1 kg łososia surowego ze skórą ale bez ości 1 szklanka soli morskiej / może być również zwykła - przetestowane ;) Łososia zasypujemy od strony mięsa solą
na gazieKilka dni przed świętami szukałam pomysłu na obiad. W lodówce niemal pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje
bistro mamaPrzygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze
W kuchni Karmel-itkigrecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej marchwi i cebuli z dodatkiem pomidorów, które daje taką słodko-ostrą mieszankę (bo przecież w rybie po grecku musi być trochę cukru i masa pieprzu). Któregoś dnia po ciężkim dniu pracy, mając misję ugotowania szybkiego obiadu postanowiłam nieco poeksperymentować z tym połączeniem dodając inne składniki, czego efektem(...)warzyw, sprawny piekarnik i odrobina chęci. Zatem do dzieła kochani! :) Składniki: (dla 4 osób) ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki 1 por 1 duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia gałka muszkatołowa świeżo
Symfonia SmakówZupa rybna bardzo pyszna! Dziś ryba w roli głównej. Będzie to coś naprawdę prostego,ale zarazem pysznego. Zrobię zupę rybną, która jest zapaszysta i tak smaczna, że dokładki same znajdują się na talerzu. Gotowanie zupy rybnej sprawia mi wiele przyjemności, ale potem jej jedzenie to sama poezja smaku. Do zupy rybnej zraziłam się kiedy serwowano ją na stołówce szkolnej. Już(...)Długo, bardzo długo trzeba było mnie przekonywać, a tu masz na jakimś babskim spotkaniu dostałam porcję zupki. Zjadłam z wielkim apetytem i ...poprosiłam o dokładkę! No i od tej pory zupa rybna gości u mnie na stałe. Do przyrządzenia będzie nam trzeba : Czytaj więcej
Tylko pysznieLetnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony
Karo in the KitchenCzy u Was obowiązkową pozycją w świątecznym menu jest śledzik? U nas nie ma takiej tradycji, jednak tą sałatkę lubię najbardziej i właśnie w okresie świątecznym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJednym z wielu plusów bycia w związku jest zaskakiwanie siebie nawzajem niespodziankami. I chociaż wielu rzeczy spodziewałabym się po moim mężczyźnie, ta niespodzianka była całkowicie
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna
peanutbuttermonsterśrednie marchewki; Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; Sól; Pieprz. Sos: 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyzki jasnego sosu sojowego; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki oleju; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 250 ml majonezu. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać(...)Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego. Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego. Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaPodróż w świat wyobraźni. Siedząc z ulubioną książką, odpływam w siną dal, unoszę się ponad chmury i pokonuję lata wstecz, setki i tysiące kilometrów, by móc
W kuchni Karmel-itkiKleisty ryż ma wysoki indeks glikemiczny, więc jest niewskazany w dużych ilościach, a tutaj został zamieniony na zdrowego kalafiora. Do tego sandacz, chyba nie muszę specjalnie zachwalać Wam tu ryb (znacie zresztą moje zdanie na ten temat) i kolacja idealna gotowa. Na prawdę polecam Wam danie Wita, ja na pewno będę wracać do tego przepisu. Polecam też Waszej uwadze relację(...)Myślę, że wynika to z braku odpowiedniej wiedzy (jaka dynia do czego), umiejętności (w moim domu rodzinnym chyba nigdy nie pojawiła się dynia, a ja nie trafiłam do tej pory na żadne dyniowe warsztaty), no i szczęścia (moje dyniowe potrawy są do dyni). Dla mnie dynia jest mdła i uważam, że trzeba dużo poczarować, żeby zamieniła się w coś
Dietologprzygotowałam na wzór dania, jakie jedliśmy w jednej z okolicznych restauracji. Jestem nim oczarowana i uważam, że to jedno z lepszych połączeń smakowych jakie było mi dane do tej pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak(...)śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu
Smaki Na Talerzuprzygotowałam na wzór dania, jakie jedliśmy w jednej z okolicznych restauracji. Jestem nim oczarowana i uważam, że to jedno z lepszych połączeń smakowych jakie było mi dane do tej pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak(...)śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu
Smaki Na TalerzuCiepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie
W kuchni Karmel-itkiwygląda, ale jest też bardzo smaczna. Zapewniam, że idealnie sprawdzi się na wszelkich imprezach okolicznościowych oraz świętach. Ja jakiś czas temu przygotowałam ją pod wpływem chwili i od tamtej pory dość często gościła na moim stole, nawet tak bez żadnej okazji. Polecam! Ps. Zerknijcie również na moją inną sałatkę przypominającą tort - klik . (Tortownica o średnicy około(...)wodzie i pozostawić do ostudzenia. (Najlepszy jest ugotowany poprzedniego dnia.) Jajka ugotować na twardo i następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo jak żółty ser i marchewki. Rybę, groszek i pieczarki odcedzić z zalewy, a cebulę drobno posiekać. Składanie sałatki. W tortownicy warstwami ułożyć ryż, groszek (trochę pozostawić do przyozdobienia wierzchu), ser, rybę, cebulę, jajka, marchewkę. Ryż
Di gotujewędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta / Kuskus z sepią / Salsefia / Sos z cytrusów – no i tu zaczynają się prawdziwe schody. Ryba przygotowana w miarę dobrze, ale… doprawiał ją chyba kompletnie niewidomy kucharz. Jeden kęs słony tak, że niejadalny, kolejny kęs niedoprawiony kompletnie. I znów ten nieszczęsny posmak „lodówki”. Kuskus suchy(...)lodówki”. Pieczona przepiórka z chili / Kiszona kalarepa / Zabaione jabłkowe / Pieczony por – po kolei. Przepiórka – z chili tylko w nazwie. Niedoprawiona, choć kruchość mięsa w porządku. Smutna skórka na przepiórczej piersi nie była zbyt apetyczna, choć trzeba przyznać, że smak mięsa ładnie komponował się z jabłkowym zabaione. Pieczony por – uwielbiam pory w każdej postaci, ale podpieczenie i zaserwowanie zbyt grubego
Kate's KitchenPRZESTRZEGAMY ZASAD RACJONALNEGO ŻYWIENIA Jemy 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Codziennie jemy 2 porcje owoców i 3 warzyw. Mięso (chude) spożywamy dwa razy w tygodniu tak samo ryby. Należy ograniczyć tłuszcz, głównie zwierzęcy, zastępujemy go roślinnymi. Do codziennej diety włączamy produkty zbożowe (pełnoziarniste). Uważamy na doprawianie produktów solą, dziennie staramy się by nie przekroczyć 1 łyżeczki soli. Regularnie uprawiamy(...)zdrowego żywienia (dla ułatwienia korzystamy z porad dietetyka). 5. PLANUJEMY NAJLEPSZĄ DLA NAS AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ, KTÓRA BĘDZIE SPRAWIAĆ RADOŚĆ Na początku wybieramy częstotliwość ćwiczeń i porę dnia. Najlepiej zacząć trenować 3 razy w tygodniu po 10-20 minut w miarę możliwości by nie zniechęcić się na starcie. Nie rzucamy się na trening Chodakowskiej bez kondycji bądź
Życie na widelcu