ryba w porach - 1733 przepisów (strona:57/116)

Curry z kurczakiem i dynią 181

indyjska potrawa oznaczająca ni mniej, ni więcej, jak warzywa, mięso, ryby, lub inny główny składnik dania przyrządzany w sosie. To dla mnie także synonim przepysznie rozgrzewającej potrawy, gdyż najbardziej lubię bardzo ostrą wersję tego dania. Jednak curry to jednocześnie raczej lekki posiłek, więc świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Dzisiejsza propozycja zakłada użycie dyni, która oczywiście jest rośliną

Pichceniomania
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 189

Śledzie to taka ryba, którą jedni kochają, a inni wręcz przeciwnie. Ja przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu, kiedy moja mama przeszła samą siebie przygotowują najlepsze na świecie śledzie po kaszubsku. Od tamtej pory z wielka przyjemnością jem je zarówno w postaci sałatek, jak i np. obiadowych zapiekanek. Dziś jednak

Ostra na Słodko
Czerwony ryż 152

Ryż, jako dodatek do smażonych/grillowanych mięs lub ryby, wcale nie musi być nudny. Proponuję przepis na "czerwony ryż". Przepis znam od wielu lat i nadal chętnie po niego sięgam. Łatwy, szybki dodatek do obiadu. SKŁADNIKI:(2 porcje) Woreczek ryżu (u mnie Basmati) Ok. 6 cm pora (biała część)  Mały ząbek czosnku 100 ml passaty pomidorowej/ew 2 łyżeczki

Kopystką po garach
Karp w sosie pomarańczowo - miodowo - winnym (bezglutenowy) 164

Wypiliśmy kawę w kawiarni - najlepszą jaką do tej pory piłam. Nie wiem czy ziarno dobre, czy atmosfera świąt to sprawiła.  Ale zakupiliśmy 200 gram do domu. Po powrocie odgrzany karp w pysznym sosie. Przepis pochodzi od Małgosi z Igraszek losu. Ten sos zostanie przysposobiony do innych ryb. Tych słodkowodnych. Już go widzę ze szczupakiem.  kilka dzwonek karpia

AZgotuj!
Sałatka z surimi z olejem sezamowym 170

pochodzi z języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej - 35g orzeszków pini

mojewypiekiinietylko
Grzanki z filetem z makreli i szpinakiem 182

szkole, na uczelni, w domu, w parku, nad rzeką, w przerwie przebieżki rowerowej. Wszędzie! Dzisiaj wersja raczej do wykonania w domu. Składniki: pieczywo typu włoskiego szpinak czosnek ostra papryczka por wędzona makrela ser edamski suszone pomidory z zalewy sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pieczywo kroicie na kawałki (bochenki na kromki, bułki na połówki). Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek(...)kostkę. Wrzucacie na patelnię i podsmażacie. Na koniec dodajecie szpinak , solicie, pieprzycie i i smażycie przez kilka minut. Wykładacie na kawałki pieczywa. Na to kładziecie po plasterku sera, kawałku ryby, suszonym pomidorze odsączonym z zalewy (możecie go pokroić też na kawałki). Rozgrzewacie piekarnik do 180 stopni (np. w opcji grill) i pieczecie, aż ser się stopi. Smacznego! Click to view

GRUBY WAŁEK
Karp w galarecie 178

domu ma swój sprawdzony przepis na jego przygotowanie. Ja dzielę się swoim. Może komuś się przyda :) Składniki: 1 karp 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 1/2 małego selera 1/4 pora kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe  sól, pieprz, vegeta 6 łyżeczek żelatyny sok z cytryny Karpia patroszymy i dokładnie go czyścimy. Dzielimy(...)ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodajemy obrane i pokrojone na większe kawałki jarzyny. Gotujemy na małym ogniu około 50 minut, aż warzywa zmiękną a bulion wchłonie aromat ryby. Po tym czasie wyjmujemy głowę karpia i zanurzamy resztę filetów z ryby. Gotujemy na małym ogniu aż ryba będzie gotowa i bardzo ostrożnie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy filety

My simple kitchen
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 151

kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania. I niestety się trochę sparzyłam. Izka miała 100% rację. Biała ryba byłaby duuuuuużo lepsza. Pierwszy raz używałam także czerwonej pasty curry. I oczywiście dodałam jej za dużo. :) Dodałam więc trochę słodkiej śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie(...)pół, posól i posyp pieprzem z kolendrą. Marchewkę obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w dość cienkie plasterki. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Przekrój go wzdłuż, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój go w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim warzywa. Gdy cebula ładnie się zeszkli

blog.moje-pasje.info
Grzanki z łososiem, pomidorem i jajkiem w koszulce oraz sosem miodowo- musztardowym 106

Są pewne sytuacje, które zmieniają Twoją głowę i całą jej zawartość. Myślenie, nastawienie, humor, nastrój. Zmieniają Ci priorytety, zmieniają plany i zmieniają wszystko co tej pory

Mango Papaja
Cytrusowa sałatka z soczewicy 246

soczewicy pokrojonego w kostkę ogórka, figi pokrojone w kawałeczki, pora pokrojonego w paseczki i resztę składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą suszonego czosnku Sałatkę wymieszać. Schłodzić przed podaniem. I to cała praca a jaki zaskakujący smak. Wszystko dzięki skórce limonki. Podawać do wszystkich mięs i ryb w letnie dni zamiast ziemniaków. Idealnie nadaje się do wołowiny

Sztuka gotowania w/g Samiry
Delikatny i aromatyczny łosoś marynowany w imbirze z dodatkiem pora i zielonego tabasco 202

Lekka przystawka dla fanów sushi – rozpływający się w ustach łosoś w aromatycznej oprawie imbiru, sosu sojowego, podany ze świeżym porem i lekko pikantnym, zielonym tabasco

Eat me! Fit me!
Śledzie po wiejsku – lekka sałatka śledziowa 287

Śledzie nigdy chyba mi się nie znudzą, można podać je na tak wiele sposobów … Żadnym problemem nie też jest dopasowanie ich do pory roku, w

Karo in the Kitchen
Sałatka z soczewicą konserwową i łososiem lub tuńczykiem 143

również tuńczyka, więc to już od Was zależy, której ryby użyjecie. Zresztą sami spróbujcie i przekonajcie się, że w każdej wersji jest rewelacyjna! 1 puszka łososia lub tuńczyka 1 puszka soczewicy (u mnie Bonduelle ) 1/2 puszki kukurydzy (użyłam porcji na raz Bonduelle ) 2 jajka 1 cebula lub kawałek pora Dodatkowo: sól, pieprz majonez Jajka należy ugotować na twardo

Di gotuje
filet pstrąga zapieczony z młodymi ziemniakami i szparagową fasolką 138

    pstrąg z fasolką szparagową i ziemniakami Wyraziste filety z pstrąga zapieczone z fasolką i młodymi ziemniakami to propozycja na lekki obiad wprost idealny na

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania