ryba w zalewie - 1861 przepisów (strona:29/125)

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami 66

świeżo zmielonego pieprzu. Dla mnie – wypas. Kiedyś muszę pokombinować z innymi ziołami, ciągle jednak ograniczam się tylko do natki. Jakoś tak ryba i pietruszka, pasi i już. Składniki: 1 wędzona makrela 4 suszone pomidory z zalewy 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżeczka oliwy extra virgin pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) sól pieprz Makrelę oczyszczamy ze skóry

Kardamonovy
Śledzie po cygańsku 258

jajkiem w   śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ...   A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju

Kuchnia u Krysi
Pstrąg marynowany 160

liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/3 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania Przygotowanie: Rybę oczyścić, przekroić na pół  i opanierować w mące.Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając(...)wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz słoik w lodówce. Smacznego

Gosia gotuje
Cudowne curry rybne. 176

Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy na małym ogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą i mleczkiem kokosowym. Całość raz na jakiś czas delikatnie mieszamy i gotujemy przez ok. 20 min. Na koniec dorzucamy kolendrę (ja nie miałam

Brzuszki Łakomczuszki
Dorsz z cytryną i oliwkami 134

się rozpisywać. Sami wypróbujcie. :) Składniki dla 2 osób: 1 średnia cebula 1 cytryna (niepryskana) ½ - ¾ szklanki zielonych oliwek , odsączonych z zalewy ¾ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 filety dorsza po ok. 150 g lub innej białej ryby ⅓ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia

Pełny talerz
Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami 39

ciepło, z dodatkiem makaronu. Ostatecznie nie potrafiłam przestać jeść. Poważnie. Nie wiem czy to zasługa pesto, pomidorów czy samej ryby, wszystko jednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego filetu pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)dyni prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy je do blendera. Dorzucamy do niego umytą rukolę, czosnek, parmezan, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy. Rybę rwiemy palcami, na wszelki wypadek przeszukujemy czy nie ma w niej ości. Pomidory kroimy w plasterki. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy go, wrzucamy go z powrotem do garnka. Nie przecedzajcie

Kardamonovy
Dorsz w korzennej marynacie 107

mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu(...)wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić. Rybę przekładamy do miski, zalewamy gorąca marynatą. Szczelnie zabezpieczamy folią i odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilkanaście godzin umieszczamy

Gosia gotuje
Śledzie po azjatycku 195

nadają się do jedzenia. Lubicie śledzie? Ja uwielbiam i jem je coraz częściej, bo przecież ryby zdrowe! Na blogu znajdziecie kilka przepisów na śledzie jak ten śledzie z jabłkiem czy śledzie ze śliwką . Zawsze wracam do klasycznych przepisów jak śledziowe rolmopsy . Śledzie w zalewie octowej są zdecydowanie ulubionymi. A wy jakie śledzie lubicie? Może przypadnie Wam do smaku

codojedzenia
Dorsz curry z groszkiem i marchewką 87

lubisz ryb? Na wspomnienie gotowanego groszku z marchewką od razu się krzywisz?  To spróbuj tego przepisu ! Od zawsze nie cierpiałam ryb, zwłaszcza smażonych. Zapach, konsystencja.. jak mogłam od razu uciekałam. Odkąd próbowałam zrzucić trochę kilogramów przekonałam się do łososia i tuńczyka. Ale takie opanierowane nadal mi nie odpowiadały. Teraz już wiem, że robotę robi sos albo warzywa, przyprawy(...)szklanki bulionu 1/4 szklanki śmietany 18% koperek lub natka pietruszki sól i pieprz mąka pszenna do panierowania oliwa do smażenia Rybę rozmrozić. Kaszę gotować wg instrukcji około 15 min w osolonej wodzie. Jeśli marchewkę z groszkiem mamy w zalewie to odsączamy ją na sitku i przepłukujemy wodą. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i łyżeczkę curry, dodajemy marchewkę

