ryba w porach - 1733 przepisów (strona:35/116)

Kule kąpielowe z magnezem 186

Dzisiaj przepis na pełny relaks Jeżeli zaczyna Was powoli przerastać ta przedświąteczna gonitwa, to znaczy, że przyszła najwyższa pora, żeby odłożyć na bok przygotowania do Świąt i się zrelaksować. Makowce, pierniki, ryby i inne bożonarodzeniowe wyroby na pewno nie uciekną, a każdemu należy się od czasu do czasu chwila relaksu! Przedstawiam dzisiaj przepis na świetny sposób na odprężenie

Modern Cave Girl
Puree ziemniaczane z mascrapone / Mashed potatoes with mascarpone 248

każdego dania głównego. Kremowe i puszyste puree ziemniaczane z dodatkiem mascarpone, masła, śmietanki i parmezanu świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Przyznam, że jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam do tej pory. Polecam jako pyszną alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, zapraszam! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z mascrapone (8 porcji) Składniki

karmelowy
Tzatziki i "Trzynasta opowieść" 167

ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem.  Podawać np. z plackami , pyzami , kartaczami (bombami/cepelinami) lub z rybą.  ----- Podobne: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim Sajgonki z warzywami na surowo Surówka z pora do obiadu Panorama Aten i widok z Akropolu (zdjęcie wykonane przez moją siostrę - dziękuję) O "Trzynastej opowieści" Diane Setterfield dowiedziałam się

Weekendy w domu i ogrodzie
całkiem inny śledź po cygańsku 138

cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli(...)płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie  na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora. Do zeszklonych  warzyw dodajemy paprykę, koncentrat

Miód i pieprz
Chowder 149

jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża marchew pół pora ok. szklanka groszku mrożonego kubek śmietanki 12 lub 30 % 2-3 liście laurowe pieprz sól(...)kurkumą, bo nie chodzi tu o nadanie koloru, a jedynie podbicie smaku, Por - aby go dokładnie umyć, należy naciąć go wzdłuż z 4 stron i opłukać pod bieżącą wodą. WYKONANIE: Na początku najlepiej pokroić warzywa, aby można było spokojnie zająć się pilnowaniem boczku. Kroimy ziemniaki, marchew, cebulę, pora oraz na końcu boczek. Do garnka wlewamy kilka kropel oleju, można

Kuchnia od dwojga
Tofu po grecku 194

Już za tydzień święta, więc pora brać się za szykowanie potraw! Na pierwszy ogień proponujemy klasykę w wegańskim wydaniu, czyli tofu po grecku. Za sprawą płatków nori nasze tofu zamieni się w a'la rybę, a mieszanka warzyw podkręci smak. Tofu po grecku Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego 180 g 1 duża cebula

Bananowe Pole
Pstrąg cytrynowy na ruszcie z marchwi 204

Obiad prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego jaki smaczny! Nabrałam dziś ogromnej ochoty na rybkę. Ponieważ pora obiadowa zbliżała się już wielkimi krokami, nie miałam czasu na kuchenne eksperymenty i fikuśne receptury. Sięgnęłam po mój sprawdzony patent na rybę pieczoną na ruszcie z marchwi . Przyznaję bez bicia, że uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu

Grunt to przepis!
dorsz w galarecie... 147

potrzeba filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka

W Mojej Kuchni Lubię
Ciekawostki o kuchni japońskiej 103

sushi. Pierwowzór sushi powstał około 1000 lat temu, kiedy Japończycy poszukiwali sposobu na przechowywanie surowych ryb. Okładano je więc gotowanym ryżem, a kiedy sfermentowały, zjadano ze smakiem - ryż wyrzucając. I może dlatego, wielu ludzi na hasło sushi ma tylko jedno skojarzenie: to surowa ryba. Tymczasem najważniejszym elementem tej potrawy jest właśnie ryż - sama nazwa potrawy to połączenie słów su, czyli(...)macza się ryż, a nie rybę - sos ma jedynie uwydatnić smak ryby. Trzy główne rodzaje sushi to: nigiri-zushi – cienko krojone kawałki ryby, kalmara lub ośmiornicy podane na wałeczku ryżu, maki-zushi – ryż z kawałkami ryby lub warzywami zawinięty w arkusz z suszonych wodorostów nori, chirashi-zushi – miska ryżu do sushi posypanego kawałkami ryby, wodorostów, warzyw itp. Ach, i jeszcze

