ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:122/358)

Farfalle z sosem szpinakowo - łososiowym 151

Super szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu"składniki (3 porcje)250 - 300 g makarony150

Stare Gary
Domowe pulpety w sosie koperkowym 1074

już kwestia gustu. Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam, że czasami Pulpety można ugotować także w zupie bo świetnie się sprawdzają jako mięsna wkładka. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Łosoś na dzikim ryżu z awokado 222

fileta z łososia Marynata: 50 ml soku z limonki 3 łyżki oliwy Szczypta zielonej przyprawy do ryby 1 łyżka startego świeżego imbiru Sól do smaku 20 dag kolorowego ryżu 1 awokado ½ świeżego ogórka 2 szalotki 50 g roszponki 4 sztuki pomidorków paprykowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka delikatnej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 1/3 łyżeczki(...)ryby, odłożyć na godzinę do lodówki.  Po tym czasie  włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika , piec  15 minut, trzymać w cieple do momentu zrobienia ryżu. Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego  dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado, roszponkę oraz posiekaną szalotkę i ogórka, wymieszać. Sos winegret: Musztardę utrzeć

Wanilia i Kardamon
PSTRĄG Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 183

moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g filetu z pstrąga sok z cytryny sól, pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki do smażenia: olej roślinny Rybę płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym

W kuchni Karmel-itki
DOMOWY SOS AIOLI 301

Katalonii, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się do mięs: wołowiny, jagnięciny, drobiu, ale także do ryb i owoców morza, a także jako dodatek do warzyw,  jajek itp. U nas idealnie sprawdził się jako dodatek do domowych burgerów... W składzie mojego sosu jest żółtko, musztarda, czosnek (dość dużo), ocet lub cytryna, oliwa i dodatki smakowe: sól, cukier, można także dodać

Smaczne Zdrowe
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 176

oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU  oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy, pozbawiamy głowy bądź nie - jak kto woli (ja pozbawiłam, licząc na to, że wyda się(...)grilla tradycyjnego, ale za to posiadamy domowy elektryczny, to kładziemy go na elektrycznym. Możemy też umieścić go na patelni grillowej, tudzież jak ja - w piekarniku. Czas obróbki termicznej takiej ryby zależny jest od jej wielkości, sposobu przygotowywania (grill, patelnia, piekarnik) i temperatury. 20 minut to czas optymalny.  Składniki na szparagi: - pęczek szparagów zielonych - 200 gram masła - 3 żółtka

Życie zamknięte w smaku
Surówka z żółtej cukinii i rzodkiewki 181

grubej tarce do jarzyn, i wraz ze szczypiorkiem, natką i lubczykiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb

Czerwień i błękit
Surówka z młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu) 280

drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i koperkiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb

Czerwień i błękit
Surówka z młodej kapusty z pomidorami i selerem naciowym 174

pokroić w kostkę, a dymkę i selera w paski. Wszystkie warzywa wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb

Czerwień i błękit
Surówka z młodej kapusty z oliwkami i fetą 194

drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i słonecznikiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb

Czerwień i błękit
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 225

grzybowa z wędzoną śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami

Codziennik Kuchenny
Łosoś z peperonatą i pieczonymi ziemniakami 155

dzisiejszy przepis, który w dość zmodyfikowanej wersji pochodzi z książki Ryby Są Super. Ci, którzy lubią łososia będą zachwyceni, gdyż w tym wydaniu ryba tylko zyskuje w smaku. Delikatnie doprawiona kolendrą, znakomicie współgra z lekko pikantnym sosem na bazie papryki, pomidorów i czosnku. Koniecznie podajcie je jak, z pieczonymi ziemniaczkami w marynacie czosnkowo-kuminowej. Składniki na 2 porcje: Ziemniaki: 400g

Fabryka pomysłów
Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli 160

Pierwsze receptury na pesto znane były już w średniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a nawet może być składnikiem sałatek. Moje pesto nie jest tradycyjne, ponieważ jest z rukoli i nerkowców. Razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy bardzo smaczny duet. Składniki  250 g pełnoziarnistego makaronu fusilli

My Chcemy Jeść
Farma Dyń w Powsinie. Warsztaty z Kikkoman & Tabasco 165

nimi naprawdę wiele zdziałać W menu znalazły się: – sałatka z pieczonej dyni – rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy – wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki – ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy – dyniowe proziaki z kwaśną śmiatną i śliwkowym toffi Bardzo dziękuję marce Kikkoman

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania