ryba w zalewie - 1861 przepisów (strona:44/125)

Sos Remoulade - idealny zimny sos do ryb 235

Korniszony i kapary drobno posiekać i odsączyć z nadmiaru zalewy. Anchovies drobno posiekać Wszystkie składniki razem połączyć dodając sok z cytryny lub ocet. Doprawić solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać dlatego, że anchovies i kapary są słone same z siebie. Po zmieszaniu schłodzić w lodówce Podawać do panierowanych ryb na chrupko, paluszków rybnych i ryb z patelni

Sztuka gotowania w/g Samiry
Parzony łosoś podany z zieloną sałatką 175

uzyskanie smacznej i soczystej ryby. Łosoś zachwyca w smaku :) Taką rybę podałam z zieloną sałatką na bazie świeżych ogórków, awokado i szczypiorku. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z programu kulinarnego Doradca Smaku .  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg świeżego łososia (bez skóry) zalewa 1 l wody kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej pietruszki(...)smaku. Zalewę zagotować. W międzyczasie łososia umyć i pokroić na mniejsze kawałki (zgrabne kwadraty). W międzyczasie przygotować sałatkę. Ogórki umyć i odciąć końcówki. Przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę umyć, przekroić na dwie części i pokroić w cienkie plasterki.  Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Cebulkę odsączyć z zalewy. Szczypiorek

Ugotować
SUSHI DONUTS 138

dzisiejszym wpisie jednak oprócz przepisu na te pyszne Sushi Donuts chcę Wam zdradzić również kilka sekretów idealnego sushi. Opowiem o tym jak przygotować odpowiednio ryż, jak zrobić zalewę do ryżu, jakie składniki dobrać, a także jakich błędów unikać podczas przygotowania sushi. Mam nadzieję, że takie informacje Wam się przydadzą, a wpis zainspiruje Was do stworzenia w domu swojej własnej wersji(...)temu ja byłam w Chinach. Po co? Poczytajcie TUTAJ ). Pierwotną formą sushi był Nare-zushi goszczące na japońskich stołach już w XVIII w, które na początku służyło do konserwacji ryb. Żyjący w tamtych czasach rybacy zauważyli, że posolona ryba owinięta w sfermentowany ryż nadaje się do spożycia nawet po kilkunastu miesiącach. Jedzono wówczas tylko rybę, ryż wyrzucano. W okresie

Ostra na Słodko
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 212

Za oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie  z nieba biały puch. Śniegowe

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka makaronowa z rybą i cukinią 335

Bardzo prosta i smaczna zapiekanka z makaronu, cukinii i ryby. Łatwa i w miarę szybka w przygotowaniu. W sam raz na taki zwyczajny obiad na tygodniu, szczególnie jeśli makaron zostaje nam z poprzedniego dnia ;) 400 g ugotowanego makaronu muszelki 4 jajka 1 szklanka śmietany 18% 200 g sera żółtego 1 cukinia 1 łosoś z puszki sól pieprz czarny bazylia pomidorki(...)koktajlowe Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić i odstawić. Kiedy puści sok przepłukać na sicie, dobrze odcisnąć i dodać do ugotowanego makaronu. Łososia odsączyć z zalewy, rozdrobnić na mniejsze części i wrzucić do makaronu. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania (średnica 23 cm) Śmietanę rozmącić z jajkami, przyprawić pieprzem, bazylią i odrobiną soli. Dodać połowę startego

https:KKuchniaMniam
Śledzie w przecierze pomidorowym z pieczarkami marynowanymi 49

Dla wielbicieli śledzi mam apetyczny przepis... Składniki : 600 g solonych płatów śledziowych 250 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu 180 g marynowanych pieczarek w zalewie

Proste Potrawy
Smażone śledzie w zalewie pomidorowej 56

Jeśli uda Ci się zdobyć świeże śledzie zachęcam, byś przygotował je właśnie w ten sposób, są bardzo smaczne! Artykuł Smażone śledzie w zalewie pomidorowej

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie korzenne ze słoika z czarnuszką 176

Na świeżą bagietkę z masełkiem polecam:) Składniki: 250 g śledzi korzennych a la matjas 2 mniejsze cebulki 3 suszone pomidory z zalewy pieprz

