ryba w zalewie - 1861 przepisów (strona:53/125)

Śledzie po kaszubsku 71

Śledzie po kaszubsku.  Przepis na domowe śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku z duszoną cebulą, suszonymi śliwkami, z koncentratem pomidorowym i olejem. Śledzie doprawione pieprzem

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA ŚLEDZIOWO - ZIEMNIACZANA + FILMIK 92

Sałatka śledziowa sprawdza się na każdych przyjęciach, bardzo smaczna i każdemu smakuje. Polecam ją na święta i nie tylko. Najlepiej smakuje schłodzona.  SKŁADNIKI :  1

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami - ultra szybki zdrowy obiad 156

Suszone pomidory nie tracą wiele na wartości odżywczej podczas procesu suszenia. Pomidory to bogate źródło antyoksydantów, likopenu oraz witaminy C a proces suszenia nie wpłynie negatywnie

wysmienity
marnowane śledzie w sosie tatarskim 161

        śledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie 

Miód i pieprz
Śledzie korzenne 124

Kolejna propozycja śledzi, typowo Świątecznych tym razem w korzennych przyprawach. Delikatne, długo moczone śledzie a następnie długo marynowane, by potem zachwycić swym delikatnie korzennym smakiem. Polecam

Mango Papaja
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z kaszą pęczak i prostą sałatką 151

ryba albo drób. Pierś kurczaka to najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu kawałek kury, chętnie wybierany przez osoby na diecie i sportowców. Łatwo jednak popaść w nudę. Na szczęście macie mnie i moje przepisy, więc Wam to nie grozi. Składniki na 2 porcje : 1 duża pierś kurczaka lub dwie mniejsze po ok. 100g 8 suszonych pomidorów z zalewy

Dietolog
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 209

ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa – pima . [źródło: Minist.Rolnictwa i Rozwoju Wsi ] Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem , gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy a nie papryka . Produkowany jest zaś aktualnie przez wiele różnych firm na terenie całego kraju, bynajmniej nie w Szczecinie . Na swoją obronę ma tylko to, że pewną jego część wyławia się w Zalewie Szczecińskim

Grunt to przepis!
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 234

świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra białego wytrawnego wina0,125 litra soku z cytrynliść laurowyliść limonkowyziele szałwiisól, pieprz zielonyŚledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować.Przygotować marynatę-wszystkie w/w składniki  zagotować  i ostudzić.Śledzie zalać marynatą .Marynować przynajmniej 24 h.Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby(...)upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką.Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.2 filety matiasów w marynacie1 jabłko100ml kremówki50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprz kajeński, cukiertruskawki lub konfitura

Kulinarny karnet Christophera
Poskramiacz ogórków. Zostawia na później. 233

Ile ogórków!Porównując z rokiem ubiegłym, dzień do nocy.Co tylko wyjdę na ogród, zawsze pełno nazbieram.No tak, ale przecież nie jestem w stanie ich poskromicprzy pomocy

W kuchni Karmel-itki
Sałatka Świąteczna z Makrelą 136

Sałatka Świąteczna z Makrelą Pomysłowa, smaczna, inna niż wszystkie sałatka z rybą. Idealne połączenie składników, warto zrobić. Nie ma nic prostszego, pięć składników, 10 minut przygotowanie.   5 porcji 10 minut czas przygotowania Składniki: ·        3 puszki makreli w sosie meksykańskim ( 170g) ·        2 papryki ( żółta, czerwona(...)Puszka kukurydzy ·        25 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Papryki kroimy w paseczki, ogórki, ser w kostkę, dodajemy kukurydze odlaną z zalewy i makrele razem z sosem. 2.    Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 3.    Gotowe. 4.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą 107

lubią ryby 😉). Składniki: 100 g rukoli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) 3 małe pomidory 3 jajka 1/2 puszki ciecierzycy Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą 107

lubią ryby 😉). Składniki: 100 g rukoli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) 3 małe pomidory 3 jajka 1/2 puszki ciecierzycy Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 224

zalewy. Następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy z resztą składników. Całość dokładnie mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę. Gotową sałatkę z tuńczykiem dekorujemy świeżymi ziołami. Sałatkę z tuńczykiem i ryżem podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że tuńczyk korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Ryba

My Chcemy Jeść
OGÓRKI MAŁOSOLNE 174

    Polski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie  po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki.     Gdy byłam

W kuchni Karmel-itki
Rolmopsy 144

                          Takie domowe rolmopsy super sprawdzą się na różne okazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w

Ewa w kuchni
Sos tatarski – pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów i jajek! 57

tatarski – pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów i jajek! Ten sosik pysznie urozmaici smak kanapek, jajek na twardo, deski serów, wędlin, a także mięs i ryb na zimno. Warto przygotować go zarówno na święta jak i przyjęcia.     Składniki: 4-5 łyżek majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 słoiczek marynowanych grzybków (najlepiej podgrzybki(...)ogórki kiszone (w zależności od wielkości) pół pęczka szczypiorku sól, pieprz, cukier       *** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem *** *** Grzybki dokładnie odcedzamy z zalewy *** *** Odsączone grzyby drobno siekamy lub mielimy w malakserze *** *** Ogórki także drobno siekamy lub mielimy *** *** Pokrojone grzybki oraz ogórki dodajemy do sosu majonezowego, mieszamy *** *** Dodajemy drobno posiekany szczypiorek *** *** Sos doprawiamy do smaku

Blog z Apetytem
Co na Wigilię dla wegetarian? Przepis na boczniaki po grecku 106

ryby po grecku smakuje tak dobrze, że tę potrawę wpisujemy do naszego całorocznego menu. Niezastąpiona będzie jednak na święta, szczególnie, że zapowiedzieli się wegetarianie. Przepis na boczniaki po grecku Składniki: 250 gramów świeżych boczniaków, 1 jajko, pół szklanki mleka, 3-4 łyżki mąki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, pół selera, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie

Kulinarna Polska
Śledzie po skandynawsku 120

ryb pojawia się bardzo często, a na grudniowe święta muszą być obowiązkowo. Dzisiaj mam dla was kolejny na moim blogu przepis na proste i smaczny przepis na śledzie po skandynawsku. Robiłam je po raz pierwszy i bardzo nam smakowały, więc powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Śledzie po skandynawsku przygotowuje się podobnie jak nasze, tradycyjne śledzie w zalewie

Danka Pichci
Tatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą 195

świeżą kolendrą   Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem.  Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu:   Tatar z łososia z awokado(...)Guacamole z łososiem i limonką ; Życzę smacznego.  Składniki: 250 g świeżego łososia 1/2 czerwonej cebuli (szalotka będzie idealna)   1 garść świeżej kolendry 2 łyżki kaparów w zalewie   1 szczypta soli morskiej  1 szczypta pieprzu białego 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia  1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny  1 łyżka sosu sojowego

Wino Francja Kuchnia