 OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 179
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 179nożem nacinamy skórę z obu stron ryby. Krok 2. Okonia nacieramy oliwą, solą oraz pieprzem. Krok 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy rybę i krótko obsmażamy (po około 30 sekund z każdej strony) - zamykamy pory i nadajemy skórce delikatnej chrupkości. Krok 4. Na blacie rozkładamy arkusz folii, rozsypujemy na nim gałązki ziół, różnokolorowy pieprz, ziele angielskie, anyżek, układamy(...)trawę cytrynową, a na wierzch kładziemy obsmażoną rybę, skrapiamy ją odrobiną oliwy, obkładamy dookoła plastrami cytryny. Krok 5. Na tak przygotowanego okonia nakładamy luźno drugi arkusz folii aluminiowej i mocno zwijamy brzegi, aby utworzyć szczelny pakiet ( wokół ryby powinno znajdować się sporo wolnego miejsca na wytwarzającą się podczas pieczenia parę, dzięki której ryba się ugotuje. Okonia odstawiamy
Moja Książka Kucharska Pstrąg pieczony wg Aleex 181
Pstrąg pieczony wg Aleex 181Miałam dużo pracy do tej pory? Wydawało mi się tylko. Teraz mam jej jeszcze więcej. Codziennie wracam do domu po 17 – 18. Wracam i niosę ze sobą torby z papierami, które analizuję, wypełniam i przygotowuję. Życie… Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo. Dzieje się tyle, że czasami muszę długo zastanawiać się, żeby przypomnieć sobie, co robiłam wczoraj. Wydarzenia tworzą(...)Dario kupił świeże pstrągi. Będą na jutro. Zrobię z nich pyszny obiad – upiekę je w folii z masłem smakowym. Na nadchodzący weekend mam też pewne plany cukiernicze. Oprócz ryb upiekę także ciasto. Muszę osłodzić moim chłopakom samotne chwile w domu. Na słodkości zapraszam w niedzielę, a już dziś polecam przepyszną rybę. Składniki: • sprawione pstrągi tyle, ile jest osób • masło czosnkowe
W mojej kuchni Dorsz pod pierzynką  (w sosie musztardowym) 233
Dorsz pod pierzynką  (w sosie musztardowym) 233Jedno z moich wigilijnych dań. Bardzo proste i szybkie danie. Dorsza umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, skropić sokiem z cytryny
Kuchnia Pokoleń Kołaczki rybne 227
Kołaczki rybne 227Zostawić do ostygnięcia. Por pokroić w plasterki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidory. Ostudzonego dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do pora. Dodać również natkę pietruszki. Wyrośnięte ciasto chwile wyrobić. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować placuszek. Na środek nałożyć farsz rybny, skleić ciasto na brzegu, formując kształt bułki. Blaszkę(...)czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem oraz posypać sezamem, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 25 min. Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Ryby są super
Moja Galeria Smaku Śledź z miodem i cytryną 299
Śledź z miodem i cytryną 299Witam ponownie! :-) Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami! Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu
Pora coś zjeść SZPINAKOWY   ŁOSOŚ  PIECZONY      W         CIEŚCIE         FRANCUSKIM 203
SZPINAKOWY   ŁOSOŚ  PIECZONY      W         CIEŚCIE         FRANCUSKIM 203Uwielbiam rybę w cieście francuskim. Tak podana, pięknie wygląda, pysznie smakuje i z pewnością zachwyci naszych gości. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g łososia(...)dość gęsty, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Por kroimy w talarki i podpiekamy na maśle aż zmięknie. Ciasto francuskie rozwijamy, na środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por. Ciasto nacinamy po bokach, na paski, zaplatamy warkocz formując kształt ryby. Z reszty ciasta robimy płetwy. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioli Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 190
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 190Podróż mego Syna do Japonii i podzielenie się ze mną wrażeniami, sprawiła, że zaczęłam postrzegać ten kraj nieco inaczej. Do tej pory Kraj Kwitnącej Wiśni, jeśli chodzi o jedzenie, kojarzyłam raczej tylko z sushi. Japończycy oprócz ryb uwielbiają również mięso, przecież najdroższa wołowina pochodzi z japońskich krów rasy Wagyu, a popularną potrawą z tej kuchni jest zupa ramen
Kuchcik gotuje Pstrąg nie tylko w górach. Podpowiadamy, jak i gdzie kupić najlepszą rybę 185
Pstrąg nie tylko w górach. Podpowiadamy, jak i gdzie kupić najlepszą rybę 185tylko na wakacyjnym wypadzie i gdzie można go znaleźć w miejskiej dżungli? Pstrąg hodowlany i pstrąg dziki Pstrągi to jedne z najbardziej znanych i powszechnie występujących w Polsce ryb. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w warunkach naturalnych było ich dużo więcej, ponieważ ten gatunek uwielbia krystalicznie czyste wody, szybko płynące rzeki i potoki. Dlatego najczęściej można go znaleźć w górach(...)tylko tam. W zasadzie na terenie całego kraju działają hodowle pstrągów. Metody hodowania pstrągów są znane w Polsce od wieków i do tej pory wykorzystuje się te tradycje. Dzięki temu pozyskiwane z hodowli ryby są naprawdę świetnej jakości. Hodowle to najczęściej małe rodzinne biznesy, które są kontrolowane przez Stowarzyszenie trzymające piecze nad warunkami hodowli, które są zupełnie bezpieczne
