Śledzie gajowego z żurawiną Śledzie gajowego , to mój pomysł na pyszną rybkę . Śledzie to zawsze genialna potrawa . Nie ważne w jakim wydaniu ja kocham je pod
Ogrodnik w podróżyposypania gotowego dania Przygotowanie: Krok 1. Na niewielkiej patelni podgrzać oliwę, dodać osączoną z zalewy białą fasolę, skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzaną fasolę przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kawałki ryby z konserwy, skropić sokiem z cytryny i posypać sezamem. Oto kilka innych szybkich przepisów na obiad, które
Moja Książka KucharskaSłodkie usta. Oblizujesz lepkie palce. Uśmiech na twarzy i burza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii
W kuchni Karmel-itkiŚwiąteczne śledzie czas zacząć przyrządzić. Uwielbiam śledzie i zawsze robię ich kilka rodzajów. Wyjadam je prosto ze słoika. Zwłaszcza śledziowe koreczki czyli inaczej rolmopsy łatwo chwycić
codojedzeniaKotlety rybne z dodatkiem tuńczyka oraz ziemniaków, dobrze doprawione czosnkiem, papryczką chili, szczypiorkiem i zieloną pietruszką. Doskonała propozycja na przemycenie ryby w daniu obiadowym, i to w pysznym wydaniu :) Składniki: 250 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu zalewy) 450 g ugotowanych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 4 łyżki szczypiorku (bardzo drobno posiekanego) 4 łyżki
Świat Domowej KuchniSurówka z czerwonych buraków...Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna.Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich.Pyszne połączenie startych buraków i cebuli.Smaczego!Składniki:Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g);1 mała, biała cebula;2 łyżki oleju;1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy
Gospodyni Miejskaśledzia? – świętokradztwo niesłychane! Rzodkiewka i ogórek? - co za wymysły? A niesłusznie, bo wyjątkowo ciekawie kontrastują one ze słoną rybą. Składniki na porcję dla 1 żarłocznej osoby - czyli mnie - lub 2 mniej głodnych: 1 płat śledzia solonego z zalewy (100g) 4-5 dużych rzodkiewek (90g) 2 średnie ogórki gruntowe (85g po obraniu) 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Grunt to przepis!Sałatka śledziowa jest nie zastąpiona na większych przyjęciach i świętach. Dzisiaj przygotowałam ją z dodatkiem groszku i buraczków a podałam ją udekorowaną w kształcie ryby. SKŁADNIKI(...)jajka ugotowane na twardo 3 ziemniaki 1 mała cebula 1 marchewka 1 buraczek 1/2 puszki groszku konserwowego 2 puszki śledzia Graal w zalewie olejowej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu dodatkowo ciemne oliwki, natka pietruszki
Kulinarne Fantazje MarioliLubię dorsza z risotto . Dzisiaj proponuję tradycyjne puree ziemniaczane, zrumienione kapary i karmelizowaną marchewkę. Smaczny obiad z ryby. Smażony dorsz 4 porcje Składniki: 600 g fileta z dorsza sól i pieprz do smaku 50 g masła 3 łyżki kaparów w zalewie Karmelizowana marchewka 4 duże marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny sól(...)pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni. Usmaż rybę na złoty kolor. Ryba powinna być w środku błyszcząca. Wyjmij rybę na talerz, dodaj ziemniaczane puree i marchewkę
codojedzeniamojego męża połączenie dość kontrowersyjne, dla mnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu :) W dzieciństwie drażnił mnie dodatek cebuli, teraz już tak nie jest. No cóż, z czasem smaki się zmieniają, jednak śledzie z zalewy octowej w dalszym ciągu górą! ;) Polecam. Składniki: 4 płaty śledzi marynowanych w occie(...)cebula 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18% świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Śledzie w razie potrzeby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć cebulę, ryby i śmietanę. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinach
zadanie-gotowaniepuszki soku z brzoskwiń, zamieszaj. Teraz dodaj do niej odsączone z zalewy i pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie, dołóż ketchup, posól, popieprz, ewentualnie dodaj odrobinę cukru i podsmaż jeszcze całość przez około 4-5 minut.Na talerz wyłóż część sosu z brzoskwiniami, na to wyłóż rybę i polej resztą sosu brzoskwiniowego.Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyprostu nie lubicie karpia i tym podobnych do niego ryb to mam dla Was coś extra! Całkiem niedawno stałam się posiadaczką sporej ilości świeżego śledzia, którego przenigdy nie jadłam w takiej postaci. Tak jak pewnie większość znam jedynie słonego lub mocno tłustego śledzia z zalewy. Postanowiłam pójść w stronę smażonego śledzia, jednak w tempurze. Dzięki temu stał się mocno(...)chrupiący, pikantny i wręcz idealny! Oboje z narzeczonym zakochaliśmy się w tym daniu od razu i uznaliśmy, że jest to świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych
Mango PapajaWstyd się przyznać ,ale pierwszy raz robiłam płaty śledziowe w zalewie octowej, bo zawsze takie kupowałam.Mój mąż lubi płaty solone,a reszta domowników
Moje domowe kucharzenieNa Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp
Zakątek rozkoszy kulinarnychKolejna porcja świątecznego śledzia już gotowa, śledź smażony w zalewie octowej. Bardzo popularne danie w Szwecji ale i spotykane w niektórych regionach Polski. Szwedzkie
codojedzenia