delikatne risotto to zawsze dobry pomysł na obiad lub kolację we dwoje. Ta propozycja jest wegetariańska, ale wciąż smaczna i pożywna. Risotto wcale nie musi zawierać mięsa, czy ryby by było smaczne, przekonałam się już o tym dosyć dawno, podczas mojej podróży po Sycylii. Wystarczą dobre składniki i serce włożone w przygotowanie tego dania. Nie jest ono może proste(...)pokrój w plastry. Por przetnij wzdłuż na połowę, a następnie w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojony por i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż co chwilę mieszając na średnim ogniu, aż por zmięknie a pieczarki zaczną delikatnie brązowieć. Jeśli będą gotowe, odstaw. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. W garnku
Calzonella.comracji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych mięs, kiełbas, wędlin, pasztetów, ryb, krewetek, jajek, serów, świeżej i marynowanej cebuli, przeróżnych warzyw, feerii sosów majonezowych, chrzanowych, reliszy i garniszy. Podawane na śniadanie, na lunch, na obiad i na kolację – do zjedzenia o każdej porze i absolutnie wszędzie. Stosy kolorowych kanapek piętrzą się na witrynach restauracji, barów i food(...)słone – nawet przez dobę) w mleku. Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo mocno słone, mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nowe. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Następnego dnia wymoczone śledzie odsączamy na sicie, osuszamy na papierowych ręcznikach, a później kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Szykujemy pozostałe
Karo in the KitchenNaleśniki ze szpinakiem i fetą to bardzo uniwersalne danie, które można podawać w każdą porę dnia, na ciepło i na zimno. Dzięki dodatku łososia wędzonego danie
A to pestkaSkładniki: 1 szklanka ryżu kawałek cukinii 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora ok. 2 szklanki bulionu 250-300 g mrożonych, mieszanych owoców morza 2 ząbki czosnku
czarrna od kuchniSkładniki: makrela wędzona 1 większa, rzodkiewki 1 pęczek, zielenina 1/2 pęczka, por 1 mały, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 puszka tuńczyka 200 g fasoli z puszki, w mnie „z oczkiem” kawałek pora 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków
czarrna od kuchniZakupiłam piękne dzwonko wędzonego jesiotra i dzięki temu tak pyszna tarta powstała. Do jesiotra ulubione pory i ziemniaki a tarta pachniała w całym domu i
Moje Małe Czarowanieduży por 1 duża marchewka 1 jabłko 2 łyżki majonezu koperek sól pieprz Wykonanie: Pora pokroić drobno, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem Idealnie pasuje do mięs i ryb
O kuchni z uczuciemMacie ochotę na coś oryginalnego? Jeśli lubicie zupy rybne, czy też z owocami morza, zupy z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupy rybne często gotujemy, np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam(...)Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania! Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem inspiracji – mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy orientalnej z warzywami ! Kolejnym składnikiem tej zupy rybnej była też mieszanka ryb i owoców morza. Ostatnio
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaką propozycję tymbalików przygotowałam jako danie alternatywne do rywalizacji #SmakTradycji , w której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi
Kolorowy Przepisownikróżyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą(...)odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na maśle i oleju, pod koniec doprawiając solą z pieprzem i dodając
Kuchnia EllieSzlachetna ryba w galarecie w połączeniu z bogatymi w witaminy warzywami świetnie zastąpi tradycyjnego wigilijnego karpia i z pewnością będzie królować na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 600g fileta z łososia 1 cytryna sól pieprz Galareta: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10cm por 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 łyżka(...)blaszkę, wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Galareta: Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam na rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym Kroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I por Wrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza
Smaki Edytyryby ,wątróbki drobiowej . Kiedy robię taka surówkę to zawsze muszę zrobić jej więcej bo super smakuje i bardzo szybko znika . Składniki 200 dag kapusty kiszonej 1 jabłko 1 pora ( sama cześć biała
Mój Smakdrapieżna ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić. Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 kg filetów karmazyna 2 cebule 2 pory 1 duża(...)dorzucamy pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy marchewkę, wlewamy wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością wody. Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę
Kulinarne przygody Gatity