dorsza z ciekawymi warzywami i innymi składnikami. Nasz dorsz w sosie groszkowym jest delikatny i soczysty, ugotowany w aromatycznej zalewie dosłownie rozpływa się w ustach. Sos groszkowy, świeże oliwki oraz koper i mięta – to gwarancja smacznej ryby. Danie jest szybkie w przygotowaniu a z pewnością zachwyci Was swoim bogactwem smaków i aromatów. Artykuł Soczysty dorsz w sosie
Ciasna Kuchniajajka – 2 łyżki majonezu Farsz – 2 cebule – 1 puszka ananasa w lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – natka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz cytrynowy do smaku Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać jajka
To co kochamłyżki majonezu Farsz – 2 cebule – 1 puszka ananasa w lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – natka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz cytrynowy do smaku Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać
To co kochamżeby zmienić go w pyszne danie. Jednym z najprostszych sposobów jest podsmażenie łososia w aromatycznej, słodko-kwaśno-słonej zalewie, która dodana pod sam koniec smażenia zmienia się w zawiesistą emulsję. Tak przygotowany łosoś jest delikatny i aromatyczny. Do ryby proponujemy uduszony szpinak z fasolą na słodko oraz kaszę bulgur. Przepis pochodzi z serwisu Delish.com Składniki: 400 g łososia
Niedzielny kucharzDomowy sos korniszonowy. Wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie sosu korniszonowego krok po kroku. Sos korniszonowy to pyszny dodatek do drugiego dania. Nadaje charakteru gotowanemu mięsu oraz rybom, uzupełniając ich naturalny, łagodny smak. Wypróbujcie kotleciki ziemniaczane albo jajeczne z sosem korniszonowym. Absolutna rewelacja! Sos korniszonowy przygotujecie naprawdę szybko. Wystarczy kilka składników i wszyscy będą oblizywać(...)kilka minut na wolnym ogniu. Na końcu, sos korniszonowy doprawić solą i ewentualnie cukrem. Jeżeli sos wyjdzie z gęsty można dolać smaku (zalewy) z ogórków albo wody. Rozprowadzić śmietaną. Sos korniszonowy podajemy gorący do gotowanego mięsa, ryb, kotlecików ziemniaczanym oraz jajecznych. Przed wydaniem posypujemy posiekaną zieleniną. Smacznego :) Sos korniszonowy
Moja Książka KucharskaŚwieże tuszki sielawy smażone a następnie zalane kwaśną zalewą octową z cebulą. SIELAWA OPIEKANA SKŁADNIKI 1 kilogram świeżej sielawy; mąka pszenna; 2 cebule; ocet spirytusowy; 3
Kuchnia TomkaTuszki śledziowe smażone a następnie marynowane w aromatycznej zalewie octowej z przyprawami. ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ SKŁADNIKI 700 gramów surowych śledzi
Kuchnia TomkaSkładniki 60 dag filetów śledziowych w zalewie octowej 1 puszka groszku słoiczek 0,7 l ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu Sposób Filety i ogórki
Kuchenne aromatyciepło, z dodatkiem makaronu. Ostatecznie nie potrafiłam przestać jeść. Poważnie. Nie wiem czy to zasługa pesto, pomidorów czy samej ryby, wszystko jednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku(...)dyni prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy je do blendera. Dorzucamy do niego umytą rukolę, czosnek, parmezan, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy. Rybę rwiemy palcami, na wszelki wypadek przeszukujemy czy nie ma w niej ości. Pomidory kroimy w plasterki. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy go, wrzucamy go z powrotem do garnka. Nie przecedzajcie
KardamonovyKotlety lub pulpety rybne w marynacie, w zalewie octowej. Można je przygotować przy okazji smażenia kotletów rybnych na obiad. Wystarczy usmażyć ich trochę więcej i to co zostanie zalać marynatą. Można smażyć kotleciki lub pulpety... to już zależy tylko od nas. marynata : 200 ml octu 10%, 800 ml wody, duża cebula, średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera, liść(...)przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Ostudzić. Kotlety : cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć
królestwo garówfrancuskiej kuchni – świeże liście dodaje się do sałatek, zup, używa ich jako dekoracja dań. Listki estragonu są składnikiem podstawowych francuskich sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise. Estragon uzupełnia i podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej sałaty. Wykorzystuje się go też przy kiszeniu kapusty i ogórków(...)wcześniej wystarczy gałązkę zalać octem winnym i odstawić na 2-3 tygodnie. Ja chciałam mocny ocet – zanurzyłam w 250ml octu winnego trzy piętnastocentymetrowe gałązki estragonu – wyszło idealnie. Do zrobienia zalewy na półlitrowy słoik śledzi potrzeba zaledwie 100ml octu. Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo
Karo in the Kitchenzimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie przekąski idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu ciepłych i zimnych dań mięsnych, sałatek, ryb oraz kanapek. Oto pomysł na prostą sałatkę marynowaną do słoika z rydzów, marchewki i cebuli w zalewie octowej. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki leśne grzyby, w tym przypadku rydze, ok. 20 średnich grzybów 1 marchewka 1 cebula
Gotujemy i jemyBożego Narodzenia, Sylwestra, Wielkanocy czy też rodzinnych spotkań i domówek z przyjaciółmi. Ja jestem zapalonym śledziożercą i przygotowuję te pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis uwielbiam nade wszystkie inne. To śledzie marynowane w korzennej zalewie octowej, a potem zanurzone w charakternym sosie czosnkowym. Przepis ten jest z nami już od kilkudziesięciu lat, najpierw robiła(...)ziemniakami. Koniecznie zróbcie ją u siebie w domu, może na zbliżające się Andrzejki, lub na nadchodzące święta bożonarodzeniowe? Zdecydowanie warto! Śledź - najpopularniejsze ryba w Polsce W naszych domach śledź króluje nie tylko na wigilijnych i świątecznych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, szczególnie gdy za oknem robi
Kulinarne przygody Gatityświeżo zmielonego pieprzu. Dla mnie – wypas. Kiedyś muszę pokombinować z innymi ziołami, ciągle jednak ograniczam się tylko do natki. Jakoś tak ryba i pietruszka, pasi i już. Składniki: 1 wędzona makrela 4 suszone pomidory z zalewy 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżeczka oliwy extra virgin pół łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie) sól pieprz Makrelę oczyszczamy ze skóry
Kardamonovyjajkiem w śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju
Kuchnia u Krysi