ryba w porach - 1733 przepisów (strona:45/116)

RYBA FASZEROWANA W GALARECIE 136

Ryba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól i gotowałam(...)wyłowiłam wszystko i zabrałam się za rybkę. Dwa kilo morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku) zmieliłam przez maszynkę. Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam. Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki. Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam do... i tutaj napomknę

potrawyregionalne
KONKURS. 150

Zapach drewna działa tak kojąco. Kojarzy się z zakładem stolarskim wujka, gdzie wióry sypały się spod hebla niczym płatki śniegu zimową porą. Zawsze lubiłam drewno. Gładkie

W kuchni Karmel-itki
RYBY NA POLSKIM STOLE #FishFriday #Konkurs 142

książkę o rybach w wersji elektronicznej możecie przejrzeć na stronie Polskiej Grupy Rybnej , bezpośredni link do książki: RYBY NASZEJ KUCHNI Przepis na szyszki z kalmara od razu zwrócił moją uwagę. Łatwe przygotowanie, oryginalna forma, ciekawe jak smakuje… Do tej pory nie zwracałam uwagi na kalmary, nawet nie wiedziałam w jakiej formie występują w sprzedaży – też tak macie(...)teraz jeszcze niespodzianka dla Czytelniczek i Czytelników mojego bloga oraz Fanów mojego profilu Facebook Trener Zdrowej Diety . Dzięki uprzejmości Polskiej Grupy Rybnej możecie zdobyć jedną z czterech książek „Ryby na polskim stole”. Zadanie konkursowe: Napisz dlaczego warto jeść ryby i dlaczego książka ma trafić do Ciebie? Odpowiedzi można dodawać w komentarzach pod tym postem lub na fanpagu

Dietolog
ryba duszona w pomidorach 173

tego chęć. Nawet dorsz nie do końca Go przekonuje :) Próbuję na każdy możliwy sposób przemycić rybę w naszych daniach. Nie zawsze mi się udaje. Jak dla mnie dorsz ten jest idealny. W pomidorach i cebulce jak na kołderce. Połączenie wyśmienite. O tej porze roku pomidory nie są najsmaczniejsze, stąd polecam te z puszki lub z własnych przetworów.  Składniki(...)puszkę pomidorów - jeśli mamy w całości spokojnie rozdzielimy je podczas duszenia szpatułką,  dodajemy suszone pomidory i oregano i dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min  rybę solimy i pieprzymy z obu stron układamy na pomidory i dusimy pod przykryciem ok 10-15 min  Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego

Gotowanie z pasją
Jarskie muszle czyli makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią 243

Makaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Łosoś w papilotach 233

natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miękkiego masła trzemy żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny i wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy drobno(...)inne warzywa. Bardzo często dodaję do cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić dymką lub zwykłą białą, cebulą. Liczy się technika pieczenia. Rybę w papilotkach można piec w folii aluminiowej zamiast pergaminu (jak w tym przepisie: łosoś po azjatycku w folii

Poezja smaku
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 124

suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje(...)sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku Przygotowanie: Okonomiyaki  Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę, mąkę oraz jajka na gładką masę, dodać kapustę i por, wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie

KreatywnePiny
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 126

Najprostszy pomysł na mięsny obiad? W naszym domu to kotlety mielone. Smakują zawsze i wszystkim, niezależnie od dodatków i pory roku. Preferujemy mięsa białe, stąd

W kuchni Karmel-itki
sobota "na mieście" Lublin 127

kupiła sobie przynęty do wędkowania. Ok. Jej pasja. Ja taką miałam przez chwilę jak z tatą na ryby chodziłam. Mi przeszło, córka od maleńkiego lata i coś zarzuca nad rzeką. Zrobiłyśmy sobie spacer po starówce lubelskiej. Tak wczesną porą to jest wręcz cudowne! Bardzo mało osób spacerujących i w spokoju można podziwiać zabytki. Świetnie się bawiłyśmy podczas takiej wędrówki. Dawno

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, porami i fetą 179

Dzisiaj polecam Wam warstwową sałatkę z tuńczykiem. Kilka niewyszukanych składników w połączeniu z rybą tworzy bardzo smaczną sałatkę. Składniki : 3 puszki tuńczyka w wodzie (w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1 puszka kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek

Czerwień i błękit
Karaś z patelni i "Jeździec miedziany" 172

rozgrzać olej i smażyć rybę po obu pod przykryciem do zrumienia i przysmażenia skóry. Podawać usmażoną i gorącą rybę z salsą pomidorową. ----- Podobne: Karp pieczony Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Leszcz w pomarańczach Nie wiem dlaczego, ale do tej pory nie przeczytałam ani jednej książki Paulliny Simons .  Znajome od kilku lat zachwycają się jej powieściami, a mnie jakoś

Weekendy w domu i ogrodzie
Szymon Kubicki: Smacznie, kreatywnie i bez glutenu. Recenzja + Konkurs 116

maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka XV Jaja XVI Sery XVII Ryby i owoce morza XVIII Mięso XIX Bakalie XX Czekolada i kakao FiKowego bloga www.facetikuchnia.com śledzę już od dawien dawna

Moja pasja smaku
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1930

A dokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z nią na warsztatach z

W kuchni Karmel-itki
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 226

żyć zdrowiej - ma się całkiem dobrze, co widać poniżej. Nie oznacza to, że od tej pory na blogu pojawiać się będą wyłącznie dietetyczne i zdrowe przepisy. Mam w zapasie sporo tych rozpustnych :) MIRUNA NA PARZE NA SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Do garnka do gotowania

Życie zamknięte w smaku
Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami 129

ząbki czosnku por Przygotowanie Pora poszatkować i podsmażyć na solidnej łyżce masła. Następnie podlać cydrem i trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić

Gaździnka warzy