dodać więcej przepisów z mięsem i rybami, a tymczasem zapraszam na pyszną szkocką "grochówkę" . Sekret tej zupy tkwi w przygotowaniu dobrego wywaru na wędzonce, a następnie dodanie słodkiej melasy, która nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i koloru. Polecam! Szkocka grochówka Składniki: Na wywar: 1 wędzona giczka wieprzowa 2-3 marchewki 2 pietruszki por łodyga selera naciowego kawałek selera cebula(...)zwykły rosół lub inny rodzaj wywaru lub bulionu na wędzonce. Giczkę obkroić ze skóry i nadmiaru tłuszczu. Włożyć do garnka, dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, selera naciowego, pora, cebulę i czosnek), dodać przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i goździki), zalać zimną wodą, tylko na tyle, aby zakryła mięso i warzywa i powoli zagotować. Gotować na minimalnym
Codzienne GotowanieCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4
kulinarnyJaLubicie szaszłyki ? Bo ja uwielbiam. Ostatnio bawię się w wędzenie, przygotowałam wędzone szaszłyki z łososiem i ananasem. Muszę przyznać są to najlepsze jakie do tej pory
Kulinarne pyszności MolkiHej :-). Rybki ostatnio u mnie, ale my bardzo lubimy więc dość często staramy się je jeść. Tak na szybko ten łosoś, bo czasu ostatnio brak, podsmażony
kruche babeczkinumer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością
Chilli Czosnek i Oliwaodżywcze składniki. Parowar przyda się szczególnie do ryb i warzyw. Nie jest to więc zakup jednorazowy. Składniki ciasto 350g mąki pszennej 100ml gorącej wody 3 łyżki oleju 50ml chłodnej wody 7g soli nadzienie 400g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1-2cm świeżego imbiru 1 nieduży por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina(...)minut. Polecam robot z mieszadłem hakiem. Ciasto odstawiamy na pół godziny. nadzienie Marchewkę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Następnie podsmażamy 2 minuty na oleju. Kroimy pora na pół i w cienkie "półtalarki". Następnie wszystkie składniki nadzienia łączymy i dokładnie mieszamy. sos Suszoną papryczkę siekamy i łączymy wszystkie składniki. wontony Do koszyczków parnika wkładamy papier do pieczenia (wycięte
W kuchni wieczoremuczyniłam ;) Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno przypadkowy. Najukochańszy był głodny, musiałam szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już
Taste Of My Dayzabija smaku ryby, a nawet z nim współgra, tworząc smaczny posiłek. Steki z tuńczyka zamiast z makaronem, możecie podać również z lekką sałatką polaną z ziołowym dressingiem lub winegretem. Obie wersje będą smaczne. Dokładny sposób przyrządzenia dania podam poniżej. Natomiast teraz chcę wspomnieć parę zdań na temat mojego doświadczenia z internetowym marketem Frisco. Do tej pory swoje produkty spożywcze(...)steki. Odstawić na 20 minut. Smażyć lub grillować na złoty kolor z obu stron po ok. 3-5 minut w zależności od wielkości i grubości (uważać, aby ryby nie przesmażyć, bo zrobi się sucha). My wolimy steki zawsze bardziej wysmażone. Makaron: 150-200 g makaronu żytniego (lub innego ulubionego, u mnie gniazda) 70g serka śmietankowego (u mnie Łaciaty) ½ cukinii
Fabryka pomysłówNie ma dla mnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie,z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiemi majerankiem, który
W kuchni Karmel-itkimiazga. Kiszone ogórki obrałam ze skórki. Również pokroiłam je w kostkę. Odsączyłam na sitku, a właściwie odcisnęłam z nich sok. Gdy tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też(...)Dodałam majonez, jogurt i przyprawy. I tak powstała pyszna sałatka. Idealna na imprezy jak i kolację w rodzinnym gronie. Możecie oczywiście zamiast mięsa z rekina użyć innej - ulubionej wędzonej ryby. SMACZNEGO! Polecam również inne sałatki ziemniaczane. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KAPARAMI JAJKIEM OGÓRKIEM W C URRY SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ
potrawyregionalneInspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku”. Oczywiście Sarah Britton nie bierze tuńczyka czy innych trupów do ust, więc “tuńczyk” był pewnie zrobiony ze słonecznika. Ja póki co jeszcze jem tuńczyka, chociaż po lekturze kryminału “ Czerwonego złoto ” Toma Hillenbrana, gdzie tuńczyk jest źródłem wszelkiego zła, może nie powinnam. Na szczęście używam ryby z puszki, która obok 300 kilogramowego
Ugotowane pozamiatanegrill elektryczny (z racji pory roku). Potrawy z grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi: "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się
ClauditteMissCookingSkładniki: filety śledziowe świeże duże 4 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 3 sztuki, papryka 2 sztuki, por 1
W Mojej Kuchni LubięMam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je
DefinicjaSmakuOd jakiegoś czasu zalegały mi w lodówce paluszki krabowe. Znaczy tak naprawdę to paluszki surimi, które z krabami niewiele mają wspólnego, ale powszechnie nazywane są właśnie
Marder&Marder ManufactureJedna z wielu wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami. Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry
Maminek kulinarnydopuścić do uczucia głodu i robię tak, by czerpać jak najwięcej energii ze smacznego i zdrowego pożywienia. ZOBACZ FILMIK! ŚNIADANIE W tygodniu jem zazwyczaj o tej porze jaglankę albo placuszki z płatków owsianych. Tym razem miałam ochotę na coś pysznego i prostego więc stworzyłam swój ulubiony zestaw z podanych składników : 50 g płatków jaglanych łyżeczka masła orzechowego(...)dodaję masło orzechowe i miód. Ozdabiam pokrojonymi owocami, posypuję siemieniem lnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe
Kuchnia EllieRyba pieczona w orzeźwiającym aromacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek Z cydrem , jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem . Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne. Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy , dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach(...)Grójecki Grójecki Cydr Jabłkowy wybitnie mi podpasował do użycia jako zalewa, w którym piekła się moja ulubiona rybka - pstrąg ! Do tego zapieczone cząstki jabłek i moje podniebienie miało w porze obiadowej istną orgię smaków :) Rybka była też wyborna na zimno , po nocnym leżakowaniu w lodówce. Z sosu cydrowego zrobiła się pyszna, zwarta galareta, a rybka wyśmienicie zamarynowała się
Grunt to przepis!