ryba w porach - 1733 przepisów (strona:36/116)

HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 189

może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 627 kcal | 35 g białka | 25 g węglowodanów | 43 g tłuszczu HAGFISH QUENELLES(...)mleko – 5 łyżek [100 ml] 0,20 zł białe, wytrawne wino [100ml] 1,50 zł sól, pieprz Razem 12,70 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE WYBÓR RYBY Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj ryby niż w grze. Wiele przepisów na quenelles używa filetu ze szczupaka, ze względu na strukturę jego mięsa – jednak kawałki kupione w sklepie nadal

Nerds Kitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 224

może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 627 kcal | 35 g białka | 25 g węglowodanów | 43 g tłuszczu HAGFISH QUENELLES(...)mleko – 5 łyżek [100 ml] 0,20 zł białe, wytrawne wino [100ml] 1,50 zł sól, pieprz Razem 12,70 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE WYBÓR RYBY Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj ryby niż w grze. Wiele przepisów na quenelles używa filetu ze szczupaka, ze względu na strukturę jego mięsa – jednak kawałki kupione w sklepie nadal

Nerds Kitchen
karp z szarej galarecie 181

dużej ilości cebuli), jest jednym z ulubionych dań serwowanych w mym domu i to bez względu na porę roku. Korzystam więc z tego, iż zapobiegliwi handlowcy dostarczyli już do wielu sklepów tę pyszną rybę i potrawę przedstawiam  dziś. składniki  karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego

Miód i pieprz
Pasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką – Lubelski Kociołek 236

Lubicie pasty kanapkowe? Ja do tej pory nie przepadałam. Jadłam mało chleba więc i z pastami było mi nie po drodze. Jednak odkąd zaczęłam sama piec pieczywo stałam się i fanką zdrowych past kanapkowych. Pastą kanapkową z konserwy rybnej z marchewką poczęstowała mnie ostatnio koleżanka i rozsmakowałam się w niej. Jest genialna. Takie niby proste połączenie smaków a efekt(...)Pasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką 1 puszka filetów rybnych w pomidorach (może być śledź lub makrela) mała marchewka pół jabłka 1-2 łyżki majonezu pół małej cebulki Rybę przekładamy do miseczki. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach a jabłko na oczkach grubszych. Cebulkę drobno kroimy. Dodajemy majonez. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie ucieramy widelcem na gładką pastę

sierotka maRysia w kuchni
Panga na parze 103

łyżka masła 1.5 litra wody Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy botwinkę, marchewkę, natkę, łyżkę masła, pora i pieprz. Gotujemy do wrzenia wywaru. Opłukaną rybkę umieszczamy w Kuchmistrzu ( ja mam taki z Tupperware) lub innym takim naczyniu do gotowania na parze. Rybę umieszczamy na sicie pojemnika i całość zalewamy wrzątkiem. Trzymamy pod przykryciem do 30 minut. Odcedzamy i wyciągamy

ClauditteMissCooking
Pieczona makrela z warzywami 209

mniej znana alternatywa dla wędzonej wersji tej popularnej ryby. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże makrele (po ok. 400g) Marynata 150ml (pół)wytrawnego białego wina 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 łyżeczki soli Warzywa kawałek pora (biała lub środkowa część, 100g) 1 duża marchewka (200g(...)miażdżymy w wyciskarce), po czym zanurzamy w niej ryby. Przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. W tym czasie przynajmniej 1-2 razy odwracamy ryby na drugą stronę. Z tak przygotowanych ryb usuwamy nadmiar marynaty. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 2-3mm oleju rzepakowego. Ryby dokładnie obtaczamy w mące i niezwłocznie umieszczamy

Kulinarna Pokusa
Dorsz w sosie 168

jest pyszne danie o każdej  porze roku. Pachnące sosem słodko-kwaśnym .  (zaadaptowany z NY Times ) Składniki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnie cebule, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżka nasion kolendry 2 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, rozgniecione 2 liście laurowe 2 pomidory, posiekane lub mała puszka(...)posiekanych pomidorów 1 1/2 łyżki curry w proszku 1 1/2 łyżki cukru lub miodu 3 łyżki octu z jabłek  sól i pieprz do smaku dorsza (lub inna białej ryby) świeżej kolendry do dekoracji Wykonanie Wieczorem,oczyszczona i osuszona rybę  posypujemy , solą i pieprzem i pozostawiamy na noc w lodówce.Następnego dnia przekładamy rybę na blachę, wyłożoną  naoliwionym

