Idealnie pasuje do dań głównych, do mięsa czy ryb. Kolorowa i bardzo smaczna. Warto samemu ją przygotować- satysfakcja gwarantowana :) Zapraszam! Sałatka z cukinii kolorowa Składniki: 1 kg cukinii 1/2 kg kolorowej papryki 1/2 kg zielonych ogórków 5 średniej wielkości cebuli 1 marchewka 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki oliwa zalewa: 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru
Tagebuch po polskuzetrzeć ją na drobnej tarce). Odsączamy kukurydzę z zalewy. Zdejmujemy folię z miski i widelcem rozpulchniamy kaszę. Dodajemy dymkę, czosnek, skórke cytrynową, kukurydzę. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem pistacjowym – mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Wersja „robocza” kuskus jest gotowa. W takiej formie możemy już ją podać do mięs, ryb… i nie tylko (ja podałam do pstrąga łososiowego
mojewypiekiinietylkoMarynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze
Korniszonkigrzybami Śledzie z curry Różowe śledzie w zalewie octowej. Śledzie z orzechami i śliwkami suszonymi. Sałatka śledziowa Kolorowa sałatka śledziowa Sałatka śledziowa z jajkiem Śledzie ze śliwką Sałatka śledziowa z buraczkami WĘDLINY, PASZTETY Pasztet z żurawiną Pasztet z cielęciny Szynka peklowana domowa Schab gotowany Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem INNE Ryba po grecku. Bigos Zupa grzybowa z suszonych
To co lubię - gotuję i polecammarchewek dodaje się szczyptę (lub więcej) cukru i to nie jest nic złego, to naprawdę poprawia dodatkowo ich smak. Ja postanowiłam z cukru zrezygnować, dodałam natomiast ananasa i zalewę z niego. Parę tygodni temu zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z ananasem , wyszła wyśmienita. Postanowiłam coś podobnego zrobić z marchewkami. Wyszło smacznie. Aczkolwiek surówki z kiszonej kapusty nic nie jest chyba(...)stanie przebić, nie będę więc robiła żadnych porównań. Zresztą o gustach się nie dyskutuje. Chociaż jak teraz sobie tak pomyślę, to surówkę z marchewki zjedliśmy z pieczoną rybą. Ten rodzaj surówki zdecydowanie lepiej zagrałby z mięsem. Ja go widzę z pulpetami albo ze schabowym. Albo indykiem smażonym w panierce, do drobiu jakoś bardziej marchewka mi pasuje. I porządnie utłuczone ziemniaki
Kardamonovymarchewek dodaje się szczyptę (lub więcej) cukru i to nie jest nic złego, to naprawdę poprawia dodatkowo ich smak. Ja postanowiłam z cukru zrezygnować, dodałam natomiast ananasa i zalewę z niego. Parę tygodni temu zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z ananasem , wyszła wyśmienita. Postanowiłam coś podobnego zrobić z marchewkami. Wyszło smacznie. Aczkolwiek surówki z kiszonej kapusty nic nie jest chyba(...)stanie przebić, nie będę więc robiła żadnych porównań. Zresztą o gustach się nie dyskutuje. Chociaż jak teraz sobie tak pomyślę, to surówkę z marchewki zjedliśmy z pieczoną rybą. Ten rodzaj surówki zdecydowanie lepiej zagrałby z mięsem. Ja go widzę z pulpetami albo ze schabowym. Albo indykiem smażonym w panierce, do drobiu jakoś bardziej marchewka mi pasuje. I porządnie utłuczone ziemniaki
KardamonovySzybki i prosty sposób na łososia. 2 łososie (około 300 g każdy) 2 garści świeżego szpinaku 1 małe op. jogurtu naturalnego mozzarella (może być w zalewie
Smaki Na TalerzuŚledzie marynowane w occie to rarytas który można samemu przygotować w domu. Nie jest to skomplikowany przepis a śledzie wychodzą fantastyczne w smaku. Zalewa octowa
Pieguskowa KuchniaDziś przedstawiam przepis na przepyszne śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie
karmelowyCzasem nachodzi mnie ochota na coś, co mogę bez obawpodjadac sobie, oglądając telewizję.I nie mówię tu o słodkościach!Lubię od czasu do czasu coś skubnąć
W kuchni Karmel-itkiśmietany. Składniki łączy klasyczny sos koperkowy na bazie oleju i soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Idealna surówka do klasycznego schabowego, do kurczaka z piekarnika oraz do smażonej lub pieczonej ryby. Doskonale sprawdzi się również jako warzywny dodatek do domowego kebaba oraz kiełbasy i karkówki z grilla. Surówka z młodej kapusty na surowo jest soczysta, chrupiąca i aromatyczna. W sezonie(...)zalewy i dokładnie osusz. Ogórka umyj i pokrój razem ze skórką w niewielkie paski. Wszystkie składniki przełóż do miski. Z oleju, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz koperku przygotuj sos. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze składnikami sałaki. Jeśli trzeba dopraw jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj jako dodatek mięs drobiowych, wieprzowiny, ryb oraz jako
Kuchnia Na Wypasieprzygotowaniu obiad dla lubiących wszelkiego rodzaju ryby czy ich inne wydania. Składniki: * 1 puszka tuńczyka * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony * odrobina oliwy z oliwek * natka z pietruszki, bazylia Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem i dolałam 2 łyżki oliwy
Pieprzyć z Fantazjąprzygotowaniu obiad dla lubiących wszelkiego rodzaju ryby czy ich inne wydania. Składniki: * 1 puszka tuńczyka * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony * odrobina oliwy z oliwek * natka z pietruszki, bazylia Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem i dolałam 2 łyżki oliwy
Pieprzyć z FantazjąKażde duszone mięso wieprzowe doskonale smakuje jeśli podamy je w sosie cebulowo – musztardowym. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy będzie doskonałym pomysłem na pyszny obiad. schab w
sierotka maRysia w kuchnipokroić i dodać do potrawy. Mi trochę żal jest go wyrzucić, uważam to za marnotrawstwo i zamierzam używać cytryny łącznie z miąższem (po usunięciu pestek). Cytrynę po wyjęciu z zalewy można opłukać pod wodą, aby usunąć nadmiar soli. Po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie(...)gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów i gulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj
Chilli Czosnek i Oliwa