ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:123/358)

66. Pesto z bobu i bazylii 190

urodziny to jedno z tych dni, w których możemy sobie pozwolić na cheat meal czy nawet na cheat day.  Pesto jest świetnym sosem nie tylko do zjedzenia z makaronem, ale również do różnego typu mięs, ryb, do zjedzenia na kanapce, czy jako bruschetta, a nawet jako dodatek do pizzy. Jego sposób spożycia może być ograniczony jedynie przez naszą wyobraźnię

Be Fit Be Strong
Pieczone ziemniaki z koperkiem 226

Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs.  Ziemniaki tak podane mogą stanowić samodzielne danie.  Wspaniale smakują z sosem czosnkowym.  Składniki: 1 kg małych młodych ziemniaków Składniki marynaty: 1/4 pęczka koperku pół płaskiej łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat 4 łyżki oliwy Wykonanie: Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki

Smak mojego domu
Roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym 124

Zamiast tradycyjnych smażonych ryb w tym roku będą gotowane na parze roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym. Lekko i pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl

Wiem co jem
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 206

smakuje także schłodzony w lodówce, na 2 dzień po upieczeniu. Ten w naszym domu ma swoich zwolenników. Chyba... lubimy obie zimne, grube ryby. Reasumując.  Całe danie jest dietetyczne, nie tuczące. Gdy odchudzimy nasz talerz odejmując sos z miodem i leniwe z batatów, lub gdy te "dodatki" wylądują na talerzu w śladowych ilościach to proces odchudzania masy ciała i zdrowego

Wypisz Wymaluj
Sałatka słoikowa 1165

słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret,– sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery dojrzewające, wędzone ryby i z dodatkiem marynowanych warzyw przygotowuję na bieżąco i staram się ich nie zabierać do pracy tylko zjeść w domu.The post Sałatka słoikowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Satay z indyka pikantny 138

Satay to malajsko / indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plasterków mięsa ( kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, itp.)  nabitych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami. Satay to takie nasze polskie szaszłyki, mogą być pokrojone w kostkę lub pokrojone w paseczki, zwinięte w harmonijkę i nabite na patyczki. Ostatnio przygotowywałam satay z kurczaka, który podałam z salsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta tuńczykowo-jajeczna 122

jest świetnym urozmaiceniem posiłków. Dodatki mogą być różne, za każdym razem otrzymamy inny smak :) No i przede wszystkim powinniśmy jeść ryby, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam wiele potrzebnych składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku Sposób przygotowania

Kolorowy Przepisownik
„Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman 179

zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach Już w najbliższym czasie zabieram się za testowanie przepisów, które pojawią się również na blogu. Post „Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sushi 109

Sushi (jap. 寿司 , 鮨 lub 鮓 ) to tradycyjna japońska potrawa składająca się z marynowanego ryżu połączonego z innymi składnikami, takimi jak marynowane ryby, surowe lub gotowane skorupiaki lub warzywa. Ze względu na swoje walory smakowe, zdrowe, naturalne składniki oraz ogólną modę na orientalizm, ostatnimi czasy zyskała ona niewiarygodną popularność, także i w Polsce. Pierwsza pisemna wzmianka o sushi pojawiła się(...)sushi. (kupisz tu KLIK ) Gotowy do użycia chrzan wasabi w tubce, znanej japońskiej marki S&B. Wasabi rozpuszcza się w sosie sojowym i stosuje jako dip sushi i sashimi, japońscy mistrzowie sushi wkładają także wasabi między rybę a ryż. Stosuje się go w japońskich marynatach i innych potrawach jako przyprawę. (kupisz tu KLIK ) Wasabi w proszku – bardzo wydajny

mojewypiekiinietylko
Sushi 231

Sushi (jap. 寿司 , 鮨 lub 鮓 ) to tradycyjna japońska potrawa składająca się z marynowanego ryżu połączonego z innymi składnikami, takimi jak marynowane ryby, surowe lub gotowane skorupiaki lub warzywa. Ze względu na swoje walory smakowe, zdrowe, naturalne składniki oraz ogólną modę na orientalizm, ostatnimi czasy zyskała ona niewiarygodną popularność, także i w Polsce. Pierwsza pisemna wzmianka o sushi pojawiła się(...)sushi. (kupisz tu KLIK ) Gotowy do użycia chrzan wasabi w tubce, znanej japońskiej marki S&B. Wasabi rozpuszcza się w sosie sojowym i stosuje jako dip sushi i sashimi, japońscy mistrzowie sushi wkładają także wasabi między rybę a ryż. Stosuje się go w japońskich marynatach i innych potrawach jako przyprawę. (kupisz tu KLIK ) Wasabi w proszku – bardzo wydajny

mojewypiekiinietylko
SYCYLIJSKA , PIKANTNA ZUPA RYBNA 353

Moja rodzinka uwielbia zarówno same ryby jak i zupy rybne. Zupy z duuużą ilością ryb. A ta się właśnie do takich zalicza. Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z dynią , tym bardziej przemawiał do mnie ten przepis. Znaleziony w Vivie, cytuję za Muchą Ihnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico.Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo(...)zmiękną. Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny  ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut.  W tym czasie przygotować sobie ryby, tzn.umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 minutach wrzucić je do garnka, dodać także umyte, rozmrożone krewetki i doprowadzić

Smaczne Zdrowe
Pesto z koperkiem 180

Pesto pachnące moim ukochanym koperkiem. Idealne do makaronu, białego mięsa, ryb albo po prostu do posmarowania nim świeżego pieczywa. Koperek lubię tak bardzo, że mogę sypać go garściami do wszystkich dań! Wiem, że prawdziwe pesto uciera się w moździerzu, ale przyznaję, że idę na łatwiznę. Miksuję składniki blenderem i proszę na mnie za to nie krzyczeć. Tak jest zdecydowanie łatwiej(...)przyjemniej. I jeszcze jedno. Pisząc tytuł zawahałam się nad formą bo pesto to sos, ale pesto koperkowy brzmi mi jakoś dziwnie. Bardziej przyjazne wydaje się pesto koperkowe - tylko, że to chyba niepoprawna forma. Nie jestem pewna. Jeśli jest na sali ktoś kto może udzielić porady językowej to bardzo proszę. Ja mam jednak małe wątpliwości... Pesto można robić z wielu innych

Smaczna Pyza
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 163

czarne maleństwa. I nie żałuję! Małże okazały się fantastycznie przyrządzone. Nie wiem czy to zasługa małży samych w sobie czy zniewalającego sosu, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu poprosiłam o... dokładkę :) W cataplanie były także kawałki ryb, np. żabnica.  Hiszpańska odpowiedź czyli pajeja, że ojeja Mowa oczywiście o hiszpańskiej paelli (czyt. pajeja). Na pozór wydawać by się mogło(...)wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam, aż małże się otworzą, czyli jakieś 5 min. Gotowe wyjęłam na talerz, polałam sosem i podałam z chrupiącym pieczywem

bastalena
Makaron z krewetkami w sosie serowym 130

Uwielbiam takie dania – krewetki sos serowy, mniam. Jeśli macie mrożone krewetki to zalać je wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Następnie odlać. Polać krewetki

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania