ryba w porach - 1733 przepisów (strona:42/116)

ZUPA OGÓRKOWA BIELONA Z BOCZKIEM 126

ogórka bekon w paskach 5-6 ogórków kiszonych 250 ml.śmietany 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część 1 seler 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól ziele angielskie ********************************* Gotujemy smak z różnej włoszczyzny i ryby i ziemniaków, wlewamy bulion z ogórków i Gotujemy około godziny.Podsmażamy lekko mąkę na maśle , zaprawiany tym zupę ,zabielamy śmietaną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najlepsze świąteczne przepisy na śledzie 99

ostre. Warto nimi poczęstować gości. Często zamiast cebuli dodaję do śledzi pora. marynowany w occie por jest przysmakiem. Oczywiście nie stronię od cebuli . Bardzo lubię śledzie z czerwoną cebulą . Taki słoik śledzi mogą pochłonąć w ciągu jednego dnia. Mówię prawdę jeśli mówię, że lubię śledziki. Zazwyczaj kroję rybę w na mniejsze kawałeczki. Zalewę przyrządzam z octu już po dwóch(...)ulubionych restauracji. Jadłam tam pierwszy raz ś ledzie marynowane w pesto . Tak mi zasmakowały, że postanowiłam sama je przygotować. Do przyrządzenia tych śledzi można użyć dowolnego pesto. O tej porze roku na ogół miksuję pesto jarmużowe. Jarmuż to również tradycyjny element szwedzkich świąt. Lubię mieszać różne tradycje. Przepisy na śledzie powyżej są tego przykładem.     The post Najlepsze

codojedzenia
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 152

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – to moja propozycja na pyszną i szybką sałatkę na święta lub Sylwestra. Do jej wykonania wystarczy kilka ogólnodostępnych składników a

Kulinarne Przeboje
PLACUSZKI WARZYWNE 101

wiedziałam co dziś zrobić na obiad. Nie chciałam za długo stać przy "garach" . Nie miałam również ochoty na mięso , ryby, kasze. Postanowiłam zrobić placuszki warzywne i to był dobry wybór. Zrobiłam je zupełnie inaczej niż do tej pory - dzięki sokowirówcec. TAK :) SOKOWIRÓWCE:) Jesteście ciekawi jak? Zapraszam :) Podałam je z sosem czosnkowym i sałatą. Uwielbiam takie dania. Polecam i zapraszam

Gotowanie Patki
Łosoś w papilotach z duszonym porem 154

Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych

Moja Delicja
Czas na MAKARON 154

produkcji energii i budowaniu mięśni. Tutaj dowiesz się jaką pastę jeść i kiedy, żeby trenować z włoskim temperamentem. NAJLEPSZA PORA Po makaron z pełnego ziarna sięgaj najpóźniej 2 godziny przed wysiłkiem. Wtedy też najlepszym dodatkiem będzie chuda ryba. Unikaj natomiast dodatków warzywnych i nadmiaru oliwy, bo mogą zalegać w brzuchu jeszcze na treningu. Tłusty łosoś w zestawieniu ze zwykłym

ClauditteMissCooking
Ekspresowa sałatka śledziowa w stylu japońskim. 159

Prawdę powiedziawszy nie miałem do tej pory zielonego pojęcia czy Japończycy znają śledzie. Sprawdziłem - znają. Czy podają je w taki sposób jak zrobiłem to ja

zadanie-gotowanie
łosoś z kalafiorem zapiekany pod beszamelem 167

  zapiekany pod beszamelem łosoś Święta, święta a po świętach pora na zmianę jadłospisu i posiłki " lżejszego" kalibru. Lżejsze nie znaczy że zapomnimy o pogodzie

Miód i pieprz
Szybka warstwowa sałatka z tuńczyka 160

Bardzo dobra i prosta sałatka. pomysł i przepis dostałam od mojej kuzynki Gabrysi. Super ,dziękuję.   Jajka ugotować na twardo, ryż w torebkach ugotować jak na

Kuchnia Pokoleń
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 209

Święta coraz bliżej, więc pora rozpocząć przygotowania. Jedną z pierwszych potraw, za które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 212

kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się

Z Kuchni Do Kuchni
Rybka zapiekana a'la grecka 143

Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Składniki: 3-4 filety z morszczuka 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora ciasto francuskie żółtko do posmarowania ciasta masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie Sposób(...)pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielka ilością wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę

Pyry na Gaz
Zupa rybna ze szczupaka 114

osób Składniki: 600 gram oczyszczonego szczupaka 1/2 jasnej części por średnia marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól  2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy

Darcia w kuchni
Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku - Spanakorizo 157

obecny w praktycznie każdym greckim domu prosty pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam, że ich słodycz sprawia, że pilaw jest(...)szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku Składniki / na 2-3 porcje: 500 g świeżego szpinaku 2-3 łyżki oliwy extra virgin 4 cebulki dymki pokrojone na platerki 1/2 pora przekrojonego na pół i na plasterki  200 g pomidorów malinowych pokrojonych w kostkę (poza sezonem można zamienić na pomidory z puszki lub passatę) 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Chilli Czosnek i Oliwa