ryba w porach - 1733 przepisów (strona:53/116)

Pasta z łososia wędzonego i awokado 138

Bardzo prosta i pyszna pasta. Lubię takie pasty. Kilka składników które super ze sobą pasują i gotowe. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej

Kuchnia Pokoleń
Sushi z tuńczykiem z puszki 212

używając silikonowej podkładki pod talerze. Znawcy tematu zapewne wytknęliby mi brak surowej ryby, odpowiedniego ryżu i wasabi, ale dla mnie liczy się efekt końcowy a jest nim bardzo smaczna potrawa.   2 arkusze nori 150 g ryżu białego 1 puszka tuńczyka w kawałkach Princes kawałek pora białej części (około 5 cm) 1  łyżka majonezu mały kawałek czerwonej papryki

Jadło i czytadło
Owoce i warzywa liofilizowane - lekko i zdrowo :) 199

produkcji liofilizowanych owoców i warzyw zajmuje się także produkcją liofilizowanego kolagenu z ryb, mającego postać proszku lub tabletek. Ale o tym w odrębnym wpisie :)  Dzisiaj przedstawię Wam ELENIUSZKI - wspaniałe, smaczne, zdrowe i trwałe owoce i warzywa liofilizowane :) Mogą stanowić niezwykle smaczną przekąskę o każdej porze dnia. ELENIUSZKI sprawdzą się jako drugie śniadanie w szkole lub w pracy, podwieczorek

Zdrowie na języku :P
Ryba zapiekana w warzywach 145

sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie. No i przede wszystkim ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy je jeść przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej dwa razy. Składniki: 1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 duży por 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka

Kolorowy Przepisownik
Espresso romano – o kawie, której nie znajdziemy na ulicach Rzymu 243

prawd o Italii. Podobnie jak ta, że cappuccino pija się tylko w porze śniadaniowej, a zamawiając w restauracji herbatę z pewnością zostaniemy zapytani o to, co nam dolega. . . Jednakże jak wiele włoskich prawd, tak wiele i fałszów. Większość z nas była zaskoczona dowiadując, że ryba po grecku wcale nie pochodzi z Półwyspu Peloponeskiego, pierogi ruskie nie mają nic wspólnego

Bon Ton Italia
Penne z wędzoną makrelą 217

Nigdy wcześniej nie łączyłam wędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ (składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty - pół wędzonej makreli - por (biała część) - pomidorki koktajlowe (6 sztuk) - jogurt naturalny (2 łyżki) - sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć

Zgrabne Gotowanie
Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym 166

mają tę niezaprzeczalną zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Wymarzyłam sobie aksamitny, gęsty ziemniaczany krem przełamany intensywnym pietruszkowym pesto i zaraz musiałam go przygotować. Zaczęłam od podsmażenia cebuli, pora oraz czosnku, które potem oddały zupie swój intensywny, lekko słodkawy smak. Dodałam ziemniaki i bulion, a gdy się gotowały - zmiksowałam pesto. Natka pietruszki oraz orzechy włoskie według mnie bardzo(...)ziemniakami. Pesto pietruszkowe zresztą uwielbiam na równi z tym bazyliowym - pasuje nie tylko do ziemniaków (spróbujcie dodać odrobinę do ugotowanych ziemniaków lub sałatki ziemniaczanej), ale również do pieczonej ryby. W tym przepisie stanowi kontrast dla delikatnego smaku zupy i bardzo przyjemnie ożywia jej smak. Na koniec oczywiście werdykt Męża - zupa, choć krem, bardzo mu smakowała i sam kazał

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z tuńczykiem i cieciorką 394

kostkę, tak samo ogórki, pora i paprykę. 4. Składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. 5. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 6. Mieszamy wszystko jeszcze raz i odstawiamy sałakę na dwie godziny. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: ciecierzyca , jajko , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka , ryby , sałatka , tuńczyk

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wege paprykarz 134

łatwizna, największym kłopotem okazało się znalezienie zamiennika ryb, bo jednak bez tego morskiego smaku i zapachu paprykarz dla mnie nie istnieje. Udało się! 😊 Przepis polecam nie tylko bezglutenowcom i weganom. Składniki (na sporą salaterkę): 4 marchewki (sprawdzają się też marchewki fioletowe) 1/3 średniego selera korzeniowego pietruszka 15 cm pora chili liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolowa rybna zupa 149

Fasolowa ale w innym wydaniu, na ostro i rybna. Zupa ma fajny wędzony smak dzięki wędzonej rybie i papryce. Zapewniam was że nie oderwiecie się od talerza.  1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 kawałek chili sól, pieprz natka pietruszki 1 marchewka 1 por kawałek 1 seler kawałek olej rzepakowy 80 serka topionego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju. Seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w krążki, por też w krążki. Warzywa dodaję

wesoła kuchnia
Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem 174

Jeśli zaglądacie na bloga od dłuższego czasu, to wiecie, że uwielbiam momenty przemiany jednej pory roku w drugą. Szczególnym sentymentem darzę przemianę lata w jesień

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa z karpia z sakiewkami 131

łyżka oliwy Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu około 10 minut.Kawałki ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny. Seler naciowy kroję drobno

wesoła kuchnia
Tatar z purpurowego śledzia 171

Kocham śledzie. Ci co mnie znają, wiedzą iż mogę jeść je w każdej postaci i ilości niezależnie od pory roku czy dnia. Dlatego też lubię

Malinowe Pocałunki
Łosoś na porze 236

Jaki jest Wasz sposób na łososia? U mnie tradycyjnie ekspresowy! I niezmiennie aromatyczny - zapraszam:) Składniki: 1 por 4-5 porcji łososia 1 - 2 łyżki oliwy z

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Karp po styryjsku 149

Bardzo łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości. Z przepisem na

Kulinarna Pokusa
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 189

Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić! Zdrowo, rzecz jasna! Dzięki uprzejmości Karola i Ani, w sieci mojej kuchni wpadł SUM!To d ruga co do wielkości (po biełudze ) ryba Europy   i największa europejska ryba słodkowodna. Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste

Z Kuchni Do Kuchni
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem 157

się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 163

jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy sól do smaku 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 bułka namoczona w mleku 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 niedużego selera 15 cm pora(...)ogon. Odfiletowywać, czyli usunąć kręgosłup i ości, zdjąć skórę. Wszystko dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i przekroić na 3-4 części. Pora przekroić wzdłuż i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Do garnka włożyć dokładnie umytą głowę wraz płetwami, skórami i kręgosłupem. Dodać warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą

Codzienna kuchnia niecodzienna