ryba w porach - 1733 przepisów (strona:77/116)

gravlax 211

1 kg łososia surowego  ze skórą ale bez ości  1 szklanka soli morskiej / może być również zwykła - przetestowane ;) Łososia zasypujemy od strony mięsa solą

na gazie
Pizza z wędzoną makrelą i sadzonym jajkiem 159

Kilka dni przed świętami szukałam pomysłu na obiad. W lodówce niemal pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje

bistro mama
GALARETKI DROBIOWE. 339

Przygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze

W kuchni Karmel-itki
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 198

grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej marchwi i cebuli z dodatkiem pomidorów, które daje taką słodko-ostrą mieszankę (bo przecież w rybie po grecku musi być trochę cukru i masa pieprzu). Któregoś dnia po ciężkim dniu pracy, mając misję ugotowania szybkiego obiadu postanowiłam nieco poeksperymentować z tym połączeniem dodając inne składniki, czego efektem(...)warzyw, sprawny piekarnik i odrobina chęci. Zatem do dzieła kochani! :) Składniki: (dla 4 osób)  ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki  1 por 1 duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku  pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g  starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia  gałka muszkatołowa świeżo

Symfonia Smaków
Zupa rybna bardzo pyszna 167

Zupa rybna bardzo pyszna! Dziś ryba w roli głównej. Będzie to coś naprawdę prostego,ale zarazem pysznego. Zrobię zupę rybną, która jest zapaszysta i tak smaczna, że dokładki same znajdują się na talerzu. Gotowanie zupy rybnej sprawia mi wiele przyjemności, ale potem jej jedzenie to sama poezja smaku. Do zupy rybnej zraziłam się kiedy serwowano ją na stołówce szkolnej. Już(...)Długo, bardzo długo trzeba było mnie przekonywać, a tu masz na jakimś babskim spotkaniu dostałam porcję zupki. Zjadłam z wielkim apetytem i ...poprosiłam o dokładkę! No i od tej pory zupa rybna gości u mnie na stałe. Do przyrządzenia będzie nam trzeba : Czytaj więcej

Tylko pysznie
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 165

Letnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony

Karo in the Kitchen
Świąteczna sałatka śledziowa z porem 1020

Czy u Was obowiązkową pozycją w świątecznym menu jest śledzik? U nas nie ma takiej tradycji, jednak tą sałatkę lubię najbardziej i właśnie w okresie świątecznym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 502

 Jednym z wielu plusów bycia w związku jest zaskakiwanie siebie nawzajem niespodziankami. I chociaż wielu rzeczy spodziewałabym się po moim mężczyźnie, ta niespodzianka była całkowicie

W poszukiwaniu inspiracji
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 494

Dzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna

peanutbuttermonster
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 338

średnie marchewki; Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; Sól; Pieprz. Sos: 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyzki jasnego sosu sojowego; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki oleju; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 250 ml majonezu. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać(...)Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego. Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego. Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA. 281

Podróż w świat wyobraźni. Siedząc z ulubioną książką, odpływam w siną dal, unoszę się ponad chmury i pokonuję lata wstecz, setki i tysiące kilometrów, by móc

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWE RISOTTO WEGANONA vs. RISOTTO Z KALAFIORA I SANDACZ PANA TASAKA 175

Kleisty ryż ma wysoki indeks glikemiczny, więc jest niewskazany w dużych ilościach, a tutaj został zamieniony na zdrowego kalafiora. Do tego sandacz, chyba nie muszę specjalnie zachwalać Wam tu ryb (znacie zresztą moje zdanie na ten temat) i kolacja idealna gotowa. Na prawdę polecam Wam danie Wita, ja na pewno będę wracać do tego przepisu. Polecam też Waszej uwadze relację(...)Myślę, że wynika to z braku odpowiedniej wiedzy (jaka dynia do czego), umiejętności (w moim domu rodzinnym chyba nigdy nie pojawiła się dynia, a ja nie trafiłam do tej pory na żadne dyniowe warsztaty), no i szczęścia (moje dyniowe potrawy są do dyni). Dla mnie dynia jest mdła i uważam, że trzeba dużo poczarować, żeby zamieniła się w coś

