ryba w porach - 1733 przepisów (strona:55/116)

Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 154

Trochę słodko było ostatnio na moim blogu. Pora na zmianę. Żeby jednak nie była to zbyt gwałtowna zmiana pozostanę w słodkawym klimacie. Będzie za to zdecydowanie mniej kalorycznie i trochę kwaskowato czyli pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Pasuje doskonale do ryb gotowanych na parze i delikatnych dań z drobiu. Chrupiąca marchewka dobrze współgra z pomarańczą , a cytrynowy

Wiem co jem
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 188

karpia 1 marchew,  1/4 selera, 1  pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę  włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość

Jadło i czytadło
Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora 112

daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są  jedna zupy jak  ta, do których  nic  już  nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu pyszna. Polecam ! Składniki: 700 g dyni 1 por 1 brokuł ( 200-250 g) 4 łyżki masła 1.5 litra wywaru(...)pokrojoną dynię, skropić  oliwą,  posypać solą i tymiankiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem na około 20-25 minut.  Pora umyć pokroić  w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty.  W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię

Gosia gotuje
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 272

wartościową. Dlatego pomyślałam, że styczeń to dobra pora na reaktywację mojego cyklu na temat diety śródziemnomorskiej (wszystkie wcześniejsze wpisy znajdziecie w zakładce DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ). Dieta śródziemnomorska  kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie(...)Komentarze znalezione w Internecie: ~Anna : " Dieta śródziemnomorska jest też najlepsza jeśli chodzi o prewencję raka. Tylko dość trudno jest ją realizować w naszych realiach: nie mamy dostępu do odpowiednich ryb, warzywa i owoce mamy świeże raczej krótko, a przez pozostałą część roku są bogate w pestycydy i środki grzybobójcze i inne,oliwa jest droga i też trudno o świeżą... Łatwo

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy ramen z Thermomix 298

Przepisy Thermomix. Domowy ramen. Składniki na bulion: 1 pierś z kurczaka 2 skrzydełka 1 połówka udka z kurczaka 1 marchewka pokrojona na kawałki 1 pietruszka pokrojona

Themo przepisy
Domowy makaron z łososiem i hummusem. 127

musi i kilka chwil w kuchni spędziłam ;) Blender dzielnie walczył ze strączkowymi pastami, ale dał radę. W efekcie powstał "smalec" z fasoli i hummus. Pierwszym zajadałam się dziś w porze drugiego śniadania, a drugi smakowo urozmaicał nam wczorajszy obiad. Bardzo udane połączenie, polecam. Składniki: Makaron: 125 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy sól Wykonanie: Składniki na ciasto(...)następnie zwinąć w rulon i kroić na ok 5 mm paski. Rozwinąć. Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe: łosoś świeży ulubione przyprawy do ryby hummus natka pietruszki Wykonanie: Łososia oczyścić, przyprawić i usmażyć na patelni, przygotować w piekarniku (według uznania). Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na głębszego naczynia, dodać hummus, wymieszać. Przełożyć na talerz

zadanie-gotowanie
Zaproszenie na Małopolski Festiwal Smaku! 147

kremówką. Warto wiedzieć, że w tych okolicach świetnie smakują też okrągłe, drożdżowe przysmaki - bugle zembrzyckie.  Również Oświęcim wypełnią aromaty produktów regionalnych i tradycyjnych. Wśród nich prym wiedzie królewska ryba - karp zatorski.  Na trasie smakowitej podróży znalazł się także Tarnów . W jego okolicach dojrzewają najsmaczniejsze śliwki. Suszone owoce to słodka niespodzianka w składzie niezliczonej ilości tradycyjnych dań. Tutejsza kuchnia(...)zioła i chrzan, nadające daniom intensywny smak.  Z Tarnowa przeniesiemy się do Miechowa . To właśnie tutaj dojrzewa kapusta charsznicka – podstawa regionalnych potraw.  Kolejny będzie Nowy Targ . Letnią porą warto nieco się ochłodzić, co z pewnością ułatwią pyszne lody nowotarskie. Czy ktoś zatrzymał się na Podhalu i nie spróbował tutejszych serów? Lubiany oscypek i miękka bryndza podhalańska to jedynie

Pora coś zjeść
Łosoś na dzikim ryżu z awokado 238

granatowe chmury, deszcz zacinający po oknach , listopad to w końcu miesiąc moich urodzin. Za to nie znoszę szaroburości  na talerzu, u mnie zawsze jest kolorowo, bez względu na porę roku, każde danie które robię, robię od serca z dbałością o każdy szczegół, wygląd, smak i zapach. Szkoda tylko, że nie da się uwiecznić tego w stu procentach na moich(...)tematem, zresztą trzeba jeszcze mieć czym je  robić , zmysł artystyczny to połowa sukcesu. Dziś mam dla Was zamiast zupy i drugiego- jedno pyszne danie na cały obiad. Kocham ryby za to, że są takie proste do obróbki, smaczne i zdrowe, a jeśli tylko chcemy i nie ogranicza nas wyobraźnia, możemy zaszaleć !  Warto je włączyć do codziennej diety

Wanilia i Kardamon
Zupa rybna 170

gotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu  3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz  vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki(...)Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,ziela angielskiego i listek laurowy,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy

Bajeczna Kuchnia
Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce 271

Święta od zawsze kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Jak tylko poczuję ten zapach, niezależnie od okoliczności i pory roku, zawsze ogarnia mnie takie radosne

karmelowy
Tortille z tuńczykiem i porem 538

Składniki: 1 tortilla 30 cm 1 serek chrzanowy 150 g 1 średni pomidor 1 puszka tuńczyka w kawałkach kawałek pora sól, pieprz Przygotowanie: Pomidora obrać

czarrna od kuchni
Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach 128

prostego. Ale mówią, że banalne jest najlepsze. Więc częstujcie się! W porze śniadaniowej lub na kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 1 jajko 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka śmietany 12% 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra Wykonanie: Makrelę dzielimy na małe kawałki, usuwamy ości. Kawałki ryby kroimy na jeszcze drobniejsze. Ugotowane jajko ścieramy na tarce lub kroimy

Raj dla Podniebienia
Dorsz z makaronem w kremowym sosie 249

Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza 200 g makaronu razowego wstążki 100 mrożonego szpinaku w brykiecie 1 średni por 3 ząbki czosnku 1 serek pomidory i

czarrna od kuchni
Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską 202

Lekki, zdrowy obiad. Składniki filet z dorsza 2 szt sałata rzymska mini 2 szt seler nać 3 gałązki por 3-4 liście cebulka 1 szt liść

czarrna od kuchni
Dorsz zapiekany z warzywami 296

Smaczne i zdrowe :) Składniki ok 40 dkg filet z dorsza 1/2 małego brokuła 1 średnia marchewka biała część pora 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku

czarrna od kuchni
Rosół 278

zwierzęcia (poniżej znajdziesz przykłady) woda warzywa (np. cebula, marchew, por…) przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, pietruszka, koperek, czosnek…) Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy – także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu

PaleoSMAK
Sałatka z imbirem marynowanym 174

Imbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej

Kuchcik gotuje