ryba w porach - 1733 przepisów (strona:66/116)

Zupa z lososiem - Lohikeitto czyli Zupowy Wtorek odc. 164

Bardzo, bardzo dawno nie jadłam ryby a już łososia to w ogóle nie pamiętam kiedy. Na blogu  Pistachio  zobaczyłam jednak ostatnio przepis na zupę... nie dość, że fińską, to jeszcze tak łatwą w wykonaniu, że nie mogłam się jej oprzeć.  Smak prosty, swojski, idealny na weekendowy obiad czy ciepła kolację w tygodniu. Zupa z łososiem - Lohikeitto(...)masła 1 średniej wielkości por (tylko biała i jasno zielona część) pokrojony w plastrry lub drobna kostkę 2 małe marchewki (obrane i pokrojone w 1/2 cm plastry) 500 g ziemniaków (odmiany nierozpadającej się w trakcie gotowania) obranych i pokrojonych kostkę 1 litr wody 2 liście laurowe 3 owocki ziela angielskiego 500 g filetu z łososia (bez skóry) pokrojonego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chow mein z krewetkami i kurczakiem 173

Jesienny chow mein z krewetkami, kurczakiem i pak choi i…Tak bym mogła wymieniać w nieskończoność, bo do makaronu można dodać dowolnie wybrane warzywa. Dzisiaj

codojedzenia
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 137

RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre z użytych składników są trudne do zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami

Kuchnia Bazylii
Pasta z jajek z rzodkiewką i szczypiorkiem 199

ryby, kiełbasę, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i inne. Tym razem do jajecznej pasty dodałam tylko rzodkiewki i szczypiorek, pasta jest pyszna idealnie nadaje się do kanapek. Pastę z jajek uwielbia chyba każde dziecko, przynajmniej ja lubiłam ją jeść gdy byłam dzieckiem, bo pasta jajeczna obok pasty rybnej to była ulubiona pasta do kanapek. Do tej pory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64 170

pora i cebulę, dodajemy czosnek. Smażymy minutę, dorzucamy marchewki, smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy kurkumę i garam masalę, mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy kaszę, mieszamy a następnie zalewamy wywarem. Całość dusimy 5 minut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie. kulki rybne: 500 g białej ryby

Dzieje kuchennej Wiewióry
Miodowe śledzie z rodzynkami z whisky i cynamonem 157

Miałam wolną niedzielę od niepamiętnych czasów! Trzeba było ten fakt uczcić w kuchni  Emotikon smile Zrobiłam, więc 4 świąteczne propozycje. Musiałam zwolnić się z

Bon Appetit Małgorzaty
Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki 163

Kochani, mamy Nowy Rok 2018. Dzisiaj pewnie wszyscy śpią cały dzień…My również pospaliśmy niemało, a teraz pora coś zjeść, pora na sylwestrowe resztki! Nigdy nie gotuję w Nowy Rok, bo zjadamy to co pozostało po sylwestrowej imprezie, a pozostało niemało.Zapraszam Was na sylwestrowe guide. Znajdziecie tutaj znane już Wam przepisy, które nie tylko pasują(...)Tort kanapkowy można przygotować wcześniej, a na dzień przed podaniem udekorować. Tort kanapkowy przyrządzam na różne sposoby, za każdym razem innym. Najczęściej jest to tort na bazie krewetek i ryb. Lubię również mieszać różne nadzienia…Taki tort to eksplozja smaku! Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej

codojedzenia
Szafranowe risotto z dorszem 194

szafranem nawet parówki smakują lepiej. Jednak nie wszyscy są miłośnikami parówy. I umówmy się – posiadając szafran trzeba się trochę wysilić. Ponieważ szafran dobrze komponuje się z owocami morza i rybami, proponuję: Szafranowe risotto z dorszem Potrzebujemy: 0,5 kg ryżu arborio duży gar bulionu warzywnego (około 4-5 litrów, to zależy ile wchłonie ryż) 2 małe szalotki szczyptę szafranu namoczoną(...)łyżki startego parmezanu dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę) olej i masło do smażenia. Gotujemy intensywny bulion warzywny. Do wielkiego garnka wrzucamy marchewki, por, przypaloną cebulę, seler, pietruszkę, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kulki czarnego pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 2 h na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że bulion

ladykitchen
Crème brûlée z cynamonem 167

Crème brûlée to chyba jeden z popularniejszych francuskich deserów. Dość prosty w przygotowaniu, zawsze robi furorę na rodzinnych uroczystościach czy podczas kolacji z przyjaciółmi. Obłędnie smakuje

