Przygotowania na sylwestrowe szaleństwo uważam za rozpoczęte. Dziś zabieram się przede wszystkim za ryby w pomidorach, ciasta, oraz moje ulubione leczo z parówkami (przepis zamieszczę w późniejszym terminie), tymczasem w ramach propozycji na sylwestrową noc przedstawiam Wam szybkie i bardzo proste w wykonaniu kotleciki z pieczarkami i żółtym serem. Doskonale smakują na ciepło polane sosem czosnkowym. Składniki 1 podwójny(...)filet z kurczaka 40 dag pieczarek 5-10 dag sera żółtego 1 jajo mąka ziemniaczana można dołożyć drobno pokrojoną pietruszkę lub pora sól, pieprz, vegeta, delikat czerwony do mięs Sposób Filety pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski, dodać żółty ser potarty na tarce o dużych oczkach, surowe pieczarki pokrojone w kostkę, jajko, odrobinę mąki ziemniaczanej, przyprawy, całość
Kuchenne aromatyokazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników. Ktoś by pomyślał, co oni mogą jeść(...)por (biała część) - 1 cebula - 0,5 selera - 1 łyżka sosu sojowego - mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora
Be Fit Be StrongSzybka, łatwa i przyjemna. I w sumie tyle. Wchłonęliśmy ją dziś na śniadanie z najlepszymi bułkami w okolicy. I z Szymonem :). Składniki: 4 jajka ugotowane
KardamonovyHej :-) Jak tam pogoda u Was ?? Też tak słonecznie i ciepło ??? Fajnie, że jeszcze jest tak ładnie. Co do jedzonka, to tak lekko dziś, pstrąg łososiowy
kruche babeczkiJest gorąco, ba, można się roztopić nic nie robiąc i nie zanosi się na ochłodzenie. Pewnie wielu z Was zarzuci mi
W kuchni Karmel-itkiWiosna za niespełna trzy tygodnie. Nie jeden z nas chciałby zrzucić "tu i ówdzie". Jest to taka pora roku co wszystko budzi się do życia, a przede wszystkim przyroda i zwierzęta. Coraz więcej czasu spędzamy na dworze z przyjaciółmi czy z swoim zwierzakiem na spacerze. Czas najwyższy wziąć się za siebie. :) Jak być fit do wiosny? Zrezygnuj z samochodu(...)tłuszcze Po zimie nasz organizm nie ma w pełni dostarczającej ilości zdrowych tłuszczy. Warto stosować oliwę z oliwek np. do sałatek, orzechu i suszone owoce jako przekąska, a tłuste ryby na obiad czy kolacje. Poranne ćwiczenia Warto każdego poranka wykonać kilka pajacyków i przysiadów. Dodamy sobie energii na cały dzień. Spotykaj się z znajomymi Zamiast przesiadywać przed komputerem i telewizorem
Truskawkowa FiestaRamen to nic innego, jak japoński rosół z makaronem i dodatkami. Wyróżnia się on od tradycyjnych zup japońskich tym, że zawiera mięso. Większość zup japońskich sporządzanych jest na bazie ryb lub warzyw. Podstawowym składnikiem zupy ramen jest sos sojowy, rzadziej miso. Trudno powiedzieć, że wzorowałam się dokładnie na wersji oryginalnej japońskiej. Raczej przygotowałam ramen w wersji znacznie spolszczonej, bo wykorzystałam(...)korpus z kurczaka 4 udka z kurczaka 200 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej 50 g grzybów mun 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 cały por 1 duży korzeń pietruszki 1/2 dużego korzenia selera cienki plasterek imbiru 3 marchewki 2 cebule dymki 400 g makaronu np. Lubella jajeczna wstążki pęczek szczypioru pęczek natki pietruszki jajka
Passions hobbies lifepowyżej „ EL POBLET „. Brzmi chaotycznie, jednak obie kuchnie – ciepła i zimna, są świetnie zorganizowane. Dania serwowane tam trzymają najwyższy poziomie, z którym w Polsce do tej pory się nie spotkałem. W dniach 2-4 maja w Madrycie odbyła się kolacja, gdzie mogliśmy pochwalić się daniami naszej kuchni. Jako jedyny z praktykantów dostałem propozycję wyjazdu i reprezentowania(...)się w 14 osób (7 kucharzy i 7 osób obsługujących gości). Na miejsce dotarliśmy dopiero późnym wieczorem zatem przygotowania zaczęły się rankiem następnego dnia. Na start, zaczęliśmy od marynowania ryb, porcjowaniu produktów, np: kulki z makaronu ryżowego. Następnie nastąpiła ogólna organizacja i przygotowania do wieczoru. W przerwie mogliśmy podziwiać uroki Madrytu. Oczywiście nie obyło się bez tak zwanego
Gotuj po hiszpańskuBronię się rękami i nogami. Nie, nie, nie! Ale w końcu ulegam. Staję w kuchni, biorę w dłoń łyżkę, nóż, widelec... Znów jestem sobą. Budzę się
W kuchni Karmel-itkiJambalaya przepis na obiadowe resztki, super smaczny obiad, który polecam wszystkim znajomym i rodzinie. Muszę jednak dodać, że jambalaya u mnie powstaje niezależnie od resztek. Zawsze
codojedzeniaporanku, stojąc na tarasie z poranną kawą w dłoni, spogląda się na lazur morza i wystarczy jedynie delikatnie odchylić głowę, by ujrzeć górski majestat, dość często o wczesnej porze zatopiony w bieli chmur. W dodatku morze Chorwacji zalicza się do najczystszych w całej Europie. Jedzenie – świeże, soczyste, pełne słońca owoce. Mówią, że kaszubskie truskawki nie mają sobie równych, lecz(...)niesamowicie słodkie i pełne rubinu. A oprócz tego brzoskwinie, morele, nektarynki, figi rozpływające się w ustach. Pomidory to soczysty, mięsisty rarytas… Chorwacja to też owoce morza i ryby, które można kupić w praktycznie każdym nadmorskim miasteczku, na miejscowym targu, na którym świeża ryba pachnie morzem. Do ryby z grilla, koniecznie przygotowanej w całości, nie zaś tak jak w Polsce
Krzywa ProstaRukolę, kiełki płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty. Rybę kroimy w większe kostki, sprawdzając czy w żadnym kawałku nie ma ości. Oprószamy przyprawą do ryb i grillujemy do miękkości ok 15-20 minut (użyłam grilla elektrycznego). Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu- z odrobiną soli. Lekko studzimy. Paprykę i świeżego ogórka kroimy w małe kostki(...)czosnku. Łączymy wszystkie składniki Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy. "Piątkowa" sałatka z rybką możemy być ciekawym rozwiązaniem niezależnie od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem- jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym
Kuchnia w czekoladzieŁosoś sam w sobie jest bardzo smaczną rybą. Pewnie dlatego, że jest dość tłustą rybą, zawiera około 13,5g tłuszczu na 100g – dla porównania dorsz ma zaledwie niecały % tłuszczu na 100g. Oczywiście nie oznacza to, że jest to coś złego ponieważ tłuszcz rybi zawiera dobroczynne kwasy Omega -3 i Omega – 6, poprawiają sprawność umysłu, cerę, zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory(...)obniżają poziom „złego cholesterolu” oraz mają dobry wpływ na nasze serce. Składniki na puree z białych warzyw: kilogram ziemniaków średniej wielkości cebula biała część pora kalafior łyżka masła łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki śmietany (creme fraiche) gałka muszkatołowa, mielony kminek, sól i pieprz Składniki na marynatę do łososia: gałązka tymianku skórka z cytryny chilli sól, pieprz 150g
wysmienityktórym poruszam kwestię porowo-winnego, kremowego sosu. Duet niby nie pasuje do siebie za nic, a tu proszę. Wszyscy przeciwnicy nie dowierzają. Łosoś w owym towarzystwie, niczym ryba w wodzie pływa jak najdostojniej, najpewniej. Komponuje się, o dziwo, idealnie. Harmonizuje wspaniale, a owa harmonia pobudza każdą komórkę, nerw, zmysł tego, który akurat decyduje się na degustację. A porowo-winny(...)doprowadza do obłędu. Zgrana para, nie ma co! ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. /autorski;/ 1 łosoś (najlepiej uprzednio wyfiletowany) sok z cytryny sól, pieprz, mąka 2 duże pory 2 śmietanki 30% (po 375ml w kartoniku) 1,5 szklanki białego wina sok z 1 cytryny 2 łyżki mąki szklanka mleka łyżka masła klarowanego łyżka jarzynki biały pieprz
W kuchni Karmel-itkiPrzepyszny obiad, rybka soczysta i pyszny sosik. Mam nadzieję że Wam będzie tak smakowało jak nam. Polecam. Zdjąć skórę z łososia, pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić
Kuchnia Pokoleń