Zasmakuj Kuchni
Dorsz z ziemniakami i szpinakiem według Josepha Seeletso 145

którym miałem przyjemność gotować w Gdyni podczas See Bloggers . Co sprawiło, że na dobre polubiliśmy się z dorszem? Dodatek suszonych pomidorów, oliwek oraz kolendry, które stworzyły z tej ryby danie wyjątkowe. Jednak dorsz, dorszem, ale najbardziej zachwyciły mnie młode ziemniaki z kasztanami jadalnymi, smażone na klarowanym maśle. Jeśli jeszcze takiego połączenia dotychczas nie próbowaliście, to gorąco zachęcam. Do tego duszony(...)każdy) 150 g pomidorów suszonych w oleju 150 g zielonych oliwek garść świeżej kolendry Ziemniaki z kasztanami: 800 g młodych ziemniaków 200 g kasztanów jadalnych z zalewy 2 łyżki klarowanego masła sól himalajska Szpinak w mleku kokosowym: 500 g liści młodego szpinaku ' baby ' 100 ml mleka kokosowego sól himalajska świeżo mielony pieprz * PRZYGOTOWANIE Dorsz Dorsza dokładnie myjemy i osuszamy

Food Square
Łosoś w galarecie. 153

rozłożyć na półmisku. Mniej wprawnym proponuję ugotować filety ze skórą, którą po ugotowaniu i przed ułożeniem na półmisek należy zdjąć. Wywar przelać do mniejszego garnka, bez pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko(...)litr. Ja dodaję zawsze 1 łyżeczkę więcej, mam pewność, że rybka mi nie odpłynie. Sposób dodania żelatyny do wywaru, jest różny w zależności od gatunku, czy producenta. Jedną się zalewa zimnym wywarem do napęcznienia i dodaje do gorącego wywaru, inną można dodać, wsypując bezpośrednio do gorącego sklarowanego wywaru. Ważne jest, żeby ją dobrze rozpuścić w wywarze. Wywaru po dodaniu

Kulinarny karnet Christophera
Klarowanie - galarety do ryb. 258

zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar(...)litr. Ja dodaję zawsze 1 łyżeczkę więcej, mam pewność, że rybka mi nie odpłynie. Sposób dodania żelatyny do wywaru, jest różny w zależności od gatunku, czy producenta. Jedną się zalewa zimnym wywarem do napęcznienia i dodaje do gorącego wywaru, inną można dodać, wsypując bezpośrednio do gorącego sklarowanego wywaru. Ważne jest, żeby ją dobrze rozpuścić w wywarze. Wywaru po dodaniu

Kulinarny karnet Christophera
Śledzie po wiejsku 169

płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g) 3 średnie cebule 1 marchewka 1-2   ogórki kiszone pieprz świeżo zmielony                Składniki zalewy: 1 szklanka (250 ml) wody 100 ml octu 10% 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru(...)Wyłączyłam gaz i wlałam ocet. Wymieszałam zalewę i wystudziłam.   Na dno słoja włożyłam część cebuli, następnie warstwę   śledzi, delikatnie oprószyłam pieprzem i położyłam kilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania składników.     Na wierzchu rozłożyłam cebulę i wszystko zalałam wystudzoną zalewą. Słoik wstawiłam do lodówki

Kuchnia u Krysi
Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami 127

mięciutkie i pyszne. Jeśli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby wystarczy ją co najmniej na godzinę przed przyrządzeniem skropić sokiem z cytryny. Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonych  pomidorów i kaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu. Składniki: 1 kg filetów z dorsza 8-10 suszonych pomidorów z zalewy 3-4 łyżki kaparów ze słoiczka 1 jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosto z Targu w La Rotisserie 111

stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona gotowana w niskiej temperaturze. Kaczka w kremie ze szparagów... świetne połączenie, plus trufla...i to żółtko o konsystencji gęstego kremu.    Pieczony filet z troci, żur, niedźwiedzi czosnek i soczewica. Świetnie ugotowana ryba – gotowana w 40 stopniach, pianka z żurku, czosnek niedźwiedzi...całość

królestwo garów
Marynowana letnia salsa z pomidorów, papryki i brzoskwiń 161

papryki. Nam najbardziej smakowała do wieprzowiny – do karkówki z grilla i do wieprzowych kiełbasek w kilku wydaniach, ale ta kompozycja smaków sprawdzi się też do grillowanego kurczaka i do ryb. Pikantna, przyjemnie ostra, świetnie zastąpiła na grillowym stole klasyczne dodatki jak ketchup i musztarda. SKŁADNIKI 2 pomidory, dojrzałe ale twardsze (350g) 2 brzoskwinie, j.w. (300-350g) 1 ostra papryczka(...)papryki (100-150g) 2 średnie ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 szalotki lub pół średniej czerwonej cebuli 1 łyżeczka soku z limonki garść listków natki pietruszki albo kolendry ZALEWA 2 łyżki octu spirytusowego 10% (30ml) 4 łyżki wody (60ml) 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 pełna łyżeczka kuminu, utłuczonego w moździerzu ¼-1/2 łyżeczki pieprzu

Karo in the Kitchen