ptasie mleczko z dyni oraz krem z dyni z gruszką i maślanką, bo w takiej wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę z musem żurawinowym, kremu pietruszkowy z wanilią, , śledzie w wiśniach(...)zdjęciami. Ten poradnik kulinarny naprawdę przyda się każdemu ze względu na ciekawe i niespotykane połączenia składników i oryginalne receptury. Dzięki niemu zaskoczycie swoich bliskich nieszablonowym daniem o każdej porze roku. Będzie także idealnym prezentem dla miłośników gotowania. Także polecam gorąco
Cynamonowe szczęściebędziecie chcieli to możecie przygotować większy kawałek ryby np na obiad. Jeżeli zdecydujecie się na mniejsze kawałki podajcie je jako przystawkę. Do przygotowania łososia na pomidorach potrzebujemy: pomidory malinowe (lub inna aromatyczna, delikatna odmiana) kawałki łososia (mniej więcej wielkości plastrów pomidora) gęstą śmietanę (np creme fraiche) drobno pokrojona biała część pora Na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układamy
Szybko Tanio SmaczniePora na obiad! U nas dzisiaj pieczone bataty z parmezanem, soczysty łosoś i aioli, a do tego mnóstwo sałaty. Pieczone bataty z parmezanem są przepyszne. Lubię słodkie mieszać ze słonym stąd ta kulinarna kompozycja. Łosoś to ryba, która zawsze się udaje. 20 minut w piekarniku i już gotowa. Bataty są drogie i u nas ale czasami trafiam na przecenę
codojedzeniasolą,pieprzem i nasionami Chia I kładziemy na papier do pieczenia na blaszkę czy brytfankę . Bezpośrednio na każdy kawałek ryby kładziemy po plasterku cytryny. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180C W między czasie dekorujemy talerz ,i grillujemy pora i pomidorki na patelni do grilla delikatnie prósząc solą, Uwaga na pomidorki są bardzo delikatne a jeśli nie dopilnujemy(...)popękają nam . Rybę wyciągamy z pieca i kładziemy bezpośrednio na talerz . Smacznego
Viola cooks with passiondorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 płaska łyżeczka startego imbiru 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka słodkiej papryki mielonej odrobina soli około 10 cm pora(...)oleju podsmażyć przez 1 minutę pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać pozostałe przyprawy i zagotować. Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pora pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Gotową zupę podawać z natką pietruszki lub kolendrą i oczywiście
Jadło i czytadłosmaczne mięso! Składniki: 1 sandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia ryby 3 łyżki masła klarowanego olej do smażenia (użyłem oleju z pestek winogron(...)prostu zostawić w wodzie na noc). Wypatroszoną i oskrobaną rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę i białą część pora w plastry. Ugotowane grzyby wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić
W SMAKprzepis bardzo dziękuję Pai Uli ze Zgody oraz jej synowej, Aleksandrze Małek, która mi go przekazała. Zupa rybna wigilijna - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ryby (mogą być głowy karpia) włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 1 cebula 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól 1 łyżeczka masła 1 żółtko Do garnka wlewamy około
Trzeci talerzprzypadku ryby z mrożonki. Za mokra ryba zamiast dusić się nam ugotuje więc pamiętajmy o bardzo dokładnym odsączeniu po rozmrożeniu. Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo) 2 papryki czerwone mały por mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1 ostrej (jak robię dla dziecka to nie daję bo mała(...)Podsmażamy pokrojone: paprykę , cebulę i pora. Solimy i pieprzymy. Dodajemy paprykę, curry, utarty imbir i zmiażdżony czosnek. Dodajemy pulpę kokosową jeśli mamy oraz pokrojone w kostkę pomidory (ja używam sparzone i obrane ze skórki). Wlewamy ciupkę mleka kokosowego i dusimy z minutkę (z pomidorów też wypłynie sok więc nie przesadzamy). Dodajemy pietruszkę i rybę. W sosie robimy dziury
Lubczyk i WaniliaSałatka jest świetnym pomysłem na śniadanie w domu i do pracy. My polecamy tę pyszną i szybką sałatkę z tuńczyka, pora i czarnej soczewicy :) Składniki
Kuchenne WariacjeBardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z
Kuchnia Pokoleńmożemy też cienko pokroić). Poszatkowane papryki dodajemy do miski z porem. Surówkę skrapiamy olejem pistacjowym, w miarę potrzeb doprawiamy solą – mieszamy. Surówka z pora i papryki pasuje w zasadzie do wszystkiego. Od mięs po ryby… i nie tylko. Ta surówka i wiele innych powinny być nieodzownym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Minimalizm składników i prostota przygotowania to, oprócz walorów smakowych
mojewypiekiinietylkobardzo ucieszyłam się, gdy znalazłam TĘ inspirację, że z przyjemnością ją przygotowałam i zjadłam. Nieskromnie przyznam, że jest pyszna! Zapiekanka ziemniaczana z porem to naprawdę pyszne połączenie. Można dodać do niego też np. dorsza lub innej białej ryby. Jeśli ktoś nie lubi słodkiej śmietanki, z powodzeniem może zastąpić ją kwaśną Czytaj dalej... Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z porem pochodzi
Pasja Smakumnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest dziecinnie łatwa i szybka w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Pory w śmietanie (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki masła 4 duże pory, tylko jasnozielone części, pokrojone na plasterki
karmelowyprzygotowania i lekkie danie na niedzielny obiad. Wystarczy wszystkie składniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i całość upiec w piekarniku. Ryba po upieczeniu będzie soczysta oraz idealnie skomponuje się z upieczonymi kawałkami warzyw (paskami: marchewki, pietruszki oraz selera i talarkami pora). Nie ukrywam, że w swojej kuchni wykorzystuje mrożone warzywa i owoce, ponieważ: - w ten sposób mam je zawsze(...)owoców, - korzystając z mrożonek w okresie zimowym czy też wiosennym mogę cieszyć się z najlepszej jakości warzyw i owoców. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg białej ryby, np. morszczuka 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny krojonej w paski firmy Hortex (450 g) 1/4 kostki masła (50 g) 50 g startego sera mozzarella sok z cytryny sól, pieprz do dekoracji
Ugotować