W kuchni bez szafek
Dorsz atlantycki w sosie z kaparami CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 145

dorsza, oprószamy solą morską, układamy posiekaną bazylię, i garść kaparów, zalewamy 2 łyżkami zalewy z kaparów, ponownie układamy filety, bazylię i kapary. Podlewamy zalewą z kaparów. Pieczemy 30 minut, pierwsze 20 minut pod przykryciem, ostatnie 10 minut bez przykrycia. Pyszne połączenie! Porcja mniej niż 300kcal. Rybę podałam z surówką, która też niebawem na blogu ;-) Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Sałatka śledziowa fitness 349

zalewy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oliwy. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zagotować i mieszając zostawić na małym ogniu kilka minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zalewę ostudzić (ja studzę na balkonie). Śledzie wyjąć z wody, przełożyć do wysokiego naczynia i zalać zimną zalewą(...)Sałatka: Gotowe śledzie pokroić w kostkę  i przełożyć do dużej miski. Pozostałą zawartość zalewy odsączyć przez sitko, wybrać do wyrzucenia liście laurowe, ziele angielskie i nadmiar gorczycy, a cebulkę dodać do śledzi. Ananas i kukurydzę również odsączyć z soku i dodać do ryby. Na koniec dodać obrane orzechy, majonez, jogurt, musztardę i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko razem

Passions hobbies life
Ryba (wilk morski) zapiekana z pomidorem i mozzarellą 933

upieczeniu   Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki ryby oprószyć przyprawą do ryb oraz solą, a także delikatnie skropić sokiem z cytryny. Przyprawione filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w grube plasterki. Kulki mini mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić je w plasterki. Na filetach rozłożyć plasterki pomidora oraz mozzarelli. Piec około(...)minut w 210ºC (bez przykrycia!), aż do rozpuszczenia się mozzarelli i upieczenia się mięsa z ryby.  P.S. Poniższy przepis nie jest żadną kryptoreklamą popularnego sklepu.  Jeżeli jesteście ciekawi smaku zębacza smugowego, inaczej zwanego wilkiem morskim to możecie go kupić w Lidlu

Ugotować
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 38

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne(...)ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości ? ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę

To co kocham
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4208

pieczarkami Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Francuskie ślimaczki ze szpinakiem Tortilla z pesto bazyliowym i szynką Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej Śledzie w sosie salsa Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci Serki Gentelmen’ki Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach LIKIERY, DRINKI i ALKOHOLE: Jeśli lubisz alkohol

Kulinarne Przeboje
Ryba w sosie pomidorowym 104

podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. U mnie w domu zawsze do takiej ryby są tłuczone kartofle. Jednakże taka ryba równie dobrze smakuje na zimno do pieczywa. Wystarczy tylko mocniej odparować wodę podczas przygotowywania zalewy pomidorowej – powstały sos będzie gęściejszy i będzie go mniej

blog.moje-pasje.info
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 175

kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy(...)laska cynamonu   Wykonanie: – Zagotować wino, ocet, miód, śliwki i przyprawy. – Zalewę wystudzić i zalać nią pokrojone na kawałki śledzie. – Odstawić śledzie do lodówki na 24 godziny. – Podawać śledzie ze śliwkami odsączone z zalewy

To co kocham
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 182

ziołowym pieprzem. Gdy sos i szpinak już gotowe, smażymy ryby z obu stron na maśle, na średnim ogniu po 6-9 minut z obu stron – do zrumienienia. Podajemy rybę od razu, z dodatkiem gorącego szpinaku, z ciepłym sosem w sosjerce, żeby każdy mógł nałożyć go tyle, ile potrzebuje. SKŁADNIKI NA SOS 100g bardzo zimnego masła 82% tłuszczu, podzielone(...)cytryny 1 łyżka sosu Worchestershire 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 1 średni ząbek czosnku SZPINAK 300g szpinaku baby 2 łyżki oliwy ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 duże ząbki czosnku RYBY 2 małe labraksy /okonie morskie/ (do 300-350g) 2 łyżki klarowanego masła pieprz ziołowy zielony sól

Karo in the Kitchen
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 156

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie opiekane w zalewie octowo-pomidorowej 327

Składniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka  cukru 1

magiczna kuchnia Kasi
Karp smażony (w kawałkach) 186

karpia... :) Poniżej prezentuje Wam moją metodę przygotowywania smażonego karpia. Jeżeli macie ochotę na inne dania z karpiem to przygotujcie karpia w zalewie pomidorowo-octowej lub po królewsku na szaro .  Składniki: karp sól, pieprz przyprawa do ryb sok z cytryny mąka pszenna  olej lub masło Karpia wypatroszyć, oczyścić, pozbawić łusek i umyć. Pociąć w dzwonki. Każdy kawałek

Ugotować