ryba w porach - 1733 przepisów (strona:52/116)

Śledziowa sałatka z jabłkiem, porem i papryką konserwową. 201

wigilijnym  czy świątecznym stole przeważają ryby w różnorodnej postaci. Ja dziś mam pomysł na smaczną a co najważniejsze, szybką sałatkę śledziową. Składniki; 4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko pół obranego jabłka 1 mały por 3 ogórki kiszone 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie;  Filety moczymy(...)wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Majonez wraz z musztardą przekładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z tuńczyka w wersji light 203

mną ryba i przypomniałam sobie przepis na szybką sałatkę, którą zobaczyłam na blogu Feel eat . Trochę ją zmodyfikowałam. Składniki na 2 porcje: Puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie jeden por (biała część) dwa jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe Mała puszka kukurydzy mały kubek jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy Dijon pieprz i sól Przygotowanie: Pora pokroić

Fabryka pomysłów
Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii 187

pory gałęzie i szyszki drzew iglastych dodawałam do marynowania mięs, do duszenia i do gotowania sosów. By nadały aromatu. Nie nadawały się do jedzenia bo były zbyt stare i kujące. Ale maj jest miesiącem porostu iglaków! I teraz można jeść nawet na surowo młode pędy sosny, jodły świerku itd. Ja je dodałam do smażenia ryby. Zaryzykuj. Spróbuj. Ponoć mężczyznom

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś 5 smaków, Kokosowy Ryż i Surówka z Pora czyli Środowe Rybki odc.10 129

zakupów, pusta lodówka i brak produktów na obiad. Taki czas, ciężka pogoda więc i pora tylko na wspomnienie ubiegłej środy. Rybnej, inspirowanej 15to minutowym obiadem wg Jamiego podpatrzonym w tv. Trochę orientu, chrupkości i pikanterii. Macie ochotę??? A wieczorem magiczne "pieczenie chleba w ciemno" ... ryba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Food Camp 17-19 styczeń 2014 144

Jerzym Sobieniakiem. Na początek wykład, czyli garść praktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje kubki smakowe

kolorowotorcikowo
Pulpeciki rybne w rosole 161

zaskoczeniem. Składniki (na 4 porcje): 250g białej ryby, bez skóry i ości – użyłam mintaja 1 małe jajko 1 średnia cebula sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 4-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki oleju kawałek bułki Na rosół warzywny: 5 marchewek 2 średnie pietruszki kawałek selera połówka cebuli kawałek pora kawałek białej kapusty liść kapusty włoskiej kilka(...)myjemy. Połówkę cebuli opalamy nad palnikiem gazowym, aż dobrze się opali.   Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego całą wcześniej przygotowaną włoszczyznę – marchew, pietruszkę, selera, pora oraz 2 rodzaje kapusty. Wszystkie warzywa dobrze obsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż staną się brązowe. Następnie, wlewamy do garnka 2 litry wody. Do wszystkiego dodajemy liście laurowe

Smaczna Strona
Szczupak faszerowany 164

marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora 2 cebule 3 jajka 2 małe czerstwe bułki 200 ml mleka do namoczenia 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy ok. 3 szt. sól, ziele angielskie, pieprz cytrynowy dodatkowo: żelatyna spożywcza na 1 litr wody   Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę, myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest

Jadło i czytadło
Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań 149

gdzie pod okiem profesjonalnych szefów kuchni przygotowujemy różne dania! Wreszcie doczekaliśmy się wspaniałego studia kulinarnego niedaleko nas, bo w Poznaniu, Cook Up niedawno otworzyło tam swoja siedzibę. Do tej pory odwiedzaliśmy Cooku Up ale w Warszawie. Ale nareszcie, pierwsze warsztaty w nowym poznańskim studio Cook Up za nami. Dzięki zaproszeniu od pani Anny Wojtuń z Cook Up 31.10.2015 spotkaliśmy(...)okiem szefa kuchni restauracji Cuccina Ernesta Jagodzińskiego przygotować pyszne dania. Pod jego okiem już mieliśmy okazję gotować w jego restauracji, relacja tutaj . A gwiazdą tegorocznego spotkana były… „Ryby i owoce morza”, oprócz tuńczyka większość z przybyłych nigdy sama nie obrabiała ośmiornicy, krewetek, czy przegrzebków. My z Piotrem nigdy nie przygotowywaliśmy, ani nie jedliśmy dużej ośmiornicy, jedynie jadaliśmy ośmiorniczki baby. Niestety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 134

