ryba w porach - 1733 przepisów (strona:62/116)

Przegrzebki 007 ;) z Martini extra dry 129

razem padło na stoisko z rybami, na którym w zeszłym tygodniu zaopatrzyłam się w pyszne dorady, które pan sprzedawca kurtuazyjnie mi wypatroszył ;) Dzisiaj, zmęczona całym tygodniem stwierdziłam, ze zrobię coś szybkiego i lekkiego. I tak padło na przegrzebki (lub małże św. Jakuba - jak kto woli- choć brzmi zdecydowanie ładniej ;) Przegrzebki do tej pory zawsze jadłam w restauracjach. Dziś zrobiłam

Cytryna&Co.
Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów 5555

swoich imprezkach Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka grecka Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Sałatka

Kuchnia Bazylii
5 kroków do zdrowego odżywiania 209

pszennym pieczywem - od tej pory kupuj pełnoziarnisty chleb i bułki. To samo z makaronami czy ryżem - tylko pełnoziarniste.  Spróbuj wyeliminować cukier, jeśli masz ochotę na słodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy. Słodź miodem lub stewią.  Zrezygnuj ze sklepowych wędlin i czerwonego mięsa (jedz je od czasu do czasu). Jedz więcej tłustych ryb i drób bez skóry

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba w sosie jogurtowo-pieczarkowym 125

dodajemy jogurt naturalny. Do sosu wkładamy rybę tak, aby cała była przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Podajemy z kaszą lub brązowym ryżem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Grrillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym. 286

jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr.,  sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego lub 1 łyżka octu winnego białego czubata łyżka drobno posiekanej cebuli lub białej części pora(można pół na pół

Kuchnia Beaty
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 128

Dzisiaj piątek, pora więc na sobotnią propozycję śniadaniową. Tym razem naprawdę wyjątkowe bułeczki - przynajmniej ja jeszcze takich nie jadłam... Kilka dni temu oglądałam australijską wersję Masterchefa , edycję z gwiazdami. Cóż, gwiazd nie znam, ale skoro ktoś coś gotuje, to znaczy, że można popatrzeć. I tak jedna z pań przygotowała rybę z australijskim nadzieniem świątecznym: cytryną, pietruszką i pistacjami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadania świata - Japonia... 152

białka. Często jest przyprawiana bardzo prosto sola. Ulubionym gatunkiem jest łosoś, ale suszony  ostrobok pospolity  (horse mackerel - aji) jest też popularny. Generalnie śniadanie może zawiarać jakakolwiek ulubiona rybę; marynowane warzywa  (tsukemono) - podstawowa przystawka w japońskiej kuchni, przeznaczona, jako dodatek do jakiegokolwiek dania z ryżu. Jednym z najbardziej znanych typów tsukemono jest marynowana śliwka -  umeboshi . Pasuje znakomicie(...)Przetłumaczone ze strony  about food . To teraz pytanie: czy pokusiłabym się na takie poranne smakołyki? Hm... No rzeczywiście jest to raczej posiłek na każda inna porę dnia, ale nie na poranek. Zwłaszcza taki codzienny, kiedy to próbuję wyprawić do szkoły dzieci sztuk 3... I uważam, że poszło bardzo dobrze, jeśli udało mi się wypić ciepła kawę...  Okazuje się

Lejdi of the house
Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem 127

domu, gdzie czekała nie mniej słoneczna zupa. Klasyka kuchni amerykańskiej i brytyjskiej - treściwy i kremowy anglosaski chowder! Przepyszna zupa zabielana mlekiem, z dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest(...)ząbki czosnku 1 mały por 1 mały ziemniak  skórka otarta z 1/3 cytryny 2 listki laurowe 2 łyżki oleju 150g jarmużu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka mleka kokosowego 600ml bulionu warzywnego ok. 200g pstrąga 2 łyżki mąki sól i pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Pora pokrój w talarki, czosnek drobno

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wigilijny karp w galarecie 145

marchewki 1 pietruszka 10cm pora 1/2 selera 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cytryna 2 łyżki żelatyny sól 2 łyżki vegety Dodatkowo: natka z pietruszki zielony groszek cytryna Wykonanie: 1. Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć szkielet i resztę

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri 179

Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri Po wczorajszych muszlach pora na coś lżejszego. To idealna propozycja dla tych, którzy mają

Pełny talerz
Makaron z warzywami i tuńczykiem 184

Lekka i zdrowa propozycja obiadowa Składniki 250 g makaronu 1 puszka tuńczyka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka ok 100 g mrożonego szpinaku 1/2 papryczki chili 1/2

czarrna od kuchni
Wakacyjna kolacja - lekka sałatka z łososiem 225

 Kiedy na dworze jest tak gorąco, zupełnie nie mam ochoty na jedzenie. Pilnuję jednak regularnych posiłków i staram się nie omijać pory jedzenia :) Nawet

Spektrum Smaku
Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba 161

wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało 300 g.) 1 jajko 2  łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki  rosoły

Jadło i czytadło
BIAŁY BARSZCZ BIAŁY. 259

Wielkanoc i po Wielkiej Nocy. Ale w pamięci pozostają smaki, zapachy, twarze, rozmowy, żarty i śmiech, różnego rodzaju komentarze. Z przyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu

W kuchni Karmel-itki
Łosoś peklowany w cytrusach, ziarnach kolendry i fenkuła 153

Składniki aromatyzujące i nadające smak marynacie się zmieniały, ale baza pozostawała niezmienna: równe części gruboziarnistej soli i pieprzu. Postanowiłam spróbować, dodałam to i owo od siebie i od tej pory peklowany łosoś wszedł na stałe do naszego menu. Jest to nieco inna wersja skandynawskiego gravlaxa, gdzie do marynaty oprócz soli i cukru dodaje się sporą ilość koperku. Podczas peklowania(...)kilka dni. Próbowałam różnych kombinacji smakowych, ale póki co moim numerem jeden jest marynata ze skórką pomarańczową i cytrynową oraz ziarnami kolendry i fenkuła. Cytrusy świetnie przełamują tłusty smak ryby, a kolendra dodaje charakteru. Tak przygotowany łosoś idealnie sprawdzi się jako elegancka przystawka na przyjęciu, ale będzie też świetnym składnikiem codziennych sałatek lub kanapek. Spróbujcie i dajcie znać

olalacooking

Proponowane wyszukiwania