W kuchni Karmel-itki
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 217

minut przed grillowaniem. Patelnię rozgrzać, przesmarować pędzelkiem z odrobiną oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony. Pod koniec obok ryb ułożyć ulubione warzywa i je również lekko zgrillować. Tak przygotowany pstrąg ma wspaniały smak i zapach. Jest bardzo soczysty, pikantny i na pewno zdrowy :)  Oto garść informacji na temat używanej przeze(...)powłoki i uchwyty. Badania laboratorium technicznego oraz ciągłe kontrole jakości zapewniają naczyniom wysoki standard. Jako ciekawostkę zdradzę Wam, ze z tych naczyń korzysta między innymi Gordon Ramsay. A teraz pora na moje spostrzeżenia i opinię :) Patelnia jest ciężka - waży około 3 kg. Daje to stabilność podczas użytkowania. Korzystałam z wielu patelni i wiem, jak bardzo jest to istotne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ulubieńcy kwietnia i maja 167

Pora na coś do poczytania. Tutaj mam dla Was ciekawą propozycję, mianowicie książka "Zawsze piękna, zawsze zdrowa" . Kupiona w Biedronce ;) Zawiera przepisy na domowe, naturalne kosmetyki oraz przepisy oczyszczające organizm. Gorąco polecam - ja już wykorzystałam recepturę m.in. na domowy peeling cukrowo-kawowy :) Zdjęcia są za to baaardzo wiosenne. W samej zieleni. Od lewej: tak spędzaliśmy majówkę - na rybach

My simple kitchen
Półmisek z bukietem warzyw z grilla 176

por ... Na końcu grillujemy plastry pomidorów min. i dlatego, że plastry pomidora pozostawią na ruszcie odrobiny przywarłego miąższu, które w trakcie dalszego grillowania przypalą się. Dlatego właśnie pomidory na koniec. Podczas grillowania każde warzywo oprószyć lekko solą i pieprzem z obu stron. Na półmisku posypać świeżym ewentualnie suszonym tymiankiem. Podawać do mies z grilla ale również do smażonych ryb

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa z łososiem 166

ryby najczęściej zakwaszane są cytryną. Miłym zaskoczeniem był swojski smak ogórków kiszonych. Nie znalazłam w zupie śladu ogórków sądzę więc, że dodano do niej sok z ogórków. Myślę, że to dobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków. Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek pora

Codziennik Kuchenny
ŚLEDZIE PIERNIKOWE- NAJLEPSZE 182

   Świąteczne śledzie piernikowe, to będzie hit tegorocznej wigilii. Nieskromnie powiem, że te śledzie są po prostu genialne w smaku. Są tak cudne, że przyćmiły

Smaczne Zdrowe
Pasta z sardynek 193

Ostatnio odwiedziła nas rodzinka, która wakacje spędzała w Portugalii. Przywiozła nam domowej roboty pastę z sardynek, którą zajadali się na urlopie. Pasta bardzo nam zasmakowała, ale

Moja Delicja
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 412

Smaczna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to często spotykane na świątecznym stole danie. Sałatka zawiera jabłko, które wspaniale podkreśla smak

Kuchcik gotuje
Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku 160

Uwielbiam Lekkie Sałatki taką właśnie jest Sałatka ze Świeżym Szpinakiem i Tuńczykiem, otulony lekkim sosem jogurtowo musztardowym. Idealna. Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku Składniki:  1

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania