ryba w porach - 1733 przepisów (strona:49/116)

RYBA PO GRECKU 109

Rybę po grecku   można jeść na ciepło lub na zimno. Na co dzień lub od święta. 8 płatów filetów z mintaja usmażyłam na patelni. Można je obtoczyć w mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych(...)minut. Na koniec dodałam pół słoiczka  koncentratu pomidorowego i wymieszałam.      Jak ktoś lubi może dodać sok z połowy cytryny.    Ułożyłam rybę na półmisku i obłożyłam warzywami. Danie pyszne i zdrowe.     Smacznego

potrawyregionalne
Rosół z karpia z pulpecikami 125

pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu  sól.pieprz  vegeta Pulpeciki: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kuskusem i cykorią 203

Składniki: 1/2 opakowania kaszy kuskus (120 g) 1 puszka tuńczyka 2 cykorie kawałek pora 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól

czarrna od kuchni
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 241

Składniki: 250 g makaronu 1 puszka tuńczyka 1 puszka groszku 4 pomidory 1/2 pora 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować, przepłukać zimną

czarrna od kuchni
Sos grzybowy 112

Taki sos nadaje się jako dodatek do ryb, mięs lub tak jak ja dodatek do pierogów, kluseczek itp. Na patelni roztopić masło, szalotki obrać,drobno posiekać

Kuchnia Pokoleń
Burgery z Dorsza 103

Składniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5

Gaździnka warzy
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 391

Wiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną

W kuchni Karmel-itki
Łosoś atlantycki z parowaru 265

sumie był, ale pora trocha inna :) Po pracy poszedłem spać, na godzinkę, dwie... wstałem w nocy i wtedy wziąłem się za parowanie :) Wiem, że jedzenie o tej porze to nie jest dobry pomysł, ale głodny nie zasnę, więc lepiej zjeść w nocy, niż męczyć się z zaśnięciem :) Raz na jakiś czas jak nie ma wyjścia, trzeba po prostu(...)niej łososia. Po czym zostawiamy go w tej marynacie na pół godziny.  Po pół godzinie, która jak ktoś jest głodny, szczególnie w nocy, ciągnie się w nieskończoność ;) przekładamy rybę na folię aluminiową, wkładamy do parowaru i włączamy urządzenie na 15 minut :) Natkę pietruszki myjemy i kroimy, mix sałat przekładamy na talerz. Po 15 minutach łososia układamy na sałacie

Parowar Faceta
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami 222

tradycyjną potrawą, którą najczęściej przygotowuje się na Wigilię. Mowa tutaj o znanej rybie po grecku, która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g sosu paprykowego Ajvar(...)liście laurowe ok 7 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny pieprz cytrynowy oliwa z oliwek sól Pora rozciąć na pół, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i posiekać w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć, aż nieco zmięknie. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej lub na tarczy do cięcia w słupki. Warzywa lekko podsmażyć i przełożyć do brytfanny

https:KKuchniaMniam
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 94

łososiem: Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to świetna i smaczna przystawka. Idealnie nadaje się na każdą porę roku, a zwłaszcza świetnie sprawdzi się na zbliżające święta Bożego Narodzenia czy na kolację wigilijną. Jeżeli jesteście znudzeni przygotowywaniem co roku tych samych dań z ryb na Waszą świąteczną kolację, polecam zapoznać się z moim przepisem. Rolada składa się z wędzonego łososia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mięso w sosie musztardowym 115

przyprawami, najczęściej majerankiem i mieloną kolendrą. Smażę krótko, a następnie dodaję dwie lub trzy łyżki musztardy, pora pokrojonego w talarki (lub szalotkę) i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli trzeba, podlewam wodą. Po musztardę sięgam najczęściej przygotowując wieprzowinę, ale także do ryby. Znacznie rzadziej przygotowuję sos, który z powodzeniem można wykorzystać do dań z jajek lub szparagów

Kucharzyca
TAJSKA ZUPA RYBNA CURRY 218

ZUPA RYBNA CURRY W STYLU TAJSKIM Pyszna, delikatna, aromatyczna zupa na każdą porę roku. Uwielbiam, to chyba za małe słowo, które oddałoby moją miłość do tej zupy. Dzięki niej jestem trochę jakby w Tajlandii, a nie ukrywam, że jest ona moim marzeniem podróżniczym od kiedy pamiętam ( i mam cichą nadzieję, że za jakiś czas się spełni :) ) . Tymczasem zapraszam(...)cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 1 lub pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu

Calzonella.com
RISOTTO Z POREM I PIECZARKAMI 145

delikatne risotto to zawsze dobry pomysł na obiad lub kolację we dwoje. Ta propozycja jest wegetariańska, ale wciąż smaczna i pożywna. Risotto wcale nie musi zawierać mięsa, czy ryby by było smaczne, przekonałam się już o tym dosyć dawno, podczas mojej podróży po Sycylii. Wystarczą dobre składniki i serce włożone w przygotowanie tego dania. Nie jest ono może proste(...)pokrój w plastry. Por przetnij wzdłuż na połowę, a następnie w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojony por i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż co chwilę mieszając na średnim ogniu, aż por zmięknie a pieczarki zaczną delikatnie brązowieć. Jeśli będą gotowe, odstaw.  Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. W garnku

Calzonella.com
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 252

racji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych mięs, kiełbas, wędlin, pasztetów, ryb, krewetek, jajek, serów, świeżej i marynowanej cebuli, przeróżnych warzyw, feerii sosów majonezowych, chrzanowych, reliszy i garniszy. Podawane na śniadanie, na lunch, na obiad i na kolację – do zjedzenia o każdej porze i absolutnie wszędzie. Stosy kolorowych kanapek piętrzą się na witrynach restauracji, barów i food(...)słone – nawet przez dobę) w mleku. Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo mocno słone, mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nowe. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Następnego dnia wymoczone śledzie odsączamy na sicie, osuszamy na papierowych ręcznikach, a później kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy.   Szykujemy pozostałe

Karo in the Kitchen
Naleśniki ze szpinakiem, łososiem i fetą 145

Naleśniki ze szpinakiem i fetą to bardzo uniwersalne danie, które można podawać w każdą porę dnia, na ciepło i na zimno. Dzięki dodatku łososia wędzonego danie

A to pestka