drugiej randce. Ottolenghi nie pozostał dłużny i naprawdę wymyślił danie na taką rybę (z rodzynkami, piniolami i zieleniną). Co bym jeszcze ugotowała z Ottolenghi. Prosto? Na zdjęciu wyżej widać confitowane pomidorki z czosnkiem, które Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone

Ugotowane pozamiatane
Papryka, właściwości i zastosowanie 128

ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona Inne potrawy: potrawy z ryżu, makaronu, sera

Pomysłowa kuchnia
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 128

następnie trę na grubych oczkach. Jabłko obieram i również trę na grubych oczkach. Pora obieram i drobno siekam. Wszystko mieszam dokładnie. Dodaję sól i pieprz. Szczypiorem drobno siekam. Mieszam dokładnie. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku. Podaję do obiadu do mięsa czy ryby

Gotowanie Patki
Flaki z morskiego ghula 120

Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy, to warto "skrawki-odpadki" z tej procedury sobie zamrozić na później. To później,to właśnie wywar rybny. Nic prostszego. Do rybnych skrawków, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. To wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

Karczma Honorietty
Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej 348

się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki  do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety.  Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka

peanutbuttermonster
Polenta - włoski kleik 175

nożem i pozwolić jej ostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem. Danie proste i dietetyczne :) Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712) O tej porze roku może świetnie smakować z sosem owocowym np. jagodowym, wypróbuję na pewno

Proste Potrawy
RYBA PO GRECKU 152

RYBA PO GRECKU Zapraszam do zrobienia klasycznej ryby po grecku z warzywami. Ryba smakuje najlepiej dzień po przyrządzeniu. Składniki filet z dorsza 12 szt. marchewki 4 szt seler 1 szt ziele angielskie całe 8 szt liście laurowe 5 szt papryczka chilli 1 szt przecier pomidorowy 200 g cebula biała 1 szt pieprz czarny mielony 2 szczypty sól morska 2 szczypty(...)Smażymy na oleju papryczkę chilli, por oraz cebulę przez 15 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, starte marchewki oraz seler i smażymy jeszcze 15 minut. Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprze. Obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Smażymy filety około 6-8 minut z każdej strony. Wykładamy do naczynia dorsza. Na ryby kładziemy nasze warzywa. Wsadzamy do lodówki

chefintheforest
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 163

Jaka ryba na obiad?". Nim jednak przejdziemy do przebiegu samego spotkania, chcę Wam powiedzieć kilka o rzeczy o moim podejściu do tematu, zanim wybrałam się na to wydarzenie. Otrzymałam dwa zaproszenia. Jedno przyszło na e-maila i zginęło gdzieś nie wzbudzając mojego zainteresowania. Drugie otrzymałam drogą facebookową. I uznałam to za znak. Do tej pory nie uczestniczyłam w podobnych(...)samego początku byłam jednak nastawiona sceptycznie. Najpierw uznałam, że całość z pewnością będzie miała w sobie coś z fanatycznej pogadanki; że ktoś będzie próbował wpajać mi, że ryby w oceanach dosłownie płaczą, że to bez serca rozdzielać rybie rodziny itp. Wiecie, co mam na myśli? Tę całą wojującą przesadę. Piszę o tym wszystkim, bo chciałabym, żeby następne informacje wywarły

Życie zamknięte w smaku
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 175

    Pamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i

W kuchni Karmel-itki
Chałka z bakaliami 153

Dzień dobry! Ostatnio prezentowałam Wam świetną śniadaniową propozycję jaką są bez wątpienia maślane rogale . Dzisiaj kolejna słodka, drożdżowa propozycja - tym razem pyszna, delikatna drożdżowa chałka z

Pora coś zjeść