ryba w porach - 1733 przepisów (strona:45/116)

Łosoś w papilotach 245

natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miękkiego masła trzemy żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny i wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy drobno(...)inne warzywa. Bardzo często dodaję do cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić dymką lub zwykłą białą, cebulą. Liczy się technika pieczenia. Rybę w papilotkach można piec w folii aluminiowej zamiast pergaminu (jak w tym przepisie: łosoś po azjatycku w folii

Poezja smaku
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 128

suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje(...)sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku Przygotowanie: Okonomiyaki  Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę, mąkę oraz jajka na gładką masę, dodać kapustę i por, wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie

KreatywnePiny
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 137

Najprostszy pomysł na mięsny obiad? W naszym domu to kotlety mielone. Smakują zawsze i wszystkim, niezależnie od dodatków i pory roku. Preferujemy mięsa białe, stąd

W kuchni Karmel-itki
sobota "na mieście" Lublin 135

kupiła sobie przynęty do wędkowania. Ok. Jej pasja. Ja taką miałam przez chwilę jak z tatą na ryby chodziłam. Mi przeszło, córka od maleńkiego lata i coś zarzuca nad rzeką. Zrobiłyśmy sobie spacer po starówce lubelskiej. Tak wczesną porą to jest wręcz cudowne! Bardzo mało osób spacerujących i w spokoju można podziwiać zabytki. Świetnie się bawiłyśmy podczas takiej wędrówki. Dawno

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, porami i fetą 192

Dzisiaj polecam Wam warstwową sałatkę z tuńczykiem. Kilka niewyszukanych składników w połączeniu z rybą tworzy bardzo smaczną sałatkę. Składniki : 3 puszki tuńczyka w wodzie (w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1 puszka kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek

Czerwień i błękit
Karaś z patelni i "Jeździec miedziany" 183

rozgrzać olej i smażyć rybę po obu pod przykryciem do zrumienia i przysmażenia skóry. Podawać usmażoną i gorącą rybę z salsą pomidorową. ----- Podobne: Karp pieczony Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Leszcz w pomarańczach Nie wiem dlaczego, ale do tej pory nie przeczytałam ani jednej książki Paulliny Simons .  Znajome od kilku lat zachwycają się jej powieściami, a mnie jakoś

Weekendy w domu i ogrodzie
Szymon Kubicki: Smacznie, kreatywnie i bez glutenu. Recenzja + Konkurs 128

maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka XV Jaja XVI Sery XVII Ryby i owoce morza XVIII Mięso XIX Bakalie XX Czekolada i kakao FiKowego bloga www.facetikuchnia.com śledzę już od dawien dawna

Moja pasja smaku
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1940

A dokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z nią na warsztatach z

W kuchni Karmel-itki
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 236

żyć zdrowiej - ma się całkiem dobrze, co widać poniżej. Nie oznacza to, że od tej pory na blogu pojawiać się będą wyłącznie dietetyczne i zdrowe przepisy. Mam w zapasie sporo tych rozpustnych :) MIRUNA NA PARZE NA SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Do garnka do gotowania

Życie zamknięte w smaku
Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami 138

ząbki czosnku por Przygotowanie Pora poszatkować i podsmażyć na solidnej łyżce masła. Następnie podlać cydrem i trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić

Gaździnka warzy
Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową 166

dodatek w tym roku jest dosyć długa, więc będzie można w końcu pobyć na świeżym powietrzu, spędzić fajnie czas wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Majowy długi weekend, to też pora kiedy zaczynamy w Polsce sezon grillowy. I w związku z tym mam dziś dla Was przepis na grilla właśnie. Jest to grillowana pierś z indyka z aromatyczną salsą jabłkową(...)wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych ryb, możemy je pokroić w plastry i zapiekać z rybą w śmietanowy sosie. Nie sposób oczywiście zapomnieć o przepysznych jabłkowych przetworach. Co roku zamykam w słoikach prażone jabłka z przyprawami korzennymi, zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna. Nie mogę się też obejść

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku 172

wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście z puree z zielonego groszku. Jeśli do tej pory mieliście złe zdanie o śledziach to myślę, że ten przepis zmieni Wasze myślenie i smak… Składniki na śledzie w cieście (2 porcje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie warstwowe 195

wreszcie końca, choinka została ubrana, stroiki Bożonarodzeniowe zrobione, prezenty zapakowane, są też pierwsze potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, ryby w pomidorach, pierogi z serem, pierogi z serem i kaszą, są też ONE- śledzie warstwowe. Tylko pomyśleć że jutro o tej porze będę powracać z pasterki... o matko kiedy to przeleciało.  Przy okazji być może jutro uda mi się

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania