Kolejna propozycja śledzi, typowo Świątecznych tym razem w korzennych przyprawach. Delikatne, długo moczone śledzie a następnie długo marynowane, by potem zachwycić swym delikatnie korzennym smakiem. Polecam
Mango Papajaryba albo drób. Pierś kurczaka to najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu kawałek kury, chętnie wybierany przez osoby na diecie i sportowców. Łatwo jednak popaść w nudę. Na szczęście macie mnie i moje przepisy, więc Wam to nie grozi. Składniki na 2 porcje : 1 duża pierś kurczaka lub dwie mniejsze po ok. 100g 8 suszonych pomidorów z zalewy
Dietologryba, ryż i bardzo ostra przyprawa – pima . [źródło: Minist.Rolnictwa i Rozwoju Wsi ] Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem , gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy a nie papryka . Produkowany jest zaś aktualnie przez wiele różnych firm na terenie całego kraju, bynajmniej nie w Szczecinie . Na swoją obronę ma tylko to, że pewną jego część wyławia się w Zalewie Szczecińskim
Grunt to przepis!świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra białego wytrawnego wina0,125 litra soku z cytrynliść laurowyliść limonkowyziele szałwiisól, pieprz zielonyŚledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować.Przygotować marynatę-wszystkie w/w składniki zagotować i ostudzić.Śledzie zalać marynatą .Marynować przynajmniej 24 h.Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby(...)upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką.Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.2 filety matiasów w marynacie1 jabłko100ml kremówki50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprz kajeński, cukiertruskawki lub konfitura
Kulinarny karnet ChristopheraIle ogórków!Porównując z rokiem ubiegłym, dzień do nocy.Co tylko wyjdę na ogród, zawsze pełno nazbieram.No tak, ale przecież nie jestem w stanie ich poskromicprzy pomocy
W kuchni Karmel-itkiSałatka Świąteczna z Makrelą Pomysłowa, smaczna, inna niż wszystkie sałatka z rybą. Idealne połączenie składników, warto zrobić. Nie ma nic prostszego, pięć składników, 10 minut przygotowanie. 5 porcji 10 minut czas przygotowania Składniki: · 3 puszki makreli w sosie meksykańskim ( 170g) · 2 papryki ( żółta, czerwona(...)Puszka kukurydzy · 25 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Papryki kroimy w paseczki, ogórki, ser w kostkę, dodajemy kukurydze odlaną z zalewy i makrele razem z sosem. 2. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 3. Gotowe. 4. Smacznego
Kulinarna Chwilalubią ryby 😉). Składniki: 100 g rukoli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) 3 małe pomidory 3 jajka 1/2 puszki ciecierzycy Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy
Kuchnia MagdaLenylubią ryby 😉). Składniki: 100 g rukoli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) 3 małe pomidory 3 jajka 1/2 puszki ciecierzycy Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy
Kuchnia MagdaLenyzalewy. Następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy z resztą składników. Całość dokładnie mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę. Gotową sałatkę z tuńczykiem dekorujemy świeżymi ziołami. Sałatkę z tuńczykiem i ryżem podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że tuńczyk korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Ryba
My Chcemy JeśćPolski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam
W kuchni Karmel-itkiTakie domowe rolmopsy super sprawdzą się na różne okazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w
Ewa w kuchnitatarski – pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów i jajek! Ten sosik pysznie urozmaici smak kanapek, jajek na twardo, deski serów, wędlin, a także mięs i ryb na zimno. Warto przygotować go zarówno na święta jak i przyjęcia. Składniki: 4-5 łyżek majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 słoiczek marynowanych grzybków (najlepiej podgrzybki(...)ogórki kiszone (w zależności od wielkości) pół pęczka szczypiorku sól, pieprz, cukier *** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem *** *** Grzybki dokładnie odcedzamy z zalewy *** *** Odsączone grzyby drobno siekamy lub mielimy w malakserze *** *** Ogórki także drobno siekamy lub mielimy *** *** Pokrojone grzybki oraz ogórki dodajemy do sosu majonezowego, mieszamy *** *** Dodajemy drobno posiekany szczypiorek *** *** Sos doprawiamy do smaku
Blog z Apetytemryby po grecku smakuje tak dobrze, że tę potrawę wpisujemy do naszego całorocznego menu. Niezastąpiona będzie jednak na święta, szczególnie, że zapowiedzieli się wegetarianie. Przepis na boczniaki po grecku Składniki: 250 gramów świeżych boczniaków, 1 jajko, pół szklanki mleka, 3-4 łyżki mąki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, pół selera, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie
Kulinarna Polskaryb pojawia się bardzo często, a na grudniowe święta muszą być obowiązkowo. Dzisiaj mam dla was kolejny na moim blogu przepis na proste i smaczny przepis na śledzie po skandynawsku. Robiłam je po raz pierwszy i bardzo nam smakowały, więc powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Śledzie po skandynawsku przygotowuje się podobnie jak nasze, tradycyjne śledzie w zalewie
Danka Pichci