Skrada się do kuchni, myśli, że nie słyszę. Uchyla drzwi lodówki, myśli, że nie poczuję. Sięga po miskę z sałatką. Sądzi, że nie podejrzewam. Wyjada ze
W kuchni Karmel-itkistolika bez pustego talerza. Nie wiedziały, że dziecięca kreatywność nie ma sobie równych i śledzie lądowały w jednym kubku, przykryte drugim lub pod ceratą na stole... Od tamtej pory nie zjem takiego śledzia w jednym całym kawałku. Musi być pokrojony. I absolutnie żadnych gorących ziemniaków. Już kiedyś pisałam, że próbuję "oswoić" śledzie, dlatego postanowiłam spróbować zmierzyć się z nimi(...)łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki posiekanego koperku sól i pieprz Śledzie opłukać, przełożyć do miski. Zalać mlekiem, odstawić na 2-6 godzin. Czas zależy od tego, jak słone są ryby. Następnie filety osuszyć. Skropić octem, odstawić na bok na 10 minut. Pokroić w ok. 3 cm dzwonka. Cebulę obrać, drobno pokroić. Jabłko obrać, pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce
Pełny talerzZachęcam , spróbujcie chociaż raz bo naprawdę warto W naszym kraju wiele osób podchodzi do nich sceptycznie z dużym uprzedzeniem i ostrożnością , co jest zupełnie nie uzasadnione . Wcale nie jadą rybami , ani mułem , są pyszne , soczyste i delikatne. Mówi to wam ktoś, kto nigdy nie był zwolennikiem owoców morza , a te uwielbia Ostatnio dostępne coraz częściej w marketach . Takie schłodzone(...)jedna była zepsuta . Polecam Składniki na 3-4 osoby : 1 kg omułków , muli schłodzonych – świeżych 1 szklanka białego wina półwytrawnego 3 łodygi selera naciowego 1 dość duży kawałek pora 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 7-8 kulek pieprzu czarnego sól do smaku dodatkowo : 1 szt cytryna koper do dekoracji
Ogrodnik w podróżyTen przepis wygrzebałam od mojej mamy a ona z kolei od swojej koleżanki. W trakcie wykonywania tarty mój Tato opisał mi jakie to cudne danie
Szybko Tanio Smaczniebyć dekoratorem wnętrz lub pracować w jakimś artystycznym zawodzie - mawia mój M. Czy ma rację? Pewnie po części tak. Lubię kreatywne działania - kompozycje, dobieranie kolorów. Czuję się wówczas jak ryba w wodzie. Jednak życie nie zawsze daje nam to, czego od niego oczekujemy i zazwyczaj musimy się godzić z taką a nie inną rzeczywistością i dostosowywać się do niej. Lecz(...)także mnóstwo innych, drobnych rzeczy, które umilają mi życie, np. fotografia. Rozwijanie własnych pasji sprawia, że nie umieramy w tym codziennym świecie szarości :) Ciasto to robiłam już do tej pory dwa razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało
My simple kitchenlekko jasnym sosem sojowym. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i dusić aż będą prawie miękkie, dodać 4 łyżki sosu sojowego. Pod koniec duszenia warzyw dodać rybę. Podsmażać krótko, żeby nie rozmiękła za bardzo, bo będzie się rozpadała. 3. Przygotować ziołowe masło: miękkie masło wymieszać z dużą ilością ziół (nie żałować tymianku i czosnku). Bułkę pokroić, każdą(...)rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15minut. Ja do warzyw dodałam jeszcze zalegające w lodówce resztki warzyw - po małym kawałku cukinii, papryki czerwonej i pora. Posypałam lekko mrożonym koperkiem
Kuchnia Prezydentowejdomu wracać. Tak sobie wspominałyśmy te chwile, a że mózgi skojarzeniowe mamy, to od razu przypomniał nam się smak podjadanej wtedy przynęty. Nie - robali nie wcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka(...)kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy
Wypisz WymalujKlopsiki w sosie koperkowym – klasyczne, pyszne danie obiadowe – szybkie do przygotowania, sycące. Można podać z ziemniakami, makaronem, kaszą czy ryżem w towarzystwie warzyw. PRZEPIS
Dorota SmakujeDzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWeekend karnawałowy już za chwilę się zacznie, więc proponuję Wam przystawkę na zimno - prostą, smaczną, lekko pikantną. Składniki: 1 płat wędzonego łososia (u mnie zimnym dymem
Nie tylko w kuchniTaki obiad przyrządzałam ostatnio dwa razy w ciągu jednego tygodnia tak nam posmakowało. Za pierwszym razem nie planowałam dodawać przepisu na bloga bo stwierdziłam, że danie
Mienta blogOstatnio na blogu pojawiało się dużo słodkich wpisów, dlatego dziś mam dla Was zupełnie inną propozycję. Ziemniaki nadziewane masą z dodatkiem tuńczyka, świetnie sprawdzą się jako
Z miłości do słodkościNie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie
W kuchni Karmel-itki