ryba w porach - 1733 przepisów (strona:43/116)

Tymbaliki rybne z warzywami 189

Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Rybę przełożyć do blaszki i piec z opcją grillowania (220°C), przez około 20 minut lub upiec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Teraz czas na warzywa. Na dużej(...)minut. Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory powinny się dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą. Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać

Świat Domowej Kuchni
Ryba po grecku 141

Pyszna, tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywną pierzynką z marchwi, selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.   Składniki: 3-4 filety z dorsza 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora 2 białe cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie szklanka domowego(...)umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku

Pyry na Gaz
Łosoś marynowany w soli po kaszubsku. 166

lokalne i tego się będę trzymał! Powiem szczerze, że przystępując do marynowania ryby, nie spodziewałem się efektu, jaki ostatecznie uzyskałem. Łosoś stał się zwięzły, a jednocześnie delikatnie maślany. Nabrał pięknego koloru i głębokiego, jakby wędzonego, smaku. Po prostu bomba! Z powodu ciemności nadciągających o tej porze roku w nieprzyzwoicie wczesnej porze, udało mi się zrobić jedynie zdjęcie przed(...)słodkiego sosu koperkowego). Zaraz potem całość zniknęła... Składniki: 300 g świeżego fileta z łososia 5 łyżek soli 5 łyżek cukru 1 szklanka świeżej żurawiny (ewentualnie suszonej) 1 cebula Wykonanie: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Ułożyć w naczyniu o dopasowanym rozmiarze. Żurawinę posiekać i wymieszać z solą i cukrem. Pokryć masą wierzch i boki fileta, lekko ugniatając. Cebulę pokroić na cienkie

zadanie-gotowanie
sałatka śledziowa 135

składniki: 3 filety śledziowe 50 g sera żółtego 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 jabłka pieprz do smaku 2 łyżki majonezu

Domowy Smak Jedzenia
FLĄDRA W POMARAŃCZY NA WARZYWACH 151

cytryny Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę pociąć na cieniutkie paseczki -na zapałkę,  ,  pora pokroić w cienkie półplasterki.Kalafiora i brokuła w cząstki Filet rybny  skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę W naczyniu dno wyłożyć warzywami   ,ułożyć  przygotowaną rybę, Na nią cząstki pomarańczy ,podlać kilkoma łyżkami wody,dusić  około 10-15 minut

w mojej kuchni
Szwecja, moja nowa miłość, część I 151

wioski, która wygląda dokładnie tak, jak wyobrażałam sobie małe skandynawskie miejscowości - filigranowe, kolorowe domki, łodzie i ryby - pyszne ryby, które smakowałyśmy nad samym morzem w towarzystwie lokalnie produkowanego piwa.  Kolejnym etapem wyprawy było studenckie miasto Lund, o tej porze roku - ze względu na wakacje - bardzo wyludnione. W Lund zwiedziłyśmy katedrę, najcenniejszy zabytek architektury romańskiej w północnej Europie(...)cały szereg drinków serwowanych przez świetnych barmanów. Co mnie urzekło w Szwecji?  Spokój, kolorowa, estetyczna zabudowa, piękne nadmorskie widoki, kuchenne sklepy, w których mogłabym zamieszkać, cudowny smak ryb, zamiłowanie do białego bzu, który tak bardzo kocham, rowery, którymi niemal wszyscy tam się poruszają, zapach truskawek, piękne róże i malwy i oczywiście morze. Już wiem, gdzie chcę spędzić kolejne wakacje

KUCHARNIA
Galareta z dorszem i grzybami 396

ziela angielskie 1 liść laurowy 1 plaster selera 1 kawałek pora 7 łyżeczek żelatyny 2 litry wody  Bulion: Do garnka wlewam wodę, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny kilka ziarenek. Gotuję bulion około 10 minut. Po tym czasie wkładam rybę do garnka i gotuję jeszcze na bardzo wolnym ogniu około pięć

wesoła kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą 112

align="aligncenter" width="685"] Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka Z Ziemniakami I Brukselką Zapiekanka Ziemniaczana Z Burakami Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
PASTA CHRZANOWA Z POREM 167

Pasty można tworzyć tak naprawdę ze wszytskiego z warzyw, grochu, mięsa czy ryb. Dziś zupełnie odmienna pasta bez mięsa bez ryb :) Pyszna pasta chrzanowa idealna do świeżego pieczywa.Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 4 jajka na twardo 3 ogórki konserwowe 1 por tylko biała cześć 1 /2 natki pietruszki 3 łyżki tartego Ser żółtego np. Cheddar 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)majonezu 2 łyżki tartego chrzanu Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:   Jajka obiera. I trę na tarce na grubych oczkach. Dodaję potarty ser żółty. Pora myję i drobno siekam. Dodaję do miski. Ogórki konserwowe drobno siekam dodaję do miski. Natkę pietruszki również drobno siekam i dodaję do pozostałych składników. Na koniec dodaję sól i pieprz do smaku, chrzan

Gotowanie Patki
Zupa z dorsza pod gwiazdami 134

garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką

wesoła kuchnia
Salsa - chyba do wszystkiego 192

teraz przepis na salsę :) Bardzo fajna sprawa na śniadanie, na obiad, na podwieczorek... W zasadzie na każda porę dnia. Warzywa, przyprawy i mamy lekki dodatek do dań:) Jadłam ją już z chlebem domowej roboty, jadłam z rybą, fantastycznie smakuje z grzankami - kromki chleba wkładałam do tostera i podgrzewam. Kapitalna jest z serem kozim - chleb żytnio-orkiszowy lub chleb żytni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 120

końcem pieczenia usunąć folią aluminiową i ułożyć na rybie plastry cytryny (będzie potem więcej soku na polania ryb). Podawać rybę polaną sokiem wyciśniętym z cząstek cytryn i np. z surówką z selera naciowego i jabłka , z surówką z pora lub inną ulubioną surówką. ---------- Podobne: Sałatka śledziowo-ziemniaczana Pieczony karp Oszukane polskie sushi

Weekendy w domu i ogrodzie
Szczupak w sosie chrzanowym 187

Tatą ( a potem Mąż ) byli zapalonymi wędkarzami więc ryb było zawsze sporo. Szczególnie szczupaków i węgorzy. I obie te ryby smakowały mi szczególnie w dwóch sosach - koperkowym i chrzanowym. Ostatnio robiłam szczupaka w koperkowym sosie - to teraz przyszła pora na chrzanowy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Risotto z porami i łososiem 109

smażenia, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni. Teraz risotto. Cebulę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na rozgrzanym maśle (1 łyżka) najpierw dodając cebulę, a po chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż arborio i wszystko dobrze wymieszać. Wlać wino i podgrzewać kilka(...)ryż wchłonie płyn i powtarzamy czynność - i tak dopóki cały bulion nie zostanie wypity przez risotto. Teraz dodajemy łyżkę masła i parmezan. Danie robi się kremowe. Teraz dodajemy rybę, delikatnie mieszamy i możemy podawać. Warto zostawić kilka kawałków łososia, aby ułożyć je na każdej porcji - tak ładniej wygląda

Kulinarne Inspiracje