Kuchcik gotuje
Zupa z dorsza 190

słodkowodnych i morskich. Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb. Co robimy: całe ryby czyścimy, filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny. Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody .Kawałek pora, 3 marchewki , 2 pietruszki , 1/4 selera , 3 liście laurowe , 5 kulek ziela angielskiego , troszkę lubczyku i sól w/g uznania(...)zostawiamy na ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.Po tym czasie wszystkie aromaty się uwolnią. Wyjmujemy warzywa i wkładamy wyfiletowane ryby. Na małym ogniu zostawiamy około 20 minut i znowu odcedzamy. W między czasie obieramy 3 średnie ziemniaki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze

Pasje Jolki
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 157

ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam do Restauracji Żurawina w Warszawie, gdzie jest serwowane:)   Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich lub pozostałych resztek po filetowaniu (głów, kręgosłupów, skór) 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Tortellini: 150 g mąki pszennej typ 550 1/2 żółtka(...)łososia wędzonego 100 g filetu dorsza 1 łyżka serka Almette z chrzanem kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Bulion:  Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Przecedzamy. Ciasto na tortellini

Smakowity Blog Kulinarny
Ryba po grecku 255

Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni, na oliwie podsmażyć cebulę i pora, dodać resztę warzyw, podlać minimalnie wodą dołożyć łyżkę (lub dwie) masła. Posolić i poddusić 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć osoloną rybę na oliwie i piec 30 minut pod przykryciem. 6. Podawać rybę przykrytą duszonymi warzywami. (Jeśli chcesz być bliżej oryginalnego przepisu

Matka Żywicielka
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 204

może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 627 kcal | 35 g białka | 25 g węglowodanów | 43 g tłuszczu HAGFISH QUENELLES(...)mleko – 5 łyżek [100 ml] 0,20 zł białe, wytrawne wino [100ml] 1,50 zł sól, pieprz Razem 12,70 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE WYBÓR RYBY Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj ryby niż w grze. Wiele przepisów na quenelles używa filetu ze szczupaka, ze względu na strukturę jego mięsa – jednak kawałki kupione w sklepie nadal

Nerds Kitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 239

może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 627 kcal | 35 g białka | 25 g węglowodanów | 43 g tłuszczu HAGFISH QUENELLES(...)mleko – 5 łyżek [100 ml] 0,20 zł białe, wytrawne wino [100ml] 1,50 zł sól, pieprz Razem 12,70 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE WYBÓR RYBY Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj ryby niż w grze. Wiele przepisów na quenelles używa filetu ze szczupaka, ze względu na strukturę jego mięsa – jednak kawałki kupione w sklepie nadal

Nerds Kitchen
karp z szarej galarecie 196

dużej ilości cebuli), jest jednym z ulubionych dań serwowanych w mym domu i to bez względu na porę roku. Korzystam więc z tego, iż zapobiegliwi handlowcy dostarczyli już do wielu sklepów tę pyszną rybę i potrawę przedstawiam  dziś. składniki  karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego

Miód i pieprz
Pasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką – Lubelski Kociołek 253

Lubicie pasty kanapkowe? Ja do tej pory nie przepadałam. Jadłam mało chleba więc i z pastami było mi nie po drodze. Jednak odkąd zaczęłam sama piec pieczywo stałam się i fanką zdrowych past kanapkowych. Pastą kanapkową z konserwy rybnej z marchewką poczęstowała mnie ostatnio koleżanka i rozsmakowałam się w niej. Jest genialna. Takie niby proste połączenie smaków a efekt(...)Pasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką 1 puszka filetów rybnych w pomidorach (może być śledź lub makrela) mała marchewka pół jabłka 1-2 łyżki majonezu pół małej cebulki Rybę przekładamy do miseczki. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach a jabłko na oczkach grubszych. Cebulkę drobno kroimy. Dodajemy majonez. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie ucieramy widelcem na gładką pastę

sierotka maRysia w kuchni
Panga na parze 117

łyżka masła 1.5 litra wody Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy botwinkę, marchewkę, natkę, łyżkę masła, pora i pieprz. Gotujemy do wrzenia wywaru. Opłukaną rybkę umieszczamy w Kuchmistrzu ( ja mam taki z Tupperware) lub innym takim naczyniu do gotowania na parze. Rybę umieszczamy na sicie pojemnika i całość zalewamy wrzątkiem. Trzymamy pod przykryciem do 30 minut. Odcedzamy i wyciągamy

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania