Smaczna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to często spotykane na świątecznym stole danie. Sałatka zawiera jabłko, które wspaniale podkreśla smak
Kuchcik gotujeUwielbiam Lekkie Sałatki taką właśnie jest Sałatka ze Świeżym Szpinakiem i Tuńczykiem, otulony lekkim sosem jogurtowo musztardowym. Idealna. Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku Składniki: 1
Gotowanie PatkiW robieniu sushi już od dawna stawiam pierwsze kroki i choć wiem, że do perfekcji mi jeszcze daleko to już teraz potrafię samodzielnie wytworzyć coś innego
Mango PapajaSAŁATKA: * paluszki krabowe „surimi” * por ( biała część ) * świeży ogórek * majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy ) * cytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Paluszki krabowe, pora i ogórka ( wydrążamy środek ) kroimy bardzo drobno. Majonez doprawiamy skórką z limonki, posiekaną miętą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy do posiekanych składników, mieszamy. Podajemy z awokado na delikatnie zgrillowanej(...)bagietce. Saska o smaku Pomarańczy z Nutą Bourbona idealnie rozbudziła kubki smakowe gości. Już sam jej zapach zaostrzał apetyt! Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców morza. PIECZONY ROSTBEF Z PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży
Ostra na Słodkoprzetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną dynię, pyszne marynowane korzenne śliwki i odlotowy smalec. Muszę przyznać, że mój domowy z nim zdecydowanie przegrywa! Teraz pora na drugie danie. Zamawiamy policzek wołowy duszony w ciemnym piwie (42 zł) podany na puree z marchewki z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a wszystko w towarzystwie obłędnego gęstego sosu z policzków(...)Powiem szczerze, że miałam ochotę wylizać talerz. Kolejnym daniem jest troć wędrowna z chrupiącą skórką, podana z ogórkiem na ciepło, szpinakiem, ugotowanymi ziemniakami i sosem koperkowym (45 zł). Ryba jest bardzo soczysta, a sałatka z ogórka na ciepło idealnie się z nią komponuje. Na deser na naszym stole pojawia się czarna domowa chałka podana z domowymi lodami waniliowymi
Kulinarne przygody Gatitypor). Uwielbiam ten sprzęt za wygodę i oszczędność czasu, bo nie cierpię trzeć warzyw na tarce. Gotowe warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję kilka minut. Do podgotowanych warzyw wrzucam brokuły, kaszę i przyprawiam pieprzem i ziołami. Dorzucam także garść mrożonej pietruszki. Do miseczki z ugotowaną zupą wlewam olej lniany lub wrzucam masło. II Danie 16:00 Ziemniaki, ryba
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką 1/3 pora 3-4 łyżki soku jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można(...)lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również pokrojone w kostkę korniszony
Czerwień i błękitBez odpowiedniego fundamentu, każdy dom w końcu runie. Bez odpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny
W kuchni Karmel-itkiSpaghetti z kurkami i krewetkami, hawajski kurczak huli huli, ostra wieprzowina po chińsku i stir fry z indyka i boczniaków, a na koniec ryba z cydrem zapiekana pod kalafiorem – pięć dań, zrobionych w niedzielne popołudnie, kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad. Który składał się z pięciu dań:) Żeby gotować jedzenie na cały tydzień w jeden dzień trzeba po prostu lubić… zjeść(...)chęć zjedzenia czegoś nowego, niecodziennego jest ważniejsza. Nas odkrywanie nowych przepisów, nieznanych dań i smaków mega inspiruje i motywuje do gotowania. Naprawdę fajnie jest przyjść do pracy i w porze lanczu wyciągnąć z lodówki coś innego niż nieśmiertelną sałatkę po grecku, albo jakiegoś schabowego. Niczego im nie ujmując ile razy można jeść te same dania. Jak gotować proste
Niedzielny kucharzChociaż jesień już dawno za nami, a za oknem leży (wreszcie) śnieg, to nadal najlepszym pomysłem na obiad są rozgrzewające zupy bądź dania jednogarnkowe
W kuchni Karmel-itkiMacie ochotę na śledzika? Jeżeli jesteście fanami śledzia tak jak ja na pewno ten przepis przypadnie wam do gustu. Składniki: 1/2 kg śledzi matias 2 duże
IMPRESJA SMAKUDziś sałatka z dodatkiem łososia, na którą przepis znalazłam na smaczny.pl . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 25 dag wędzonego
Kuchnia domowa Anijednak pamiętać, że te stosunkowo niewielkie urządzenia doskonale oczyszczają powietrze także z kurzu, pyłków, wirusów i bakterii oraz niwelują nieprzyjemne zapachy, w tym zapach nikotyny, detergentów czy smażonej ryby. Wiele modeli posiada również wbudowany czujnik gazu i czujnik cząstek PM 2,5 Alergie stały się w XX i XXI wieku dolegliwością powszechną. O ile w przypadku alergii pokarmowych możemy(...)diety uczulające nas produkty, to jeśli chodzi o alergie wziewne sprawa nie jest już taka prosta. Pyłki roślin, roztocza kurzu domowego czy pleśni atakują nasz organizm niezależnie od pory roku. Wiosną i latem najczęściej uczulają pyłki traw, chwastów i drzew. Przez cały rok jesteśmy narażeni na kontakt z obecnymi w domowym kurzu odchodami roztoczy oraz alergenami pleśni. Do rozwoju
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatoksyn, jednym słowem można go jeść do woli. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 średniej wielkości seler 1 duże słodkie jabłko 1 duża marchewka 2 łyżki rzeżuchy kawałek pora 1 kopiasta łyżka jogurtu naturalnego 1,2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie : Seler, marchew, jabłko obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Por myjemy(...)kroimy.Warzywa przekładamy do miski, dodajemy rzeżuchę,jogurt i majonez, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków. Taka surówka jest idealna do mięs, ryb a nawet na kanapkę z szynką, bardzo lubię takie połączenie. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizupa rybna z halibuta w formie lekkiego bulionu z warzywami i quinoą. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 filety z halibuta 2 marchewki 2 pietruszki 1 mini por 3-4 łodygi z kopru włoskiego kilka suszonych grzybków pół cytryny 1 gwiazdka anyżu szafran lubczyk koperek pieprz sól około 1 i 1/2 litry wody Wykonanie: Filety(...)garnku, zalewamy woda, dodajemy trochę soli i zagotowujemy, skręcamy ogień na minimalny i gotujemy kilka minut. Wyjmujemy filety i odkładamy je na talerz. Do wody w której gotowała się ryba dorzucamy pokrojone w plasterki warzywa, szafran, anyż i lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy pokrojone na kawałki
Quinoa Raz!