ryba w porach - 1733 przepisów (strona:72/116)

Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 187

Spróbowaliśmy kilku odmian, jednak moje serce zdobyła  ulubiona od zawsze japońska zielona herbata  Gyokuro . Czajman dbał o nas przez cały ranek, serwując świeżo zaparzone napary. Później przyszła pora na ucztowanie. Niezastąpiony Piotr Kucharski stał się przewodnikiem po naszym śniadaniowym menu i  wprowadzał  nas w zachwyt, serwując swoje niebanalne dania. Ucztę rozpoczęliśmy od lekkiej sałaty(...)którą jadłem w swoim życiu. Następnie wyruszyliśmy w kulinarną podróż na nadmorskie wybrzeża. Kolejnym daniem była kasza bulgur, przyrządzona z niezwykłą pieczołowitością, jeśli chodzi o szczegóły. Kolejne kęsy różnych ryb w połączeniu ze słodko-słoną kaszą, przypominającą wyglądem piaszczyste plaże, wprowadziły nas w prawdziwą ekstazę. Rozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!,  a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne

Food Square
Jakie produkty powinno się jeść wiosną? 164

Wiosna jest porą roku, gdzie wszystko budzi się do życia. Zwierzęta, rośliny, a nawet ludzie budzą się z zimowego snu... Każdy jest ospały, brak mu sił i energii. Nie wiadomo co jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą. Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną? nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe(...)chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze  tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan suplementy diety m.in tran, omega-3, magnez, żelazo O czym należy pamiętać? dzień zacząć od pełnowartościowego śniadania np. owsianka, jajecznica, omlet pić 1,5-2l niegazowanej

Truskawkowa Fiesta
Turcja - BELEK - Güral Premier Resorts & Spa 131

pasty i pizze, Owoce morza, Wołowina; Baranina i Wieprzowina na kilkanaście różnych sposobów, Dział z deserami to kraina słodkości- prawdziwe arcydzieła sztuki, świeże owoce, napoje wszelkiego rodzaju. bogaty wybór ryb oraz przepiórki, indyki i kurczaki. • przekąski w godz. 15:00-17:00 - W Beach Bar - serwowane Hamburgery, hot dogi, naleśniki, gofry, pizza, warzywa owoce, sałatki, soki i alkohole, oraz kurczaczki(...)bardzo bogaty wybór, wyśmienite w smaku. Lody na patykach lub tez na gałki.  • kolacja w godz. 19:00-21:00, - Ten sam podział na kategorie jak w porze obiadowej ale już na całkiem inne sposoby, dużo większy wybór gotowych sosów i sosów połączonych z sałatkami dodatkowo w Sushi. • lokalne napoje bezalkoholowe i alkoholowe 7:00-2:00, • importowane

ClauditteMissCooking
ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. 221

Zielono na talerzu, a za oknem słońce. Idzie wiosna pełną parą! Słychać wszędzie ptasie śpiewy radosne, koniec z zimą plugawą i szarą. Kolorowe ubrania wyciągam już

W kuchni Karmel-itki
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 272

rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion z wieprzowiny  i kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy  do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby. Ramen wzbogacamy także marynowanymi jajkami i różnego  rodzaju warzywami . Znaczącym  elementem tego dania jest aromatyczna i słona esencja, którą umieszczamy na dnie miski. Oczywiście istnieje kilkanaście rodzajów ramenu(...)Księdze Mistrza Oyakata . Soy Sauce Ramen Oyakata  to japońska zupa z makaronem o wyrazistym smaku sosu sojowego, wzbogacona mieszanką suszonych warzyw: szczypiorku, kukurydzy, marchwi i pora. Przygotujemy ją w kilka minut, wystarczy tylko wszystkie składniki zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać trzy minuty. W kubku znajduje się makaron, saszetka z przyprawą i warzywa. Do jej przygotowania nie potrzebujemy żadnego

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z makrelą wędzoną 226

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty do chleba z różnymi dodatkami. (przepisy znajdziesz w zakładce do pieczywa), krokiety lub

