ryba w porach - 1733 przepisów (strona:53/116)

Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce 142

smacznej panierce. Ma delikatny cytrynowy posmaczek i jest fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon. Składniki:  6 filetów z limandy (u mnie mintaj) kawałek pora 2 jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej mąka kukurydziana do panierowania sól morska do smaku pieprz cytrynowy do smaku olej ryżowy lub roślinny do smażenia Sposób przygotowania(...)papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą . 2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Smażyć na rozgrzanym oleju ryżowym lub roślinnym z obu stron na rumiano. podawać z surówką z kapusty

Na Ciasteczkowych Papierach
Pasta z łososia wędzonego i awokado 121

Bardzo prosta i pyszna pasta. Lubię takie pasty. Kilka składników które super ze sobą pasują i gotowe. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej

Kuchnia Pokoleń
Sushi z tuńczykiem z puszki 193

używając silikonowej podkładki pod talerze. Znawcy tematu zapewne wytknęliby mi brak surowej ryby, odpowiedniego ryżu i wasabi, ale dla mnie liczy się efekt końcowy a jest nim bardzo smaczna potrawa.   2 arkusze nori 150 g ryżu białego 1 puszka tuńczyka w kawałkach Princes kawałek pora białej części (około 5 cm) 1  łyżka majonezu mały kawałek czerwonej papryki

Jadło i czytadło
Owoce i warzywa liofilizowane - lekko i zdrowo :) 178

produkcji liofilizowanych owoców i warzyw zajmuje się także produkcją liofilizowanego kolagenu z ryb, mającego postać proszku lub tabletek. Ale o tym w odrębnym wpisie :)  Dzisiaj przedstawię Wam ELENIUSZKI - wspaniałe, smaczne, zdrowe i trwałe owoce i warzywa liofilizowane :) Mogą stanowić niezwykle smaczną przekąskę o każdej porze dnia. ELENIUSZKI sprawdzą się jako drugie śniadanie w szkole lub w pracy, podwieczorek

Zdrowie na języku :P
Ryba zapiekana w warzywach 131

sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie. No i przede wszystkim ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy je jeść przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej dwa razy. Składniki: 1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 duży por 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka

Kolorowy Przepisownik
Espresso romano – o kawie, której nie znajdziemy na ulicach Rzymu 205

prawd o Italii. Podobnie jak ta, że cappuccino pija się tylko w porze śniadaniowej, a zamawiając w restauracji herbatę z pewnością zostaniemy zapytani o to, co nam dolega. . . Jednakże jak wiele włoskich prawd, tak wiele i fałszów. Większość z nas była zaskoczona dowiadując, że ryba po grecku wcale nie pochodzi z Półwyspu Peloponeskiego, pierogi ruskie nie mają nic wspólnego

Bon Ton Italia
Penne z wędzoną makrelą 207

Nigdy wcześniej nie łączyłam wędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ (składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty - pół wędzonej makreli - por (biała część) - pomidorki koktajlowe (6 sztuk) - jogurt naturalny (2 łyżki) - sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć

Zgrabne Gotowanie
Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym 145

mają tę niezaprzeczalną zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Wymarzyłam sobie aksamitny, gęsty ziemniaczany krem przełamany intensywnym pietruszkowym pesto i zaraz musiałam go przygotować. Zaczęłam od podsmażenia cebuli, pora oraz czosnku, które potem oddały zupie swój intensywny, lekko słodkawy smak. Dodałam ziemniaki i bulion, a gdy się gotowały - zmiksowałam pesto. Natka pietruszki oraz orzechy włoskie według mnie bardzo(...)ziemniakami. Pesto pietruszkowe zresztą uwielbiam na równi z tym bazyliowym - pasuje nie tylko do ziemniaków (spróbujcie dodać odrobinę do ugotowanych ziemniaków lub sałatki ziemniaczanej), ale również do pieczonej ryby. W tym przepisie stanowi kontrast dla delikatnego smaku zupy i bardzo przyjemnie ożywia jej smak. Na koniec oczywiście werdykt Męża - zupa, choć krem, bardzo mu smakowała i sam kazał

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z tuńczykiem i cieciorką 350

kostkę, tak samo ogórki, pora i paprykę. 4. Składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. 5. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 6. Mieszamy wszystko jeszcze raz i odstawiamy sałakę na dwie godziny. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: ciecierzyca , jajko , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka , ryby , sałatka , tuńczyk

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wege paprykarz 119

łatwizna, największym kłopotem okazało się znalezienie zamiennika ryb, bo jednak bez tego morskiego smaku i zapachu paprykarz dla mnie nie istnieje. Udało się! 😊 Przepis polecam nie tylko bezglutenowcom i weganom. Składniki (na sporą salaterkę): 4 marchewki (sprawdzają się też marchewki fioletowe) 1/3 średniego selera korzeniowego pietruszka 15 cm pora chili liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolowa rybna zupa 132

Fasolowa ale w innym wydaniu, na ostro i rybna. Zupa ma fajny wędzony smak dzięki wędzonej rybie i papryce. Zapewniam was że nie oderwiecie się od talerza.  1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 kawałek chili sól, pieprz natka pietruszki 1 marchewka 1 por kawałek 1 seler kawałek olej rzepakowy 80 serka topionego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju. Seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w krążki, por też w krążki. Warzywa dodaję

wesoła kuchnia
Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem 156

Jeśli zaglądacie na bloga od dłuższego czasu, to wiecie, że uwielbiam momenty przemiany jednej pory roku w drugą. Szczególnym sentymentem darzę przemianę lata w jesień

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa z karpia z sakiewkami 113

łyżka oliwy Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotuję wywar na wolnym ogniu. Jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i dodaję kawałki karpia i dalej gotuję zupę na wolnym ogniu około 10 minut.Kawałki ryby wyjmuję, wywar odcedzam na sitku żeby był klarowny. Seler naciowy kroję drobno

wesoła kuchnia
Tatar z purpurowego śledzia 160

Kocham śledzie. Ci co mnie znają, wiedzą iż mogę jeść je w każdej postaci i ilości niezależnie od pory roku czy dnia. Dlatego też lubię

Malinowe Pocałunki
Łosoś na porze 220

Jaki jest Wasz sposób na łososia? U mnie tradycyjnie ekspresowy! I niezmiennie aromatyczny - zapraszam:) Składniki: 1 por 4-5 porcji łososia 1 - 2 łyżki oliwy z

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Karp po styryjsku 131

Bardzo łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości. Z przepisem na

Kulinarna Pokusa
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 170

Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić! Zdrowo, rzecz jasna! Dzięki uprzejmości Karola i Ani, w sieci mojej kuchni wpadł SUM!To d ruga co do wielkości (po biełudze ) ryba Europy   i największa europejska ryba słodkowodna. Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste

Z Kuchni Do Kuchni
Nototenia na parze z jabłkowym smaczkiem 141

się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się ( też tak miałam) i grzecznie mówi dziękuję. Ale raz namówieni by choć spróbowali zgadzają się z tym , że nie ma to nic wspólnego z tym co do tej pory znali. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni