Bardzo dobre danie, szybko i pysznie. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekany czosnek. Smażyć dosłownie chwilkę. Następnie dodać szpinak i smażyć aż zmięknie. Pomidorki przekroić na
Kuchnia PokoleńŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i ziemniakami. Składniki: 400g płatów śledziowych Matias 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 200g śmietany
Szalona Kuchnia EwelinyŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw(...)Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki brązowego cukru 6 łyżek ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie
Szalona Kuchnia EwelinyTylko powiem pycha, bardzo mi smakowały. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, chili, kminek, paprykę słodką w proszku, pastę curry. Wszystko razem smażyć chwilkę
Kuchnia PokoleńOstatnio szukam pomysłów jak tu zgubić trochę tłuszczyku i nie być głodna. Nie sztuką jest jeść trawę i chudnąć. Byłam kiedyś na diecie gdzie jadłam tylko
Kuchnia PokoleńZostało mi od wczoraj trochę łososia. Nie chciałam znowu robić go w ten sam sposób więc wyczarowałam coś takiego. Z tym jogurtowym dipem wyszło bardzo dobre
Kuchnia PokoleńPlanuje pozbyć się kilku kilogramów, ale nie jest to łatwe. Nie lubię diet ani niesmacznych dietetycznych dań. Będę szukała czegoś co będzie mi smakowało mimo że
Kuchnia Pokoleńskładniki: 3 płaty mrożonej ryby (np. mintaja) 6 plasterków sera żółtego 1 jabłko 1 cebula, średniej wielkości 1 jajko 2 łyżki ketchupu mąka orkiszowa lub pszenna
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam takie jedzonko, może w Polsce jeszcze ciągle nie jest za bardzo popularne, ale wiem że już coraz więcej ludzi szuka czegoś takiego. Polecam W woku
Kuchnia PokoleńDanie pyszne, zjedzone w błyskawicznym tempie. Krewetki wyłożyć na durszlak i przelać wodą, odstawić do osuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną
Kuchnia PokoleńZajadałam się jak szalona, pyszna. Bardzo sycąca, śmietana mleczko kokosowe, ale tak ma być. Nie wszyscy muszą liczyć kalorie. Do garnka dodać masło i mocno rozgrzać
Kuchnia PokoleńPyszna zupka, smak curry i trawy cytrynowej, mniam. Zrobiłam tą zupkę na przyjazd moich dzieci Martusi i Artura. Oni też bardzo lubią te smaki. Podałam zupkę
Kuchnia PokoleńTo danie w całości przygotował mój syn Artur. Ja tylko spisywałam co wszystko dodawał i jak to robił. Było pyszne, nie mogliśmy przestać jeść . jest to
Kuchnia PokoleńUwielbiam takie dania – krewetki sos serowy, mniam. Jeśli macie mrożone krewetki to zalać je wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Następnie odlać. Polać krewetki
Kuchnia PokoleńSmacznego. To dnie można przygotować w woku lub na dużej patelni. Podać z ciemnym makaronem. Cebulki i ząbki czosnku obrać i pokroić drobno. Do woka wlać
Kuchnia PokoleńTakie danie jest proste w wykonaniu i pyszne. Możecie użyć innego sera, ale taki co się aż tak mocno nie topi. Ser musi tylko zmięknąć. Krewetki
Kuchnia PokoleńPowiem tylko pyszny. Dostałam ten przepis od jednej Angielki. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos rybny, curry,oliwę sezamową. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na
Kuchnia PokoleńBardzo dobra sałatka, jadłam, jadłam i jadłam. Ha ha uwielbiam takie klimaty. Przygotowanie krewetek – krewetki umyć i osuszyć. Polać krewetki sokiem z cytryny. Na patelni
Kuchnia PokoleńMożecie użyć innego sera, ale musi być taki co podczas podgrzania nie rozlewa się tylko mięknie. Tak przygotowane szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki
Kuchnia PokoleńOwoce morza z makaronem i polane pysznym sosikiem. Smacznego Przygotowanie owoców morza – jeśli macie mrożone to wrzucić owoce do miseczki i zalać wrzącą wodą. Zostawić
Kuchnia PokoleńZrobiłam to danie dla dzieci, bardzo lubimy takie jedzonko. Polecam Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Jak cebulka zmieni kolor surowizny dodać pokrojonego
Kuchnia PokoleńJest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut
Kuchnia PokoleńSzybkie danie idealne na imprezy lub na obiad. Smacznego Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Do dużego garnka wlać wodę, osolić i wrzucić brokuły. Gotować 3
Kuchnia Pokoleńpstrąg z kalafiorem Delikatne zapiekane warzywa, oraz aromatyczna ryba to propozycja na lekki posiłek, wprost idealny na tę porę roku. składniki dla czterech osób 3 pstrągi ( lub gotowe filety bez skóry) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 kalafior 1 bakłażan 3 pomidory 1 cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 5 łyżek oliwy sól, pieprz
Miód i pieprzPamiętam jak dziś smak sałatki z surimi, którą kupowała mi mama w małym osiedlowym sklepiku na Pradze. Była idealna. Niestety sklepik został już dawno zamknięty... a