w mojej kuchni
Por duszony w mleku kokosowym 160

Por nalezy do moich ulubionych zimowych warzyw.Nie tylko smaczny,zdrowy (jak zdrowy przeczytaj: tutaj ) to bez specjalnego nakladu pracy mozesz przygotowac z niego pyszny i szybki dodatek do drugiego dania.Swietny do mies, ryb ,jak rowniez do wszystkich kaszowo-kotlecikowych dan wegeterianskich.Tym razem naprawde light,bo w towarzystwie mleka kokosowego.Jesli drazni Cie intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedziec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg z patelni z masłem czosnkowym, surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniaczkami 138

pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie) masło klarowane (do smażenia) Masło czosnkowe: ok. 2-3 łyżki masła 2 ząbki czosnku Surówka: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 średnia marchew 1 nieduży por (biała część) sól cukier pieprz olej Pieczone ziemniaczki: ok. 6 sporych ziemniaków przyprawa do ziemniaczków(...)soku, a następnie szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kroimy w cieniutkie plasterki pora i wszystko razem mieszamy dodając olej i doprawiając do smaku cukrem, solą i pieprzem. Pstrągi: Oczyszczone pstrągi myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie ryby solimy i posypujemy pieprzem (w środku i na zewnątrz), skrapiamy sosem sojowym i wcieramy. Możemy

MyCookBook.pl
Pierogi z farszem z dorsza i łososia 132

zupy (przepis w następnym poście). W szerokim, niskim rondlu zagotuj 1 l wody z marchewką, pietuszką, kawałkiem selera, pora i gałązki lubczyku. Dorzuć 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj około 30 minut. Dołóż kawałki ryby tak, by były zanurzone w bulionie, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut. Gdy ryba zbieleje delikatnie wyciągnij

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą. 145

sandacza 1/2 łyżeczki nitek szafranu 3 łyżeczki oleju 2 cebule czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2  łyżeczki imbiru świeżego 1  liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów 125 ml przecieru pomidorowego 600ml wywaru z ryby 2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego 2 pomarańcze 2 łyżki natki pietruszki sól

Kulinarny karnet Christophera
#2 – Warmia i Mazury 126

Mazurowie naszy Po jaglanej kaszy Słone wąsy mają W piwie je maczają   Koniec lutego oznacza, że najwyższy czas i pora na drugą odsłonę serii Kuchnia Polska , bo Polacy nie gęsi i swą kuchnię mają. W styczniu podzieliłam się z Wami informacjami i przepisami dotyczącymi Pomorza i Kaszub – był pasztet z makreli, pasty śledziowe oraz tamtejsza prażnica. Dzisiaj odwiedzimy(...)krainie podobnie jak o Pomorzu i Kaszubach pierwsze co przychodzi mi do głowy to przede wszystkim ryby. Obfitość jezior oraz rzek sprawia, że teren ten nieodłącznie kojarzony jest z dostatkiem wszelkiego gatunku ryb, z których najpopularniejsze są sieja oraz sielawa. Oprócz ryb, na talerzach Warmiaków oraz Mazurów często gościły zboża oraz grzyby, rzadziej mięso. Warmia i mazury to również wspaniałe

Życie ze smakiem
Fląderka po bretońsku. 182

odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 202

Pyszny, dietetyczny obiad :) Młode, delikatne pory cudownie podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia  sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól

Chocolate Muffin Blog
Postne menu i "Lato miłości" 142

ilości i co do jakości - nie ma objadania się, dania należą do biednego menu. W sobotę nadal nie jemy mięsa, ale nie ma już rygoru ilościowego, jest obiad z rybą w roli głównej, niektórzy sięgają po ciasto drożdżowe. Na blogu pojawiło się już tyle przepisów, że postanowiłam zrobić zestawienie sałatek, które możecie wykorzystać w te dwa najbliższe dni, jeśli(...)warzywami sezonowymi Makaronowa sałatka śledziowa z oliwkami i kaparami Ziemniaczana sałatka ze śledziami Sałatki bezmięsne : Sałatka pieczarkowa z jajkami i porem (z jajkami) Żółta sałatka (z jajkami) Sałatka jarzynowa (z jajkami) Sałatka ziemniaczana  pieczarkami Sałatki z rybami (innymi niż śledzie) : Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Sałata z wędzoną makrelą i pomidorkami Sałatka z ciecierzycy   Sałatka z łososiem

Weekendy w domu i ogrodzie