ryba w porach - 1733 przepisów (strona:74/116)

Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 167

potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy(...)Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli nie są soczyste (bo ruszając, nie pozwalamy na przyrumienienie skórki, która zamknie pory i zatrzyma wilgoć w środku) oraz swój kształt: produkty najpierw przyklejają się do patelni, a kiedy powierzchnia się odpowiednio zarumieni, same od patelni odchodzą i to właśnie wtedy powinniśmy

Moja Delicja
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 259

Po kilkudniowym załamaniu pogody, typowym zresztą tegorocznego czerwca,nareszcie zagościło w moim mieście słońce. Wielka złocista gwiazda zawisła naniebie. Promienie paliły ramiona, ale delikatny wiatr jednocześnie

W kuchni Karmel-itki
CARPACCIO Z TUŃCZYKA 176

Z utęsknieniem czekając na wizytę w Niechorzu u Cywila  i jego wybitne carpaccio z albacory, wymyśliliśmy sobie to oto danie :) Składniki: garść rukoli cienkie plastry

Cytryna&Co.
KREMOWA ZUPA Z PATISONA. 180

Wybiegam z domu do piekarni. Ubrana w bluzę czuję, jak przeszywa całe ciało przenikliwy chłód. Już chcę się wrócić po grubą kurtkę, ale przypomniawszy sobie, że

W kuchni Karmel-itki
KREM ZE SZPINAKU. 202

Przecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za

W kuchni Karmel-itki
Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków 154

pieczonych buraczków Lubicie czerwony barszcz? Ja nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Idealny do uszek, pierożków, pasztecików z kapustą i grzybami, a nawet do kawałka pysznej smażonej ryby. Taki barszcz też często przygotowuję również przed świętami, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też i doskonale rozgrzewa w te chłodne zimowe dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście barszczu na pieczonych burakach(...)szklanki wody 4 średnie buraki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 litry wywaru warzywnego (u mnie z: 2 marchewki, cebula (opalona na gazie), 1-2 pietruszki, por, kawałek selera) 2 łyżki majeranku 1 łyżka suszonej zielonej pietruszki świeżo mielony czarny pieprz i sól 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie około 200 ml domowego soku z kiszonych buraków (często

Słodkie okruszki
Tajlandia od kuchni 176

ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać!  Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku!  Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko(...)plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe i mango. Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach

Zawsze głodna!
Łosoś z peperonatą i pieczonymi ziemniakami 138

biblioteczki, poszukując inspiracji. Tak też powstał dzisiejszy przepis, który w dość zmodyfikowanej wersji pochodzi z książki Ryby Są Super. Ci, którzy lubią łososia będą zachwyceni, gdyż w tym wydaniu ryba tylko zyskuje w smaku. Delikatnie doprawiona kolendrą, znakomicie współgra z lekko pikantnym sosem na bazie papryki, pomidorów i czosnku. Koniecznie podajcie je jak, z pieczonymi ziemniaczkami w marynacie czosnkowo-kuminowej(...)łososia 1 ząbek czosnku Mielona kolendra Sól Pieprz Oliwa z oliwek Peperonata: 200g pomidorów z puszki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku Kilkucentymetrowy kawałek pora Kawałek papryczki chili Sól Pieprz ¾ łyżeczki bazylii Oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.  Odrobinę oliwy wymieszać z kminem oraz posiekanym czosnkiem. Obtoczyć w niej

Fabryka pomysłów
POTRAWKA Z SOCZEWICY. 190

Smutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w warzywach 102

osób na dietach lekkostrawnych i śródziemnomorskich, semi-wegetarian, fleksiwegetarian, rybolubnych. Delikatne, rozpływające się w ustach warzywa wolno duszone z filetami łososia, dodanymi już w ostatniej chwili, tak by ryba nie rozgotowała się i zachowała jędrność. Łosoś w warzywach świetnie smakuje zjedzony z pieczywem ale równie dobrze z ziemniakami z wody lub puree albo z ryżem czy kaszą ( komponuje się(...)wcześniej a łososia dorzucić przed podaniem dania ( chociaż łosoś smakuje też pysznie na drugi dzień, kiedy przejdzie smakiem warzyw). PRZEPIS NA ŁOSOSIA W WARZYWACH Składniki na łososia w warzywach: por – ok 10cm 1 cebula 3 łyżki masła 5 łyż3k oliwy 500g marchewki pół selera naciowego 1 korzeń pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego

Dorota Smakuje
SUSHI DONUTS 130

Zainspirowana genialnym konkursem MOWI IS GOODNESS. Przepisy przepełnione dobrem na portalu Durszlak.pl postanowiłam przygotować dla Was coś, czego tu jeszcze nigdy nie było i w stylu, jaki do tej pory na blogu nie istniał! Ale zaistnieje na 100%. Dziś tak więc Panie i Panowie – Wielka Premiera! Sushi to danie ciągle na topie, w Polsce ciągle z wyższej półki(...)temu ja byłam w Chinach. Po co? Poczytajcie TUTAJ ). Pierwotną formą sushi był Nare-zushi goszczące na japońskich stołach już w XVIII w, które na początku służyło do konserwacji ryb. Żyjący w tamtych czasach rybacy zauważyli, że posolona ryba owinięta w sfermentowany ryż nadaje się do spożycia nawet po kilkunastu miesiącach. Jedzono wówczas tylko rybę, ryż wyrzucano. W okresie

Ostra na Słodko
Karp w warzywach 193

zajadał i mówił jaki dobry 😁 Ale kto z nas, nie lubi być chwalony, co nie...?! Składniki: 1 płat karpia (ok 600g) 1 marchewka duża 1 pietruszka (korzeń) 1 duży por ½ korzenia selera 200g pieczarek 3 cebule 1 cytryna 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Karpia myjemy i osuszamy. Usuwamy(...)patelni, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera, a także pieczarki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości. 4. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie pasek ryby i pasek jarzyn, aż do całkowitego wykorzystania składników. Przykrywamy np. folią aluminiową i zapiekamy w rozgrzanym do 170st C przez ok 25 minut

Kuchnia w czekoladzie
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 109

sobie, żeby zwiększyć ich powierzchnię! 2. Paluszki rybne możemy przygotować również w piekarniku – pieczemy od 9-13 minut w temp. 230 C 3. Jeśli nie mamy pora do sałatki – nic nie szkodzi! Dajmy troszkę więcej cebulki! 4. Tortille śmiało możemy zamienić na klasyczne naleśniki – „burrito” będzie bardziej miękkie i raczej do jedzenia sztućcami, niż(...)żywności – wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów. Skład jest prosty i czytelny. Produkt spełnia globalne standardy MSC w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, co powinno być ważnym czynnikiem przy wyborze ryb i owoców morza. Producenci Mówią jak jest – szczegółowy skład zajmuje pół opakowania, a na specjalnej, dedykowanej stronie www.frostafoodtracker.pl sami możemy wpisać kod produktu i dowiedzieć się skąd pochodzą użyte składniki. Jest

Ostra na Słodko
Niedzielny obiad ze smakami świata 97

pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki, oregano, pieprzu i cayenne, cebuli, tymianku, oraz nasion selera. Harissa to tradycyjna pasta chili używana kuchni krajów Afryki Północnej(...)Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory 300 g liści szpinaku puszka pomidorów pelati 3 łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku cytryna łyżka mąki pszennej 100 ml oleju roślinnego 3 łyżki oliwy z oliwek

Ugotowane pozamiatane