prawidłowego łączenia posiłków. Dzięki temu, w ciągu półtora miesiąca schudłam 5 kilo bez specjalnych wyrzeczeń i bez tortur na siłowni. W zasadzie, w 80% jem to, co do tej pory. Ale gotuję zdrowo. W tej chwili jest nawet tak, że nie muszę już specjalnie patrzeć na zegarek, żeby wiedzieć ile czasu minęło od ostatniego posiłku, bo organizm sam sobie(...)kawy :) Pierwsze za bardzo zmienia jej smak. Jest jedno ale (!): ma być mleko, a nie napój. Mleko jest po prostu zdrowsze od napoju. 🍎 Podobnie jest z rybami - sałatki, surówki, z dodatkami orzechów czy migdałów, warzywa na ciepło: gotowane, zapiekane, na parze. Np. brokuł z prażonym sezamem . 🍎 Dodałam zdrowe tłuszcze w postaci oleju kokosowego i domowej roboty masła
Szczęśliwa kuchniabędzie np. 40. rocznica ślubu rodziców, to tego typu jedzenie już raczej pasować nie będzie. No, chyba, ze jubilaci zażyczą sobie imprezę plenerową na sporym luzie ;) Menu gotowe, pora zrobić listę zakupów Jestem zwolenniczką rozsądnego robienia zakupów. Nie od święta, lecz regularnie, przez cały rok. Nie jest to trudne poza początkowym przyzwyczajeniem się do czegoś nowego. Korzyści jednak sporo(...)majonezu , bez obaw postoi kilka dni w lodówce. Ryby świeże, do smażenia - dzień wcześniej sprawiamy i przyprawiamy. Smażymy najlepiej przed samym podaniem. Ryby w zalewach - wiadomo, że potrzebują trochę czasu, aby nabrać smaku, więc je nawet trzeba wcześniej przygotować. Zalewy octowe potrzebują, w zależności od wielkości i rodzaju ryby (kawałki z ośćmi, pulpety) średnio 5-10 dni, aby oddać
Codzienna kuchnia niecodziennaW tym tygodniu na tapecie "bon apettit-owej" literka T jak tuńczyk,czyli kolejna porcja przepisów konkursowych. Tuńczyk można zrobić na wiele sposobów co odkryłam przy
Bon appetit mon amiePo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchnibloga, prowadzenie zaczęłam właściwie od 1 stycznia 2014r. 2. Twój ulubiony blog to ? - *Jest bardzo wiele dobrych blogów, ale takiego naj… nie mam. 3. Jakie masz ulubione danie? - *Smażone ryby. 4. Co Cię inspiruje na co dzień? – *W pewnym stopniu… pogoda, a naprawdę inspirację staram się czerpać ze wszystkiego. 5. Ile czasu dziennie poświęcasz na prowadzenie bloga i związane(...)moje odpowiedzi: 1. Ulubiona przyprawa? Papryka, pod każdą postacią. 2. Ulubiony deser? Każdy, ale z mrożoną cytryną. 3. Ulubiona pora dnia do gotawania? Lubię gotować, bez względu na porę dnia. 4. Dla kogo najchętniej gotujesz? Dla moich bliskich. 5. Skąd czerpiesz inspiracje do gotowania? Staram się ze wszystkiego. 6. Dla kogo najchętniej ugotowałabyś swoje popisowe danie? Dla moich Rodziców
mojewypiekiinietylkoKalarepka do tej pory nie gościła w mojej kuchni. Jednak jakiś czas temu kupiłam na spróbowanie i zasmakowało nam to warzywko . Teraz połączyłam ją z marchewką i wyszła pyszna surówka do obiadku. SKŁADNIKI 2 duże kalarepki 4 marchewki 4 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu Kieleckiego świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy WYKONANIE Kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce(...)warzywa mieszamy następnie dodajemy jogurt oraz majonez i ponownie mieszamy.Surówkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.Odstawiamy na 30 min.najlepiej do lodówki aby smaki się połączyły. Najlepiej smakuje do dań z rybą. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszahistoria powstania sosu. Sandro Petti, właściciel i kucharz „Rancio Fellone”, restauracji i klubu nocnego na należącej do Neapolu wyspie Ischia, zrobił ten sos dla swoich mocno zniecierpliwionych, ostatnich klientów. Pora późna, w restauracyjnych lodówkach pustki, a klienci krzyczą „ Facci una puttanata qualsiasi !”- „Zrób kurwa z tego co masz!”. No i tak oto, kurwa, powstał ten sos. Później zresztą(...)pikantny od anchois i kaparów, słony od oliwek. Nie używam suszonych ziół ani bazylii – tutaj to właśnie natka pietruszki świetnie komponuje się z ostrością czosnku i mocnym smakiem solonej ryby. Sos zdążycie zrobić w trakcie gotowania makaronu – nastawiamy wodę na makaron i solimy ją do smaku. W wypadku tego sosu makaronowi lepiej zrobi lekkie niedosolenie go niż przesolenie. Makaron