Dietolog
Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola 227

przygotowałam na wzór dania, jakie jedliśmy w jednej z okolicznych restauracji. Jestem nim oczarowana i uważam, że to jedno z lepszych połączeń smakowych jakie było mi dane do tej pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak(...)śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu

Smaki Na Talerzu
Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonozla 189

przygotowałam na wzór dania, jakie jedliśmy w jednej z okolicznych restauracji. Jestem nim oczarowana i uważam, że to jedno z lepszych połączeń smakowych jakie było mi dane do tej pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak(...)śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu

Smaki Na Talerzu
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 223

Ciepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie

W kuchni Karmel-itki
Warstwowa sałatka jak tort z tuńczykiem i pieczarkami marynowanymi 132

wygląda, ale jest też bardzo smaczna. Zapewniam, że idealnie sprawdzi się na wszelkich imprezach okolicznościowych oraz świętach. Ja jakiś czas temu przygotowałam ją pod wpływem chwili i od tamtej pory dość często gościła na moim stole, nawet tak bez żadnej okazji. Polecam! Ps. Zerknijcie również na moją inną sałatkę przypominającą tort - klik . (Tortownica o średnicy około(...)wodzie i pozostawić do ostudzenia. (Najlepszy jest ugotowany poprzedniego dnia.) Jajka ugotować na twardo i następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo jak żółty ser i marchewki. Rybę, groszek i pieczarki odcedzić z zalewy, a cebulę drobno posiekać. Składanie sałatki. W tortownicy warstwami ułożyć ryż, groszek (trochę pozostawić do przyozdobienia wierzchu), ser, rybę, cebulę, jajka, marchewkę. Ryż

Di gotuje
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 124

wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta / Kuskus z sepią / Salsefia / Sos z cytrusów – no i tu zaczynają się prawdziwe schody. Ryba przygotowana w miarę dobrze, ale… doprawiał ją chyba kompletnie niewidomy kucharz. Jeden kęs słony tak, że niejadalny, kolejny kęs niedoprawiony kompletnie. I znów ten nieszczęsny posmak „lodówki”. Kuskus suchy(...)lodówki”. Pieczona przepiórka z chili / Kiszona kalarepa / Zabaione jabłkowe / Pieczony por – po kolei. Przepiórka – z chili tylko w nazwie. Niedoprawiona, choć kruchość mięsa w porządku. Smutna skórka na przepiórczej piersi nie była zbyt apetyczna, choć trzeba przyznać, że smak mięsa ładnie komponował się z jabłkowym zabaione. Pieczony por – uwielbiam pory w każdej postaci, ale podpieczenie i zaserwowanie zbyt grubego

Kate's Kitchen
Jak zacząć ? 174

PRZESTRZEGAMY ZASAD RACJONALNEGO ŻYWIENIA Jemy 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Codziennie jemy 2 porcje owoców i 3 warzyw. Mięso (chude) spożywamy dwa razy w tygodniu tak samo ryby. Należy ograniczyć tłuszcz, głównie zwierzęcy, zastępujemy go roślinnymi. Do codziennej diety włączamy produkty zbożowe (pełnoziarniste). Uważamy na doprawianie produktów solą, dziennie staramy się by nie przekroczyć 1 łyżeczki soli. Regularnie uprawiamy(...)zdrowego żywienia (dla ułatwienia korzystamy z porad dietetyka).       5.  PLANUJEMY NAJLEPSZĄ DLA NAS AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ, KTÓRA BĘDZIE SPRAWIAĆ RADOŚĆ Na początku wybieramy częstotliwość ćwiczeń i porę dnia. Najlepiej zacząć trenować 3 razy w tygodniu po 10-20 minut w miarę możliwości by nie zniechęcić się na starcie. Nie rzucamy się na trening Chodakowskiej bez kondycji bądź

Życie na widelcu