ryba w porach - 1733 przepisów (strona:42/116)

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 158

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – to moja propozycja na pyszną i szybką sałatkę na święta lub Sylwestra. Do jej wykonania wystarczy kilka ogólnodostępnych składników a

Kulinarne Przeboje
PLACUSZKI WARZYWNE 104

wiedziałam co dziś zrobić na obiad. Nie chciałam za długo stać przy "garach" . Nie miałam również ochoty na mięso , ryby, kasze. Postanowiłam zrobić placuszki warzywne i to był dobry wybór. Zrobiłam je zupełnie inaczej niż do tej pory - dzięki sokowirówcec. TAK :) SOKOWIRÓWCE:) Jesteście ciekawi jak? Zapraszam :) Podałam je z sosem czosnkowym i sałatą. Uwielbiam takie dania. Polecam i zapraszam

Gotowanie Patki
Łosoś w papilotach z duszonym porem 156

Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych

Moja Delicja
Czas na MAKARON 158

produkcji energii i budowaniu mięśni. Tutaj dowiesz się jaką pastę jeść i kiedy, żeby trenować z włoskim temperamentem. NAJLEPSZA PORA Po makaron z pełnego ziarna sięgaj najpóźniej 2 godziny przed wysiłkiem. Wtedy też najlepszym dodatkiem będzie chuda ryba. Unikaj natomiast dodatków warzywnych i nadmiaru oliwy, bo mogą zalegać w brzuchu jeszcze na treningu. Tłusty łosoś w zestawieniu ze zwykłym

ClauditteMissCooking
Ekspresowa sałatka śledziowa w stylu japońskim. 163

Prawdę powiedziawszy nie miałem do tej pory zielonego pojęcia czy Japończycy znają śledzie. Sprawdziłem - znają. Czy podają je w taki sposób jak zrobiłem to ja

zadanie-gotowanie
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 170

  zapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie

Miód i pieprz
Szybka warstwowa sałatka z tuńczyka 163

Bardzo dobra i prosta sałatka. pomysł i przepis dostałam od mojej kuzynki Gabrysi. Super ,dziękuję.   Jajka ugotować na twardo, ryż w torebkach ugotować jak na

Kuchnia Pokoleń
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 212

Święta coraz bliżej, więc pora rozpocząć przygotowania. Jedną z pierwszych potraw, za które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 214

kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się

Z Kuchni Do Kuchni
Rybka zapiekana a'la grecka 145

Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Składniki: 3-4 filety z morszczuka 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora ciasto francuskie żółtko do posmarowania ciasta masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie Sposób(...)pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielka ilością wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę

Pyry na Gaz
Zupa rybna ze szczupaka 119

osób Składniki: 600 gram oczyszczonego szczupaka 1/2 jasnej części por średnia marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól  2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy

Darcia w kuchni
Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku - Spanakorizo 164

obecny w praktycznie każdym greckim domu prosty pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest(...)szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku Składniki / na 2-3 porcje: 500 g świeżego szpinaku 2-3 łyżki oliwy extra virgin 4 cebulki dymki pokrojone na platerki 1/2 pora przekrojonego na pół i na plasterki  200 g pomidorów malinowych pokrojonych w kostkę (poza sezonem można zamienić na pomidory z puszki lub passatę) 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Chilli Czosnek i Oliwa
Tymbaliki rybne z warzywami 192

Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Rybę przełożyć do blaszki i piec z opcją grillowania (220°C), przez około 20 minut lub upiec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Teraz czas na warzywa. Na dużej(...)minut. Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory powinny się dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą. Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać

Świat Domowej Kuchni
Ryba po grecku 145

Pyszna, tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywną pierzynką z marchwi, selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.   Składniki: 3-4 filety z dorsza 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora 2 białe cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie szklanka domowego(...)umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku

Pyry na Gaz