DefinicjaSmakuuwagę ilość potraw zjedzonych w Święta. Składniki (na 4 porcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny(...)pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju
Mango Papajałyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szalotka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : resztki po filetowaniu ryby ( kręgosłup , łby ale bez skrzeli i oczu ) lub kilka płotek 1 średniej wielkości por korzeń pietruszki 1/2 fenkułu , średniej bulwy 2 cebule 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 kulka gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego(...)Formujemy małe klopsiki i ponownie umieszczamy w lodówce . Jeśli użyliście całej ryby , to po jej filetowaniu , kręgosłup i łeb bez skrzeli i oczu zalewamy około 2 l wody . Jeśli używacie płotek lub śledzi jako bazy to je także traktujecie 2 l wody Do garnka z resztkami ryby lub rybami , dodajecie obraną i opieczoną nad palnikiem cebulę , korzeń pietruszki , także opieczony
Ogrodnik w podróżymoże być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę zapiekaną z jajkami . Składniki 700 g fileta z dorsza 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 por 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki
O kuchni z uczuciemznaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji. Składniki: - 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego) - ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..) - 2 marchewki - 2 duże cebule - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka) - biała część pora - 500g pomidorów - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki dobrej(...)Oetkera) - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta chili (nie trzeba) Dodatkowo: - bagietka - trochę oliwy i masła - ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki, i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone
Smaczne ZdroweJeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że
Karo in the KitchenSkładniki: 1/2 kg filetów Flądry 1 por 50 ml białego wytrawnego wina 250 ml mleczka kokosowego - opcjonalnie śmietany kremówki 30% sól, pieprz, szczypta curry ( do smaku
Gaździnka warzyteż pieczony – pstrąg . Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony w płatkach - grubo mielony pieprz(...)zdejmujemy skórkę z papryki. Paprykę kroimy na paski. Układamy wzdłuż na filetach, posypujemy mieszanką kolendry i czosnku niedźwiedziego, przykrywamy cienkim paskiem pora, zwijamy w rulonik. Na jedną roladkę przygotowujemy po dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, w które zawijamy rybę. Gotowe roladki spinamy wykałaczkami i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy
mojewypiekiinietylkoobiad dla wszystkich którzy kochają ziemniaki. Można zajadać je same jako danie osobne, tak jak my lub podać jako dodatek do mięs, ryb. Tak czy tak będą pyszne i zasmakują każdemu, polecam. Ziemniaki z boczkiem i porem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 kg sprawionego szczupaka ½ por 2 średnie marchewki ¼ selera 1 pietruszka listek laurowy ziele angielskie sól ząbek czosnku Farsz: 2 ugotowane pokrojone w kostkę jajka 100 gram sera żółtego pokrojonego w kostkę 1 niezbyt duża oczyszczona i pokrojona w kostkę czerwona papryka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko surowe jajko sól, pieprz Dodatkowo: białko jaja, żelatyna(...)minut. Ze szczupaka ostrożnie usunęłam kręgosłup i boczne ości. Tuszkę natarłam solą i pieprzem, odstawiłam na 30 minut. Składniki farszu wymieszałam przyprawiłam solą i pieprzem , napełniłam jamę brzuszną ryby dokładnie spięłam wykałaczkami. Nadzianą rybę ściśle zawinęłam w ściereczkę, ułożyłam w brytfanie zalałam wcześniej przygotowanym wywarem warzywnym. ( ilość wywaru taka , by przykrywała całą rybę ). Gotowałam na wolnym ogniu przez jedną godzinę
Darcia w kuchnipowinniśmy całkowicie zrezygnować. 410 tys. poradników zostało dołączonych do ekskluzywnych magazynów dla kobiet. Ponadto, w ramach projektu wydana została książka kucharska Ryby Wybrane , która w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie ryby.wwf.pl. Do tej pory pobrało ją ponad 12 tys. osób, a stronę odwiedziło ponad 536 tys. W ramach projektu przeprowadzono także 16 warsztatów kulinarnych(...)Wiedza przekazywana na warsztatach zostanie także udostępniona internautom, poprzez dodatkową serię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody GatityPolecam przepis na pyszną zapiekankę z makaronem i wędzonym łososiem. Idealna na bezmięsny obiad. Składniki: 250 g makaronu penne lub innego ulubionego por ok 300 g
e-PrzepisyKulinarne