Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 232spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych. Tym bardziej
W kuchni Katie
Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami 184Już za miesiąc, o tej porze, wszyscy będą myśleli tylko o jedynym. Jak co roku wpadniemy w szał przygotowywania wigilijnych potraw, kolejny raz będziemy dumać
Mango Papaja
Tatar ze śledzia 236Do tej pory jadłam głównie tatary wołowe, moje zresztą ulubione, ale że jestem też osobą która kocha śledzie postanowiłam zrobić swojego tatara właśnie ze śledzia
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cukinia z wędzonym łososiem i Ricotta 172Składniki: większa cukinia 100g pora 2 jajka pęczek natki pietruszki średni ziemniak 250g sera Ricotta 5 - 6 łyżek mąki sól, pieprz, tymianek, rozmaryn kiełki brokuła
Gaździnka warzy
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 205Słońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o
W kuchni Karmel-itki
Ryba po grecku 244Skoro jeszcze obowiązuje post to polecam pyszną rybę po grecku:) Składniki: 3 marchewki 3 cebule 2 pietruszki 2 pory seler 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny sól pieprz cukier ostra mielona papryka liść laurowy ziele angielskie filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę(...)pory czyszczę i kroję w półplasterki. Resztę warzyw myję i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Olej rozgrzewam, wrzucam wszystkie warzywa i smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw
Bea(u)ty kitchen
Ryba mielona w galarecie 196folię i tak samo związać końce. Folię ponakłuwać, dosyć gęsto, wykałaczką. Galareta: marchewka kawałek pietruszki kawałek selera kilka zielonych liści pora 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego żelatyna przyprawa do ryb sól, pieprz Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać liście laurowe, ziele. Zalać wodą 1,5 litra. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Z wywaru
kulinarnyswiatdomi
Ryba w cieście z curry 162Przepis bardzo prosty, a może raczej pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem
O kuchni z uczuciem
Sos chrzanowo - cytrynowy na zimno. Do ryb i mięs być może. 261Grillowe menu najwyższa pora odświeżać i poszerzać. Weekend majowy przed nami. Wielu z nas wyruszy na różnego rodzaju wyprawy. Spacery, rowery, grille, ryby i inne biwaki - mimo, że jak zwykle zapowiedzi pogodowe są lekko niepokojące. Wg mnie w tym roku majówka nie wypada zbyt atrakcyjnie. Ani długa, ani ciepła się nie zapowiada.... A może takie mam nastawienie tym razem
Kuchnia po mojemu
Halibut duszony w warzywach 198pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Cebule posiekałem, zeszkliłem na maśle, dodałem marchewkę pokrojoną w krążki, seler pokrojony na kawałki oraz oczyszczony pokrojony skośnie por. Tak pokrojone warzywa zalałem winem, dusiłem ok. 10 minut. Następnie dodałem rybę i na bardzo małym ogniu dusiłem 12 minut pod przykryciem. Wyjąłem rybę, umieściłem na półmisku, trzymałem w cieple. Śmietanę połączyłem z warzywami, doprawiłem solą
R'n'G Kitchen
Klopsy z łososia 187Bardzo smaczne kotleciki, idealne dla osób dbających o linię. Dla dzieciaczków też byłyby super, pod warunkiem że lubią rybkę. Mięso z łososia pokroić nożem na bardzo
Kuchnia Pokoleń
Roladki z flondry w sosie serowym 172Mam ten przepis od mamy mojej synowej. Już dawno mi to danie polecała. Bardzo dobre w smaku, delikatna rybka. Co ważne tania rybka. Płaty flondry umyć
Kuchnia Pokoleń
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 293rzeczywiscie nie jest zachwycajacy.Oby jak najczesciej goscil na naszych stolach.Zycze smacznego! Smacznego ,ale niestety nie dla wszystkich,okazuje sie bowiem ,ze polaczenie ryby z brokulem,to raczej nieszczegolnie dla osob cierpiacych na niedoczynnosc tarczycy.Do tej pory wiedzialam tylko o kapuscie kiszonej,a tu sie okazuje ,ze chodzi o kapustne w ogole.Takze grupa ta powieksza sie o kalafior i brukselke(...)rowniez.Warzywa te zawieraja bowiem geitrogeny,ktore blokuja przyswajanie jodu.Cenny skladnik ryb morskich odpowiedzialny za wlasciwe funkcjonowanie tarczycy.Zeby ewentualnie zneutralizowac goitrogeny,nalezy gotowac warzywa nie przykrywajac garnka przez pierwszych kilka minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa rybna Bouillabaisse 203czosnku 1 por 1litr bulionu drobiowego 3 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka kurkumy natka z pietruszki sól pieprz Wykonanie: 1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem. 2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. 3. W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora, cebulę(...)laurowe, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Zupę podawać z posiekaną natką
Szalona Kuchnia Eweliny