ryba w porach - 1733 przepisów (strona:31/116)

Tortellini zapiekane w sosie brokułowym z łososiem 234

Szybkie danie idealne na imprezy lub na obiad. Smacznego Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Do dużego garnka wlać wodę, osolić i wrzucić brokuły. Gotować 3

Kuchnia Pokoleń
pstrąg pieczony z kalafiorem i warzywami 141

pstrąg z kalafiorem Delikatne zapiekane warzywa, oraz aromatyczna ryba to propozycja na lekki posiłek, wprost idealny na tę porę roku. składniki dla czterech osób 3 pstrągi ( lub gotowe filety bez skóry) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 kalafior   1 bakłażan 3 pomidory 1 cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 5 łyżek oliwy sól, pieprz

Miód i pieprz
Sałatka z surimi, ta najulubieńsza 414

Pamiętam jak dziś smak sałatki z surimi, którą kupowała mi mama w małym osiedlowym sklepiku na Pradze. Była idealna. Niestety sklepik został już dawno zamknięty... a

DefinicjaSmaku
Pieczona ryba po grecku 123

uwagę ilość potraw zjedzonych w Święta. Składniki (na 4 porcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny(...)pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju

Mango Papaja
Zupa rybna z klopsikami 131

łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szalotka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : resztki po filetowaniu ryby ( kręgosłup , łby ale bez skrzeli i oczu ) lub kilka płotek 1 średniej wielkości por korzeń pietruszki 1/2 fenkułu , średniej bulwy 2 cebule 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 kulka gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego(...)Formujemy małe klopsiki i ponownie umieszczamy w lodówce . Jeśli użyliście całej ryby , to po jej filetowaniu , kręgosłup i łeb bez skrzeli i oczu zalewamy około 2 l wody . Jeśli używacie płotek lub śledzi jako bazy to je także traktujecie 2 l wody Do garnka z resztkami ryby lub rybami , dodajecie obraną i opieczoną nad palnikiem cebulę , korzeń pietruszki , także opieczony

Ogrodnik w podróży
Ryba zapiekana z warzywami 1198

może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku  lub rybę zapiekaną z jajkami  . Składniki 700 g fileta z dorsza 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 por 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki

O kuchni z uczuciem
ZUPA BOUILLABAISSE 208

znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji. Składniki: - 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego) - ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..) - 2 marchewki - 2 duże cebule - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka) - biała część pora - 500g pomidorów - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki dobrej(...)Oetkera) - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta chili (nie trzeba) Dodatkowo: - bagietka - trochę oliwy i masła - ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki, i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone

Smaczne Zdrowe
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 187

Jeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że

Karo in the Kitchen
Filety z Flądry w mleczku kokosowym 85

Składniki: 1/2 kg filetów Flądry 1 por 50 ml białego wytrawnego wina 250 ml mleczka kokosowego - opcjonalnie śmietany kremówki 30% sól, pieprz, szczypta curry ( do smaku

Gaździnka warzy
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 159

też pieczony – pstrąg . Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony w płatkach - grubo mielony pieprz(...)zdejmujemy skórkę z papryki. Paprykę kroimy na paski. Układamy wzdłuż na filetach, posypujemy mieszanką kolendry i czosnku niedźwiedziego, przykrywamy cienkim paskiem pora, zwijamy w rulonik. Na jedną roladkę przygotowujemy po dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, w które zawijamy rybę. Gotowe roladki spinamy wykałaczkami i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy

mojewypiekiinietylko
Smażone ziemniaki z boczkiem, porem i czosnkiem 108

obiad dla wszystkich którzy kochają ziemniaki. Można zajadać je same jako danie osobne, tak jak my lub podać jako dodatek do mięs, ryb. Tak czy tak będą pyszne i zasmakują każdemu, polecam. Ziemniaki z boczkiem i porem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szczupak nadziewany - faszerowany 153

Składniki: 1 kg sprawionego szczupaka ½ por 2 średnie marchewki ¼ selera 1 pietruszka listek laurowy ziele angielskie sól ząbek czosnku Farsz: 2 ugotowane pokrojone w kostkę jajka 100 gram sera żółtego pokrojonego w kostkę 1 niezbyt duża oczyszczona i pokrojona w kostkę czerwona papryka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko surowe jajko sól, pieprz   Dodatkowo: białko jaja, żelatyna(...)minut. Ze szczupaka ostrożnie usunęłam kręgosłup i boczne ości. Tuszkę natarłam solą i pieprzem, odstawiłam na 30 minut. Składniki farszu wymieszałam przyprawiłam solą i pieprzem , napełniłam jamę brzuszną ryby dokładnie spięłam wykałaczkami. Nadzianą rybę ściśle zawinęłam w ściereczkę, ułożyłam w brytfanie zalałam wcześniej przygotowanym wywarem warzywnym. ( ilość wywaru taka , by przykrywała całą rybę ). Gotowałam na wolnym ogniu przez jedną godzinę

Darcia w kuchni
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne 125

powinniśmy całkowicie zrezygnować. 410 tys. poradników zostało dołączonych do ekskluzywnych magazynów dla kobiet.  Ponadto, w ramach projektu wydana została książka kucharska Ryby Wybrane , która w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie ryby.wwf.pl. Do tej pory pobrało ją ponad 12 tys. osób, a stronę odwiedziło ponad 536 tys.  W ramach projektu przeprowadzono także 16 warsztatów kulinarnych(...)Wiedza przekazywana na warsztatach zostanie także udostępniona internautom, poprzez dodatkową serię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity