Popularna warzywna pasta kanapkowa z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można połączyć z ryżem i tuńczykiem w sosie własnym . Zamiast ryżu do warzyw z powodzeniem można dodać kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy
Zakamarki mojej kuchniskładniki* 300 g filetów śledziowych solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu
Mix smakukoniec dodajemy świeżego tymianku.Gotujemy makaron świderki Czaniecki w osolonej wodzie, gdy gotowy, przecedzamy.Przelewamy zimną wodą i natychmiast na talerze. Polewamy sosem i grzybami, posypujemy parmezanem.Troszkę tymianku po wierzchu. Serwujemy jako samodzielne danie lub...z rybą. Ale o tym w następnym poście .Smacznego
Z Kuchni Do KuchniUkłon w stronę Mamy. Już od dawna męczy mnie, bym zrobiła na piątkowy obiad śledzia ,,pod pierzynką,,. Żeby nie powtarzać ciągle tych samych smaków modyfikuję przepisy
Buniabaje w kuchniSzybkie danie makaronowe z delikatnym, kremowym sosem z wędzonego łososia i śmietanki.Składniki na 3 porcje:250 g makaronu pappardelle2 cebule200 g wędzonego łososia200 g śmietany
wyzwania kuchennepodobny do klapsa. Neapolitańskie paccheri są jedyne w swoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina SofietaOstatnio polubiłam przygotowywanie małych nototenii . Smaczne rybki wielkością akurat na 1 osobę. Skrobię , marynuję i smażę albo w całości , albo fileciki. Ryba ma białe smaczne mięso bez intensywnego rybiego zapach. Doskonale łączy się ze składnikami marynaty, sosów lub innych dodatków. Dziś nototeni towarzyszą pieczarki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDziś przedstawiam świetny pomysł na ich wykorzystanie. Pyszne i chrupiące bułki z sosem pomidorowym, paluszkami rybnymi zapieczone pod ciągnącą warstwą mozzarelli z pewnością sprawdzą się na kolację jak i na pożywne śniadanie. Dlaczego akurat paluszki rybne FRoSTY? Ano dlatego, że mają doskonały skład: 65% filetów z białych ryb, z certyfikowanych łowisk MSC, zamrażanych jeszcze na pokładzie kutra rybackiego, 15% panierki(...)mozzarellą (4 tosty) Składniki : 4 paluszki rybne od FRoSTY , przygotowane zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 2 bułki, przekrojone na pół i opieczone w tosterze lub piekarniku 4 łyżki sosu do pizzy lub innego gotowego pomidorowego 1/2 szklanki startej mozzarelli Przygotowanie: Rozsmaruj 1 łyżkę sosu pomidorowego na każdej połówce bułki. Przekrój każdy paluszek rybny na 3 części i ułóż
karmelowyTutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem!Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż(...)oczywiście na plus! + )...Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół ….Podane na obłędnym!!! purre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw.Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką nad I , dopełniającą całość.Nic dodać nic ująć : PYCHA! Roladki z kurczaka: Delikatne
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI SOSU(...)Teraz rybe skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.Obkładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą i posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki i ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową . Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25-35 minut w temp. 180 St. C.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i zapiekamy 6-8minut
w mojej kuchniprzez odpowiednie przygotowanie i wykorzystanie zdrowych, wartościowych produktów takich jak mąka pełnoziarnista, oliwa z oliwek, siemię lniane. Możemy przygotować własny sos oraz użyć wysokiej jakości składniki jako dodatki do pizzy np. biała mozzarella oraz łosoś (dodatkowy bonus spożywania ryb, których w Polsce je się stanowczo za mało). Fakt jest taki, że przygotowanie jest trochę pracochłonne (wyrabianie ciasta, czas oczekiwania(...)ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 50ml oliwy z oliwek łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru spora szczypta gałki muszkatołowej Składniki na sos: mała cebulka 250g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku łyżka oregano sól i cukier do smaku Dodatkowo: 100g wędzonego łososia 2 kulki mozzarelli (250g) szczypiorek do posypania Sposób przygotowania
wysmienityPrzygotowane przeze mnie ostatnio “ Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam
Moja Delicjapietruszki (opcjonalnie) Sos: oliwa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz Danie rozpocząć od ugotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100g komosy ryżowej (quinoa). Komosę odcedzić i odstawić do ostudzenia. W drugim garnku zagotować mleko i wrzucić na niego podzielony w różyczki kalafior. Zmniejszyć ogień i gotować warzywo do miękkości. Rybę pokroić na porcje(...)minut. W czasie, kiedy ryba się piecze, pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa do sałatki – kolorową paprykę, obrane ze skórki ogórki, czerwoną cebulkę i wyfiletowane pomidorki koktajlowe (pokroić sam miąższ, bez pestek). Do dużej miski wsypać ostudzoną, ugotowaną wcześniej komosę ryżową i pokrojone w kosteczkę warzywa. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki do sosu – 2 łyżki oliwy, łyżkę soku
Dietologwtedy smak poszczególnych produktów i otrzymujemy wielobarwną papkę, która smakuje wszystkim i niczym. Dzisiejsza sałatka to tylko słony smak ryby, słodki kukurydzy i lekko ostry szczypiorku. Tylko tyle, i aż tyle. Na prawdę warto. Przepis Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu odrobina pieprzu Przygotowanie: Puszki z tuńczykiem i kukurydzą otwieramy
KasiaiKrzysiu.plgorąco polecam Wam wypróbować ten przepis na panierowanego dorsza . Oczywiście wedle uznania dorsza możecie zastąpić inną białą rybą, np. morszczukiem. Jeśli szukacie więcej inspiracji na piątkowe obiady i nie tylko to polecam spróbować również ten oto przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right(...)smaku 2 listki świeżej bazylii mąka pszenna jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsz panierowany z suszonymi pomidorami i mozzarellą – Wykonanie: Jeśli używacie ryby mrożonej, to trzeba ją najpierw rozmrozić i osuszyć. Następnie delikatnie skropić sokiem z cytryny z obu stron, a kolejno doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Każdy kawałek ryby otoczyć
Kulinarne Przeboje