Codogara Klopsiki rybno –  brokułowe, rewelacyjne 158
Klopsiki rybno –  brokułowe, rewelacyjne 158Rewelacyjne klopsiki, można je usmażyć na patelni lub upiec na blaszce w piekarniku. Wtedy będą idealne dla osób na diecie. Do garnka wlać wodę, dodać vegetę
Kuchnia Pokoleń Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 238
Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 238wypatroszone, ale z głowami – przydadzą się!) – dorsz, dorada, tilapia etc. 1,5 kg ryb morskich – filety (gatunki, jak wyżej) ok. 0,5 kg małży (Waszych ulubionych) ok. 0,3-05 kg krewetek nieobranych 3 marchwie 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 por (biała część) 1/2 bulwy kopru włoskiego 500 g pomidorów lub 1 puszka 250 ml białego(...)minut. Dokładnie odcedzić. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone warzywa (marchew, koper, por, pomidory – wcześniej obrać je ze skórki). Chwilę podsmażyć. Dodać startą skórkę pomarańczy i szafran, dusić 20-30 minut. Tak przygotowane warzywa dodać do wywaru, dorzucić rybie łby, ogony etc. i gotować 1-1,5 godziny (im dłużej, tym zupa będzie bardziej esencjonalna). Dokładnie
Pociąg Do Kuchni Ryba po grecku 241
Ryba po grecku 241pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 cebula, 1 por, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, 1 puszka koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mrożone ryby rozmrażam i osuszam ręcznikiem papierowym. Ryby kroję na kawałki i oprószam solą. Przygotowane ryby maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej(...)pora w plasterki. Razem podsmażam na oliwie. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Mieszam i chwilę podsmażam. Warzywa zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną, cukier i koncentrat. Warzywa duszę na małym ogniu około 25 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Do dużego naczynia nakładam naprzemiennie porcję ryb i warzyw
Tradycyjna kuchnia Kasi Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z tuńczykiem 420
Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z tuńczykiem 420pora na szybki i nieskomplikowany obiad. Powrót do codziennych obowiązków powoduje, że nie mam tyle czasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast jeżeli nie lubicie ryb
Fabryka pomysłów Dorsz z piekarnika 184
Dorsz z piekarnika 184Kupiłam dzisiaj dorsza. Zrobiłam sobie postanowienie że przynajmniej raz w tygodniu będzie rybka. Rybka musiała być bez ości. Specjalnie dla mojego wnusia. Dorsza umyć i wysuszyć
Kuchnia Pokoleń Pieczony pstrąg tęczowy nadziewany porem. 228
Pieczony pstrąg tęczowy nadziewany porem. 228Nacieramy dokładnie solą z każdej strony i pieprzem. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy posiekany koperek, pokrojony drobno por i starty na tarce czosnek. Doprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy a następnie powstałym farszem napełniamy pstrągi. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ( ryby się nam przykleją do dna) i układamy w nim pstrągi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około(...)180C. Gotowe! Bardzo szybki obiad lub kolacja. Moje zdjęcia zostały zrobione ekspresowo i wieczorową porą dlatego jakość jest marna ;-) Tym razem głód wygrał! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem. Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 230
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 230spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych. Tym bardziej
W kuchni Katie Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 232
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 232spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych. Tym bardziej
W kuchni Katie Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami 184
Śledzie marynowane z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami 184Już za miesiąc, o tej porze, wszyscy będą myśleli tylko o jedynym. Jak co roku wpadniemy w szał przygotowywania wigilijnych potraw, kolejny raz będziemy dumać
Mango Papaja Tatar ze śledzia 236
Tatar ze śledzia 236Do tej pory jadłam głównie tatary wołowe, moje zresztą ulubione, ale że jestem też osobą która kocha śledzie postanowiłam zrobić swojego tatara właśnie ze śledzia
Bernika - moj kulinarny pamietnik Cukinia z wędzonym łososiem i Ricotta 172
Cukinia z wędzonym łososiem i Ricotta 172Składniki: większa cukinia 100g pora 2 jajka pęczek natki pietruszki średni ziemniak 250g sera Ricotta 5 - 6 łyżek mąki sól, pieprz, tymianek, rozmaryn kiełki brokuła
Gaździnka warzy JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 205
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 205Słońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o
W kuchni Karmel-itki