Karo in the KitchenKasza owsiana coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych. Występuje w dwóch postaciach - kasza owsiana cała lub łamana. Kasza owsiana ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Zawiera
W kuchni Karmel-itkiszybki obiad po pracy, bądź kolację na ciepło, ale także chciałam Wam podpowiedzieć co powinniście zrobić teraz by potem zimą, cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Lato to najlepsza pora roku na mrożenie warzyw, polecam Wam abyście właśnie teraz zaczęli przygotowywać sobie Wasze warzywa na patelnie. Nic prostszego, z pomocą przyjdzie Nam nasz wielofunkcyjny pomocnik kuchenny od Panasonic. Jego olbrzymie(...)oliwie z oliwek, z dodatkiem soli morskiej i miodu. Gotuję kaszę zazwyczaj kaszę bulgur bądź jaglaną. Dodaję do warzyw i gotowe! Danie możesz podać z kawałkiem smażonego kurczaka, ryby, z krewetkami, z jajkiem sadzonym, z plastrami pieczonego boczku, skrzydełkami indyka, z serem feta, z serem mozarella, możliwości tyle ile masz pomysłów. Ja bardzo lubię takie lekkie i szybkie obiady
SMYKWKUCHNITarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne
mojewypiekiinietylkoObładowana wielkimi siatami z zakupami, krąży po mieście. Wszystko już ma, no prawie. Jeden element brakuje, ale ten najważniejszy, by te smakowe puzzle ułożyć i stworzyć
W kuchni Karmel-itkiScroll down for recipe in English. Składniki: (4 porcje) 400 g. polędwicy ze świeżego tuńczyka 1 szkl. ryżu do paelli (goya, bomba lub arborio) 1 szkl
Delicious PlaceNiedawno podawałam na blogu przepis na jaglane naleśniki . Zrobiłam wtedy błąd i upiekłam ich spory stosik, więc zostało ich trochę. Do zwijania jako naleśniki lub krokiety
Weekendy w domu i ogrodzieściennymi malowidłami i wygodną antresolą. W menu znajdziecie swojskie dania słowiańskie – kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i polskiej. Wina natomiast królują tu gruzińskie. Miejsce w sobotni mroźny dzień w szczycie pory obiadowej znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością studiowaliśmy kartę dań, dokonując trudnego wyboru w bogatej zróżnicowanej ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka(...)niej cytryna w plastrach. Następnie dania główne: jesiotr, perliczka i wołowy ozór. Zacznijmy od grillowanego jesiotra: wybrałam go z karty, bo od dawna polowałam na tą rzadko spotykaną rybę. Muszę powiedzieć, że nieco się rozczarowałam jej smakiem, choć dzwonko ( niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście
Smaki EwyLatem kiedy pomidorów jest najwięcej i są o tej porze najlepsze ręce same mi idą do żółtych pomidorów. Nie wiem dlaczego tak robię. Co powoduje, że je wybieram? Zrobiłam z nich żółtą zupę pomidorową. 6 sztuk żółtych pomidorów 1 żółta papryka cebula biała oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki) łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz bazylia/pietruszka garść żółtej(...)sól i kurkumę. Przykryć i dusić chwilę. Można dodać szklankę wody. Wrzucić garść soczewicy i gotować do miękkości. Zmiksować. Podawać z ziołami, choć ja w niej widzę porcję białej ryby, może dorsza
AZgotuj!