W przeciwieństwie do ciężkich gulaszy mięsnych, których w sezonie wiosenno-letnim raczej unikamy, gulasz rybny jest idealny na tę porę roku. Lekki, ale pożywny, z dużą
Smakowity Blog KulinarnyNa pewno znacie i lubicie "ciepłe lody", które niegdyś kupowano w spożywczych sklepikach osiedlowych. Niestety, wiele z nich już
W kuchni Karmel-itkiwersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Mia Cucina Sofietafareast-language:EN-US;} Moja wersja popularnego sosu do ryby – można inaczej: świetnie smakuje z ziemniakami. Można to danie również krótko zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Smacznego! Składniki: ugotowane ziemniaki (10-12 sztuk) 4-5 łyżek oleju 3 marchewki 2 małe selery 2 cebule lub 1 por 2 pietruszki ½ szklanki przecieru pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu 2 liście
Qlinarnie i QlinarnieJeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki
e-PrzepisyKulinarnejeszcze ryby - aktualnie rezygnuję całkowicie z każdego składnika, który się niegdyś ruszał, jadł, oddychał i żył. Co prawda, decyzję podejmuję całkowicie do niej przekonana, ale to przyjaciółka jakiś czas temu uświadomiła mnie, że moja postawa świadczy o takim, a nie innym sposobie na życie. Podświadomie rezygnując z mięsa, stawałam się stopniowo wegetarianką, wbrew wszystkiemu, co do tej pory wpajano(...)wiem co robię, a przede wszystkim, że nie jest to chwilowe zachłyśnięcie się aktualnymi trendami. Co do bloga - nie zraźcie się, kiedy pojawi się coś z mięsa, ryb czy owoców morza. Jak już wspomniałam w tekście, rodzina jest bardzo mięsożerna. Zresztą, to niesamowicie dziwaczne, jeszcze jakieś półtora roku temu do głowy by mi nie przyszło, że pomimo zainteresowania
W kuchni Karmel-itkiniego świąt :) tak więc w tym roku też jest :) Składniki: 1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg) 3 cebule 2 marchewki 1 pietruszka pół pora 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pół łyżeczki pieprzu sól szczypta cukru do smaku 1 łyżka octu 1 łyżka żelatyny Karpia czyścimy. Odkrawamy głowę(...)pieprz i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowę i ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na rybie. Doprawiamy
Bon Appetit MałgorzatyDziś znowu zdrowo, znowu smacznie i absolutnie nie nudno! :) To połączenie to prawdziwa bomba smaku i zdorowia. Pieczona ryba, sos z granatów i lekka sałatka z kaszą pęczak oraz grejpfrutem - po prostu nie można się oprzeć! :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 200g łososia sok z 1/4 cytryny 1 łyżka melasy lub miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka ugotowanej(...)solą. Odstawić na minimum 20 min. Grejpfruta oraz ser pokroić w dość grubą kostkę i dodać do miski z kaszą. Miętę oraz orzechy posiekać i dodać do pozostałych skłądników. Pora pokroić w cienkie paseczki. Całość wymieszać. Wszystkie składniki dressingu umieścić w niedużym słoiczku, potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. Polać sałatkę i wymieszać. Odstawić aby smaki się przeniknęły. Granat
DefinicjaSmakugłównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym
codojedzeniaciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część 2 ząbki czosnku
Codziennik KuchennyTo łatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie jest typowym „przepisem na szybki obiad”. Co prawda w praktyce przyrządzam je o przeróżnych porach, ale zwykle
Kulinarna PokusaSkładniki: 200 gram matiasy na tacce, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki ocet, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1 mniejsza pora matiasy
W Mojej Kuchni LubięSmoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony 1
Kulinarny karnet Christopheraconfit i oznacza “ konserwowanie ”) to metoda utrwalania żywności wymyślona wieki temu przez Francuzów. Konfitowanie wykorzystywano głównie do konserwowania mięsa, szczególnie kaczek, gęsi, ale tym sposobem można utrwalać również warzywa, ryby i inne produkty spożywcze. Metoda polega na zamarynowaniu mięsa w ziołach, a następnie powolnym gotowaniu go w tłuszczu. Po ugotowaniu i wystudzeniu takie mięso może stać w chłodnym miejscu przez(...)SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 5 - 6 główek czosnku olej roślinny (np. rzepakowy) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula kawałek pora 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) 8 cieniutkich plasterków boczku (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W kuchni Katie