Ta znakomita sałatka wpisuje się w każdą rodzinną imprezę, ułożona warstwowo przyciąga swym wyglądem, smakuje bardzo dobrze, jest sycąca i łatwa do zrobienia z ogólno dostępnych
Wanilia i KardamonMEKSYKAŃSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUŃCZYKIEM Zrobimy coś naprawdę pysznego i kolorowego!! ;) Bardzo lubię bawić się smakami i tworzyć nowe połączenia - stąd dzisiaj w naszej kuchni pojawi
Moja Książka KucharskaNiedawno w jednym ze sklepów sieciowych natknęłam się na świeże małże, ucieszyłam się. Nie pojawiają się one zbyt często, więc tym większa była moja radość zważywszy
Smaki Ewypołowy cytryny, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Odcedzam. 3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję(...)perłową, którą otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Cebulka ma idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może stanowić dodatek do wędlin, mięs, czy ryb. W mojej sałatce cebulka marynowana doskonale współgrała ze śledziami i pozostałymi składnikami. Podbiła moje kubki smakowe i będą po nią częściej sięgać. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy JAMAR
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2
Domowy Smak Jedzeniasię o sosie sojowym? Dobry sos sojowy powinien być produkowany wyłącznie z ziaren soi, pszenicy, soli i wody. Dlatego raczej nie wrócę już do sosu, którego używałam do tej pory, który miał też barwnik i różne E. Będę też wybierać raczej sos ciemny niż jasny, bo ma bardziej intensywny smak i kolor, ale teraz wiem też, że jest dużo(...)witamin i minerałów a dzięki bogatszemu smakowi możemy dodać go mniej. Do czego możemy dodać sosu sojowego? To doskonała gotowa przyprawa lub składnik sosu do sałatek, dań z warzyw, ryb (i nie mam na myśli tylko sushi) czy grillowanego mięsa. I nie tylko w daniach kuchni azjatyckiej. Pysznie podkreśla też desery z czekoladą, sosy i makarony. Ciekawa była też
Ugotowane pozamiataneDo szczęścia wiele mi nie trzeba. Wystarczy odrobina słońca, uśmiech starszej pani w tramwaju, miłe słówko w sklepie czy przyjemne chwile z przyjaciółmi. I oczywiście dobre
W kuchni Karmel-itkidość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych w Polsce, "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa" . Zamiast stosować zakwas, niektórzy zakwaszali niegdyś barszcz sokiem z cytryny, porzeczek czy wiśni(...)ZAKWASIE Składniki 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 średni burak 1 duży korzeń pietruszki 1 mały seler (wielkości małej pięści) 3 - 4 liście (zielone części) pora 20 g suszonych grzybów 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do smażenia woda (2,5 litra) zakwas na barszcz wigilijny (z tego przepisu
W kuchni Karmel-itkikurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka i sok do smaku) - wino ryżowe Mirin (do smaku) - olej sezamowy (lub pistacjowy) - mała garść orzeszków pistacjowych - różowa sól himalajska Makaron muszelki gotujemy(...)ciekawy kształt). Cebulę kroimy w cienkie krążki, por w plasterki, papryki pozbawione gniazd nasiennych w paski, filety z kurczaka (dałam pieczone) kroimy w kostkę. Z wyparzonej cytryny cienko obieramy skórkę, którą kroimy bardzo drobno (możemy też ją zetrzeć na tarce). Odsączamy z zalewy kukurydzę. Do dużej miski przekładamy makaron, kukurydzę, pokrojone filety, por, cebulę, papryki, osuszoną na ręczniku rzodkiewkę, szczypior
mojewypiekiinietylkoknajpy wpadamy w niedzielne popołudnie, stolik mamy zarezerwowany więc się nie obawiam o miejsce mimo pełnej sali. Wnętrze jest urządzone totalnie inaczej od miejsc, w których byłam do tej pory. Na ścianach potężne murale, mnóstwo kolorów, słupy telegraficzne oplątane kablami- tak jak w Tajlandii, całe wnętrze robi niesamowity efekt polecam Wam zajrzeć choćby na drinka, a te- robią(...)miejsce to musicie spróbować: BOCZEK WOLNO PIECZONY z sosem z wędzonej śliwki węgierki i tamaryndowca Niesamowity smak, delikatności, rozpływa się w ustach! Cena: 24zł Wiecie, że jestem fanem ryb i je jadam najczęściej, zamawiam wobec tego FISCH CAKE (zdj. powyżej), kuleczki mięsne smażone w głębokim tłuszczu podane z sosem limonkowo- kolendrowym, są przepyszne i polecam Wam je gorąco! Myślę
SMYKWKUCHNISałatki jajeczne na dobre zagościły w moim domu, bo są łatwe w przygotowaniu, szybkie i pyszne. A ja rano raczej nie lubię się przemęczać, tym bardziej
karmelowysolanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy się raczej ze słoną zawiesiną z białek i soli, w której piekę ryby na Wigilię, by były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną(...)jego zdziwienie, gdy powiadomiłam go o braku kapusty wewnątrz garnka ;-) Składniki (6 porcji): 500 g karkówki bez kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana - 150 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml mleka kokosowego przyprawy: sól, pieprz
Poezja Smaków - blog kulinarnyMięsny wtorek Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu(...)kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie. Kebab to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który
Codzienne Gotowaniekroimy go na ósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich – także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy marynatę i zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko(...)które świetnie pasuje do użytych składników (utłuczone, ugotowane ziemniaki, zblendowane z łyżką masła i mlekiem do odpowiedniej konsystencji – przyprawione solą i gałką muszkatołową). Podsumowując Patelnia jak do tej pory spisuje się świetnie i biorąc pod uwagę jakość wykonania myślę, że będzie służyła mi długo. Jestem nią mile zaskoczona. Do jej największych zalet, oprócz niskotłuszczowego smażenia, zaliczyłabym świetne trzymanie
Poezja smakuprzypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r. Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa wieprzowego, drobiu, jak i ryb. Różne są też dodatki: grillowana wieprzowina, szczypior, gotowane na twardo jaja, kiełki fasoli, pędy bambusa, suszone glony nori, czy kukurydza. Ramen doprawia się sosem sojowym lub też, choć(...)bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo 4 liście sałaty
W SMAK