świetna kombinacja na obiad. Danie można przyrządzić używając różnych gatunków mięsa, drobiu, surowej kiełbasy czy ryby. Lubię też przyrządzić mieszany farsz, z mięsa i surowej salsiccia. Czasami dodaję do farszu feta, mozzarella lub suszone pomidory w zalewie. Rybne klopsiki po azjatycku Cielęce klopsiki, pesto, grzyby i makaron Wieprzowo wołowe klopsiki robią chyba najczęściej
codojedzeniawyparzonych słoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich: Śledzie w suszonych pomidorach Opiekane śledzie marynowane w zalewie octowej
Codzienna kuchnia niecodziennaRybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na stół. Składniki: • 1 kg filetów ryby – u mnie sola • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki
To co kochammoże być pyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi Składniki:1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI wodyWykonanie:Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy pokrojona w talarki cebulę, wkładamy sledzie
Z Majeczką w kuchni