O kuchni z uczuciem
Restauracja Dalmatina w Šibeniku (Chorwacja) 159

natura chorwacka, że dobrego reklamować nie trzeba :) Poniżej przedstawiam dania na które się zdecydowaliśmy. Dorada podana z grillowaną cukinią, frytkami, szpinakiem i ćwiartką cytryny. Podobnie jak w Konobie MAX ryba została ugrillowana tak, aby była delikatna i soczysta w środku, a skórka pozostała chrupiąca. Moja mama naprawdę wczuła się w klimat :) Tak jak to określili Państwo od których wynajmowaliśmy kwaterę(...)mąż i tata. W mojej ocenie mix grillowanych mięs (przeróżnych) z frytkami, cukinią i ajvarem spokojnie wystarczyłby dla dwóch osób. Bardzo dobrze przyrządzone mięsa. No i na koniec przyszła pora na moje danie. Średniowysmażony idealny stek, którym bez cienia wątpliwości Dalamtina skradła moje serce. Do tego gnocchi w aksamitnym sosie z błękitnym serem pleśniowym. Oczywiście potrzebowałam pomocy w związku

Karola gotuje
Tradycyjna kuchnia na Kaszubach 175

się można łatwo domyślić, tradycyjna kuchnia kaszubska bazuje na darach natury, jakie można było pozyskać w najbliższej okolicy. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu rytm całego dnia wyznaczała praca, a pory posiłków kościelne dzwony – najwięcej rodzin obiad spożywało w samo południe. Wiązało się to z tym, że pracę w polu zaczynano skoro świt, po kilku godzinach należało zrobić przerwę(...)zdecydowanie wodny obszar – zarówno jeżeli chodzi o morze, rzeki czy jeziora. Nie będzie więc chyba dla nikogo zaskoczeniem, że na kaszubskich stołach dominują dania przygotowywane z lokalnych ryb. Wśród tradycyjnych regionalnych potraw z jakich słyną Kaszuby z całą pewnością należy wymienić znakomitą zupę rybną, która uznanie znalazła wśród jury już na niejednym konkursie. Tradycyjne kaszubskie dania Wybierając się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 161

potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy(...)Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli nie są soczyste (bo ruszając, nie pozwalamy na przyrumienienie skórki, która zamknie pory i zatrzyma wilgoć w środku) oraz swój kształt: produkty najpierw przyklejają się do patelni, a kiedy powierzchnia się odpowiednio zarumieni, same od patelni odchodzą i to właśnie wtedy powinniśmy

Moja Delicja
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 195

potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy(...)Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli nie są soczyste (bo ruszając, nie pozwalamy na przyrumienienie skórki, która zamknie pory i zatrzyma wilgoć w środku) oraz swój kształt: produkty najpierw przyklejają się do patelni, a kiedy powierzchnia się odpowiednio zarumieni, same od patelni odchodzą i to właśnie wtedy powinniśmy

Moja Delicja
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 285

Po kilkudniowym załamaniu pogody, typowym zresztą tegorocznego czerwca,nareszcie zagościło w moim mieście słońce. Wielka złocista gwiazda zawisła naniebie. Promienie paliły ramiona, ale delikatny wiatr jednocześnie

W kuchni Karmel-itki
CARPACCIO Z TUŃCZYKA 211

Z utęsknieniem czekając na wizytę w Niechorzu u Cywila  i jego wybitne carpaccio z albacory, wymyśliliśmy sobie to oto danie :) Składniki: garść rukoli cienkie plastry

Cytryna&Co.
KREMOWA ZUPA Z PATISONA. 222

Wybiegam z domu do piekarni. Ubrana w bluzę czuję, jak przeszywa całe ciało przenikliwy chłód. Już chcę się wrócić po grubą kurtkę, ale przypomniawszy sobie, że

W kuchni Karmel-itki
KREM ZE SZPINAKU. 237

Przecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za

W kuchni Karmel-itki
Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków 187

pieczonych buraczków Lubicie czerwony barszcz? Ja nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Idealny do uszek, pierożków, pasztecików z kapustą i grzybami, a nawet do kawałka pysznej smażonej ryby. Taki barszcz też często przygotowuję również przed świętami, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też i doskonale rozgrzewa w te chłodne zimowe dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście barszczu na pieczonych burakach(...)szklanki wody 4 średnie buraki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 litry wywaru warzywnego (u mnie z: 2 marchewki, cebula (opalona na gazie), 1-2 pietruszki, por, kawałek selera) 2 łyżki majeranku 1 łyżka suszonej zielonej pietruszki świeżo mielony czarny pieprz i sól 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie około 200 ml domowego soku z kiszonych buraków (często

Słodkie okruszki