Siostrą odbywałam pierwsze wielogodzinne, piesze wycieczki po okolicznych lasach. Były ogniska, pieczone ziemniaki, zbieranie kolorowych liści, grzybów, jagód, borówek czy tam poziomek - wszystkiego co piękne w lesie o różnych porach roku. A teraz? Taka już jestem stara, że własne dziecko do lasu zabieram. Niestety widać, że Spinu to dziecko miasta. Na razie nie wykazuje zachwytu tymi naszymi wyprawami(...)niezadowolenie gdy liście pod stopami za głośno szeleszczą ;) I skąd to się takie wzięło? Zarówno ja i Mąż spędzaliśmy w dzieciństwie dużo czasu na łonie natury. Mąż bardziej na rybach - ja na grzybach. A tu wyszedł taki mały "Monk". Mimo to będziemy go zabierać na leśne wycieczki - dopóki się Spinu vel Dżino nie przekona ;) Ma jeszcze czas bo dopiero
Kuchnia po mojemuCiasto cytrynowe Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze
KorniszonkiKuleczki suszonej aronii toczą się po blacie, uciekają z zasięgu wzroku gospodyni. W żółtym fartuszku krząta się po pachnącej kuchni. Suszone owoce trafiają do garnka, a
W kuchni Karmel-itkitylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się japoński omlet. Ponoć traktowane jako deser dla dzieci. Pod koniec naszych zmagań z sushi zostaliśmy poczęstowani krewetkami i warzywami w tempurze – palce lizać! Atmosfera była wspaniała, jedzenie pyszne, więc jak tylko będę w okolicach Warszawy to z ochotą zajadę na najlepsze sushi, jakie jadłam do tej pory. Póki
Pieguskowa KuchniaPomyślałam, że pomidory z rybami lubią się, więc dlaczego nie połączyć tej sympatii w zupie :) I to był strzał w dziesiątkę! Zupa wyszła pyszna i sycąca, na pewno będę ją gotować częściej. Tym bardziej, ze przygotowuje się ją błyskawicznie. Składniki: 30-40 dkg surowego łososia , 4-5 łyżek masła , około 10 cm kawałek pora , 2 średnie ząbki czosnku
Codzienna kuchnia niecodziennapory często ją przyrządzam. Kolejne przepisy z łososiem, z których często korzystam to przepisy na torty kanapkowe . To bardzo elegancka zimna przekąska, u mnie bardzo często pojawiająca się na rodzinnych i przyjacielskich przyjęciach. Moja rodzina przepada za kanapkowymi tortami. Tort kanapkowy można przełożyć wcześniej, a dopiero przed podaniem udekorować. Wędzony lub gravad łosoś świetnie się do tego nadaje. Rybę
codojedzeniawspomniałem w poprzednim poście Madzia zrobiła porządny dwudaniowy obiad. W poprzednim wpisie była zupa z mleka kokosowego z kukurydzą , teraz więc pora na lazanię szpinakową z trzema serami. Dodam, że była naprawdę pyszna i niesamowicie syta. Po jednym kawałku miałem dość. Dobra jest dla większej ilości gości, bo naprawdę po małym kawałku człowiek jest porządnie najedzony. Zresztą nic dziwnego(...)prawdziwa bomba kaloryczna! Wyłącznie dla miłośników serów :) Streszczać się będę dzisiaj, bo jednocześnie piszę tego posta, robię chleb i do tego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie) sera feta dużo (nie wiem dokładnie ile, ale spora kostka) sera żółtego
Marder&Marder ManufactureSkładniki: świeże śledzie 1,3 kg, kucharek 1 łyżka, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, cebula 3 sztuki większe
W Mojej Kuchni LubięDania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina
Szczęśliwa kuchniaDania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚledzie w sosie porowym – to nasza nowa propozycja na świąteczne danie, ale nie tylko. Taki śledzik super sprawdzi się jako przekąska na imprezę, np. zbliżające
Kulinarne PrzebojeTemperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już
W kuchni Karmel-itkiPora na lunch. Przepisy na małe dania idealne do zabrania" to książka pełna niezwykle prostych i smacznych przepisów na dania lunchowe, które można ze sobą zabrać do pracy czy na uczelnię. Autorkami książki są dwie panie - Caroline Craig oraz Sophie Missing. Jej premiera miała miejsce 16 kwietnia 2018 roku. W książce tej każdy znajdzie coś dla siebie, gdyż zawiera(...)przepisy na dania wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Jest to książka idealna dla osób zapracowanych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przyrządzanie skomplikowanych posiłków, a chcieliby urozmaicić swoje lunche w pracy, aby sprawiały przyjemność oraz nie wydawać sporej sumy na gotowe zestawy obiadowe czy kanapki. Autorki podpowiadają jak zaoszczędzić pieniądze i szybko
Kuchnia MagdaLenyPracochłonne... Tuczące bo tłuste... Ale w smaku tak pyszne, że jeśli zjemy taką rybę raz na jakiś czas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :) Składniki na kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego(...)ogniu i dodajemy etapami kolejnych kilka kostek i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy wszystkie kostki masła. Sos powinien mieć kolor kości słoniowej Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku - mieszamy Pora na pieczarki w śmietanie: Na maśle i oleju podsmażamy kilka minut pieczarki i dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki
Szczęśliwa kuchniaPracochłonne... Tuczące bo tłuste... Ale w smaku tak pyszne, że jeśli zjemy taką rybę raz na jakiś czas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :) Składniki na kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego(...)ogniu i dodajemy etapami kolejnych kilka kostek i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy wszystkie kostki masła. Sos powinien mieć kolor kości słoniowej Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku - mieszamy Pora na pieczarki w śmietanie: Na maśle i oleju podsmażamy kilka minut pieczarki i dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com