Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę(...)mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Mieszając powstanie gęste ciasto. Obtoczyłam w nim płaty śledziowe. i smażyłam aż ryba się upiekła i zbrązowiała. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik. Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko w mące. Śledź jest wtedy twardszy. Ciasto oddziela się i "pływa
potrawyregionalneśledzi, użyjcie majonezu, który jest ostrzejszy w smaku i podbije smak ryby. Sprawdzi się tutaj na pewno Majonez Kielecki , którego używam od lat, niezależnie od dnia, święta czy humoru Zobacz też: Matias – śledź nad śledzie Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Śledzie w majonezie z cebulą Drukuj przepis Porcji: 400 g Czas
Kuchnia Bazyliinową odsłoną śledzi, ja natomiast stawiam na nowe odsłony ryb. Czasem te nowe odsłony stają się klasyką i powtarzają się przez kolejne lata – i tak np. od kilku Wigilii nie może na stole zabraknąć gravlaxa, chociaż w tym roku zamierzam go zrobić trochę inaczej do tej pory – z buraczkami. Jeżeli Wy też szukacie inspiracji na urozmaicenie wigilijnego
Cooking for EmilyPamiętajmy by dostarczać organizmowi dużo witamin i minerałów niezależnie od pory roku. Teraz i ja muszę skupić się właśnie na tych składnikach i pamiętając o nich będzie u nas jeszcze więcej świeżych warzyw i owoców. Postaram się by w naszym cyklu "fit" nie zabrakło również mięsa i ryb. A już dzisiaj kolorowa sałatka :) Kolejny raz częstuje
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela
Kuchenne zapiski Edytydowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą, a dodatek lekko kwaskowatej i grillowanej gruszki świetnie wplata się między
Food Squarejest przykładem fajnego dania jedno-garnkowego, które można przygotować wcześniej. Ważne w niej jest to, żeby wszystkie elementy były dobrze doprawione przy przygotowaniu dania. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 por 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka ¼ szklanki mleka 4 łyżki masła 400 - 500 g filerów rybnych ser żółty do posypania zapiekanki ½ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki(...)Doprawić gałką muszkatołową a następnie połowę płynu wlać do warzyw. Smażyć aż sos zgęstnieje i się zredukuje. Wyciągnąć liść laurowy. Do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem włożyć warzywa, a następnie rybę. Rybę doprawić solą oraz pieprzem i dodać resztę śmietany. Na rybe rozsmarować puree ziemniaczane, które posypać startym żółtym serem. Piec w temperaturze 180 o C przez 45 -55 minut
Mama Gotujeprzesadzajmy z procentami, w ten sposób pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami(...)zabawa z dziećmi Jakie potrawy i smakołyki grillować? Jeśli dbamy o linię należy uważać z pustymi kaloriami np tłuste mięso czy gazowane napoje. Postawmy na sałatki. Wiosna jest porą roku, gdzie wszystko budzi się do życia i jest świeże. Na sklepowych pułkach nie zabraknie świeżych warzyw i owoców. Przygotuj: sałatki owocowe z jogurtem naturalnym np. z jabłkiem, bananem
Truskawkowa Fiestamineralnej gazowanej - ¾ szklanki piwa Dodatkowo: - olej lub oliwa do smażenia Umyte i osuszone filety pozbawiamy skóry i ości, których w tej rybie jest niewiele – kroimy na porcje. Następnie rybę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa, miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Porcje łososia(...)olejem. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podajemy z czym kto lubi. Moja propozycja to surówka z pora, marchewki, czerwonej cebuli, papryki żółtej i czerwonej. Warzywa pokrojone w stylu julienne zalewamy lodowatą wodą na ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku, osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski
mojewypiekiinietylkostanie sie celem mojej podrozy turystycznej, "wpadne" tam z wizyta kulinarna. Zaproponowana przez blog Ireny i Andrzeja zabawa "Z widelcem po Europie" dociera wlasnie dzis do Szkocji. Do tej pory nie zaglebialam sie w kuchnie tej krainy, jak dla mnie wszystko co o niej wiedzialam zamykalo sie w slowie "whisky", ktorej z reszta nie lubie. Szukajac jednak odpowiedniego przepisu(...)odkrylam, ze kuchnia szkocka bagata jest w wiele prostych dan, bez dlugiej listy skladnikow. Ucieszylam sie, ze oprocz wolowiny i jagnieciny w tej kuchni jest tez sporo dan z ryb. I oto dzis przepis na zapiekanego lososia, ktory znalazlam w bardzo starej gazecie "Smacznego" z 1998 roku. Zapiekanka z lososia skladniki na ciasto: 1 szklanka maki (20dkg) 5 lyzek masla
Przysmaki Karolkiindyjska potrawa oznaczająca ni mniej, ni więcej, jak warzywa, mięso, ryby, lub inny główny składnik dania przyrządzany w sosie. To dla mnie także synonim przepysznie rozgrzewającej potrawy, gdyż najbardziej lubię bardzo ostrą wersję tego dania. Jednak curry to jednocześnie raczej lekki posiłek, więc świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Dzisiejsza propozycja zakłada użycie dyni, która oczywiście jest rośliną
PichceniomaniaŚledzie to taka ryba, którą jedni kochają, a inni wręcz przeciwnie. Ja przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu, kiedy moja mama przeszła samą siebie przygotowują najlepsze na świecie śledzie po kaszubsku. Od tamtej pory z wielka przyjemnością jem je zarówno w postaci sałatek, jak i np. obiadowych zapiekanek. Dziś jednak
Ostra na SłodkoRyż, jako dodatek do smażonych/grillowanych mięs lub ryby, wcale nie musi być nudny. Proponuję przepis na "czerwony ryż". Przepis znam od wielu lat i nadal chętnie po niego sięgam. Łatwy, szybki dodatek do obiadu. SKŁADNIKI:(2 porcje) Woreczek ryżu (u mnie Basmati) Ok. 6 cm pora (biała część) Mały ząbek czosnku 100 ml passaty pomidorowej/ew 2 łyżeczki
Kopystką po garachWypiliśmy kawę w kawiarni - najlepszą jaką do tej pory piłam. Nie wiem czy ziarno dobre, czy atmosfera świąt to sprawiła. Ale zakupiliśmy 200 gram do domu. Po powrocie odgrzany karp w pysznym sosie. Przepis pochodzi od Małgosi z Igraszek losu. Ten sos zostanie przysposobiony do innych ryb. Tych słodkowodnych. Już go widzę ze szczupakiem. kilka dzwonek karpia
AZgotuj!pochodzi z języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej - 35g orzeszków pini
mojewypiekiinietylko