mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu(...)wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić. Rybę przekładamy do miski, zalewamy gorąca marynatą. Szczelnie zabezpieczamy folią i odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilkanaście godzin umieszczamy
Gosia gotujenadają się do jedzenia. Lubicie śledzie? Ja uwielbiam i jem je coraz częściej, bo przecież ryby zdrowe! Na blogu znajdziecie kilka przepisów na śledzie jak ten śledzie z jabłkiem czy śledzie ze śliwką . Zawsze wracam do klasycznych przepisów jak śledziowe rolmopsy . Śledzie w zalewie octowej są zdecydowanie ulubionymi. A wy jakie śledzie lubicie? Może przypadnie Wam do smaku
codojedzenialubisz ryb? Na wspomnienie gotowanego groszku z marchewką od razu się krzywisz? To spróbuj tego przepisu ! Od zawsze nie cierpiałam ryb, zwłaszcza smażonych. Zapach, konsystencja.. jak mogłam od razu uciekałam. Odkąd próbowałam zrzucić trochę kilogramów przekonałam się do łososia i tuńczyka. Ale takie opanierowane nadal mi nie odpowiadały. Teraz już wiem, że robotę robi sos albo warzywa, przyprawy(...)szklanki bulionu 1/4 szklanki śmietany 18% koperek lub natka pietruszki sól i pieprz mąka pszenna do panierowania oliwa do smażenia Rybę rozmrozić. Kaszę gotować wg instrukcji około 15 min w osolonej wodzie. Jeśli marchewkę z groszkiem mamy w zalewie to odsączamy ją na sitku i przepłukujemy wodą. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i łyżeczkę curry, dodajemy marchewkę
W kuchni bez szafekdorsza, oprószamy solą morską, układamy posiekaną bazylię, i garść kaparów, zalewamy 2 łyżkami zalewy z kaparów, ponownie układamy filety, bazylię i kapary. Podlewamy zalewą z kaparów. Pieczemy 30 minut, pierwsze 20 minut pod przykryciem, ostatnie 10 minut bez przykrycia. Pyszne połączenie! Porcja mniej niż 300kcal. Rybę podałam z surówką, która też niebawem na blogu ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIzalewy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oliwy. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zagotować i mieszając zostawić na małym ogniu kilka minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zalewę ostudzić (ja studzę na balkonie). Śledzie wyjąć z wody, przełożyć do wysokiego naczynia i zalać zimną zalewą(...)Sałatka: Gotowe śledzie pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski. Pozostałą zawartość zalewy odsączyć przez sitko, wybrać do wyrzucenia liście laurowe, ziele angielskie i nadmiar gorczycy, a cebulkę dodać do śledzi. Ananas i kukurydzę również odsączyć z soku i dodać do ryby. Na koniec dodać obrane orzechy, majonez, jogurt, musztardę i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko razem
Passions hobbies lifeupieczeniu Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki ryby oprószyć przyprawą do ryb oraz solą, a także delikatnie skropić sokiem z cytryny. Przyprawione filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w grube plasterki. Kulki mini mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić je w plasterki. Na filetach rozłożyć plasterki pomidora oraz mozzarelli. Piec około(...)minut w 210ºC (bez przykrycia!), aż do rozpuszczenia się mozzarelli i upieczenia się mięsa z ryby. P.S. Poniższy przepis nie jest żadną kryptoreklamą popularnego sklepu. Jeżeli jesteście ciekawi smaku zębacza smugowego, inaczej zwanego wilkiem morskim to możecie go kupić w Lidlu
UgotowaćŚledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne(...)ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości ? ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę
To co kochampieczarkami Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Francuskie ślimaczki ze szpinakiem Tortilla z pesto bazyliowym i szynką Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej Śledzie w sosie salsa Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci Serki Gentelmen’ki Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach LIKIERY, DRINKI i ALKOHOLE: Jeśli lubisz alkohol
Kulinarne Przebojepodawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. U mnie w domu zawsze do takiej ryby są tłuczone kartofle. Jednakże taka ryba równie dobrze smakuje na zimno do pieczywa. Wystarczy tylko mocniej odparować wodę podczas przygotowywania zalewy pomidorowej – powstały sos będzie gęściejszy i będzie go mniej
blog.moje-pasje.infokwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy(...)laska cynamonu Wykonanie: – Zagotować wino, ocet, miód, śliwki i przyprawy. – Zalewę wystudzić i zalać nią pokrojone na kawałki śledzie. – Odstawić śledzie do lodówki na 24 godziny. – Podawać śledzie ze śliwkami odsączone z zalewy
To co kochamziołowym pieprzem. Gdy sos i szpinak już gotowe, smażymy ryby z obu stron na maśle, na średnim ogniu po 6-9 minut z obu stron – do zrumienienia. Podajemy rybę od razu, z dodatkiem gorącego szpinaku, z ciepłym sosem w sosjerce, żeby każdy mógł nałożyć go tyle, ile potrzebuje. SKŁADNIKI NA SOS 100g bardzo zimnego masła 82% tłuszczu, podzielone(...)cytryny 1 łyżka sosu Worchestershire 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 1 średni ząbek czosnku SZPINAK 300g szpinaku baby 2 łyżki oliwy ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 duże ząbki czosnku RYBY 2 małe labraksy /okonie morskie/ (do 300-350g) 2 łyżki klarowanego masła pieprz ziołowy zielony sól
Karo in the KitchenSkładniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 1
magiczna kuchnia Kasikarpia... :) Poniżej prezentuje Wam moją metodę przygotowywania smażonego karpia. Jeżeli macie ochotę na inne dania z karpiem to przygotujcie karpia w zalewie pomidorowo-octowej lub po królewsku na szaro . Składniki: karp sól, pieprz przyprawa do ryb sok z cytryny mąka pszenna olej lub masło Karpia wypatroszyć, oczyścić, pozbawić łusek i umyć. Pociąć w dzwonki. Każdy kawałek
UgotowaćGrzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania i mieszania, miskę, wagę kuchenną, łyżeczkę, łyżkę, szklankę, miskę lub półmisek odporną (odporny) na wysoką temperaturę, miski, widelec, papierowe ręczniki, ewentualnie nieduży garnek. Przygotuj składniki: 1 kg kapeluszy pieczarek, olej do smażenia, jajko, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, bułkę tartą, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, Na zalewę: 4 szkl(...)była zbyt wyczuwalna (troszeczkę za bardzo "chrupiała" pod zębami). Zastanawiam się także, czy nie byłoby dobrym pomysłem przygotowanie zalewy na bazie zeszklonej cebulki. Oczywiście zamiast dodawania jej w postaci surowej. Co o tym sądzicie? P.S. Przepis na grzyby jak ryby został zaczerpnięty z zeszłorocznego wydania "Przyślij przepis" (numer 7/2012
blog.moje-pasje.info