ryba w porach - 1733 przepisów (strona:48/116)

Amory, zaloty i podboje... Szymon Drobniak - recenzja książki. 114

najeżonymi jak szpilki zębami kiedy już znajdzie swojego męża nie wypuszcza go ze swoich szpon nigdy. Takie ryby mogą dorastać nawet do 1 metra, mężowie zazwyczaj są dużo mniejsi i przypominają przerośnięte kijanki. Samiec wgryza się w samicę i od tej pory podróżują już tylko razem, samica nie ma nic przeciwko temu, przecież chce urodzić swoje dzieci. Z czasem

Radość kipiąca uśmiechem.
Paprykarz idealny 193

śniadanie do tego ogóras małosolny i pomidor. Paprykarz z mojego przepisu możecie jeść wszędzie i o każdej porze dnia i nocy, bo mimo iż do złudzenia przypomina paprykarz szczeciński (mój jest o niebo lepszy, ale to chyba oczywiste) to nie zawiera ryby. Składniki: 2 papryki 1 duża marchew 1-2 cebule 200 g ryżu 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

greenscarf
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej 155

  Przygotowania do Świąt wkraczają na ostatnią prostą. Za tydzień o tej porze w kuchni będzie pachniało grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w

Obiad gotowy
Lekki, zdrowy obiad - ryż z warzywami i rybą - gotuj z MULTICOOKER :) 242

parze odznacza się soczystością i nienagannym smakiem.  Składniki (ok. 2-3 porcje): 2-3 dzwonki wybranej ryby (ja użyłam 2 z pstrąga, ponieważ były dość duże) 150 g ryżu (użyłam odmiany arborio) 1 mała marchewka 1 mały pasternak 1 mały por 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i selera 1 łyżka oleju rzepakowego  sól

Zdrowie na języku :P
Poniedziałkowy "fit" - Omlet z suszonymi pomidorami i porem 186

serem, warzywami i rozmaitymi ziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko.  Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś u nas omlet z suszonymi pomidorami i porem, którego śmiało można zastąpić cebulą. Dodatkowo został upieczony on bez tłuszczu. Omlet z suszonymi pomidorami i porem SKŁADNIKI : 2 jajka 2-3 łyżki mleka sól, pieprz(...)smaku kilka pomidorów suszonych z oliwy kawałek pora PRZYGOTOWANIE : Pomidory kroimy na małe kawałki i wraz z łyżką oliwy przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego pora i podsmażamy.  Jajka wbijamy do miseczki dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy. Przygotowane jajka wlewamy na patelnię i smażmy, aż się omlet zetnie.  Przekładamy na talerz, dla wygody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki 103

Znudziły się Wam gotowane ziemniaki czy klasyczne ziemniacznae puree ? Pora na małą odskocznię. Dzisiaj proponujemy bardzo proste w przygotowaniu ziemniaki pieczone z natką pietruszki, które idealnie spiszą się zarówno z mięsem jak i rybą.  Do tego świeże warzywka i mamy przepyszn ą propozycje obiadową. Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki SKŁADNIKI : około 3-4 większe ziemniaki oliwa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledziowa sałatka w oleju z warzywami 198

Lubicie śledziki? Jak już wspominałam w moim domku jada się dużo śledzika, a zważając na porę roku gości ona u nas w różnej postaci. Dzisiaj zapraszam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ROLADKI Z TILAPII 139

Lubicie rybę po grecku? Ja zaproponuję takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam   Składniki: 70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie: Filety dobrze(...)nacieramy solą i pieprzem zobu stron. Do garnuszka starkowujemy marchew,pietruszkę, siekamy drobno pora i selera,zalewamy wodą oby zakryło w\warzywa, solimy. Dusimy do prawie całkowitego wyparowania wody. Warzywa układamy na sicie zeby ściekły. Kiedy ostygną wykładamy porcjami na filet tilapii, uciskamy warzywa, zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę panierujemy mące smażymy na głebokim oleju na rumiano

Z Majeczką w kuchni
Wędzona makrela spod grilla 157

Smoked mackerel from the grill Składniki. 1 makrela 1 ziemniak 1 liść pora 1 marchewka rozmaryn olej do smażenia masło cytryna Wykonanie. Marchewkę pokroić w

Kulinarny karnet Christophera
Pocieszajka. 182

  Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik.W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do

W kuchni Karmel-itki
Dorsz pieczony na pierzynce z pora 153

Ryba zawsze dobry pomysł na obiad. Nie byłabym sobą gdybym znowu coś nie pokombinowała. Zapraszam do wypróbowania. Dorsza umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok. Jeżeli chcecie ograniczyć kalorie w tym daniu to można upiec dorsza na pierzynce z pora, bez uprzedniego podsmażania. Przygotowanie porapora umyć i pokroić(...)pora. Smażyć aż por zmięknie. Następnie dodać pomidora pokrojonego drobno i czosnek. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Jak pomidorki zmiękną, zdjąć wszystko z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na górę położyć płaty dorsza, i troszeczkę masełka. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 10-15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ryby. Moja

Kuchnia Pokoleń
Morszczuk zapiekany z marchewką, pietruszką, selerem i porem 348

przypominają inną potrawę - rybę po grecku . Jednak poniższe danie jest według mnie lżejsze w smaku i szybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania! Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg filetów z morszczuka sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 1 mała cebula kawałek pora (biała część) sól, pieprz

Ugotować
PROSTY KREM Z BURAKA 123

Jesień, plucha, wieje tak, jakby chciało głowy urwać, pada, mokro... Można by tak wymieniać dalej, jaka ta jesień jest paskudna i nieprzychylna. Ta pora roku

W kuchni Karmel-itki
DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 214

blogu już prawie wszystko działa, więc wracam do Was z cyklem #fishfriday. Co powiecie na nowy przepis na piątkową rybkę? Tym razem polędwiczki z dorsza. Dorsz jest białą rybą o zwartym mięsie, świetnie nadaje się do pieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako(...)dolać odrobinę mleka, pozostawionego po odcedzeniu. Kapustę pekińską drobno poszatkować, dodać pokrojonego drobno pora (lub dymkę). Marchewkę i jabłko obrać ze skórki. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłko na większych, także dodać do surówki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie. Upieczoną rybę podawać na puree z kalafiora z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej. Bardzo delikatny

Dietolog