ryba w porach - 1733 przepisów (strona:34/116)

Dorsz zapiekany w warzywach z sosem tzatziki 185

dorsza (w zależności od wielkości i porcji jaką chcecie przygotować - ja podzieliłam 3 filety na mniejsze kawałki, zatem wyszło mi 6 paczuszek z rybą); - pieprz cytrynowy; - sól morska; - oregano; - pieprz cayenne; - farsz warzywny: 1 cukinia, 1 por, 0,5kg pieczarek, 1 papryka, 4 ząbki czosnku; - 2 łyżki oliwy; - 2 łyżki masła; - świeży koperek; - 3 plasterki sera mozzarella; - 10 kawałków suszonych(...)ząbki czosnku, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól morska. Przygotowanie: - filety z dorsza myjemy, układamy i doprawiamy solą morską, pieprzem cytrynowym oraz oregano; - farsz warzywny: cukinię obieramy i kroimy, por, paprykę oraz pieczarki myjemy i kroimy, ząbki czosnku obieramy i siekamy na drobne kawałeczki - wszystko wsypujemy na patelnię i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy; - folię aluminiową dzielimy na tyle kawałków

MintTaste
Łosoś pieczony w sezamie na makaronie ryżowym z warzywami al dente 195

kolorowym sezamie. Rozgrzać suchą patelnię z grubym dnem i podprażyć sezam z każdej strony ryby przez około minutę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i jednocześnie przygotowywać warzywa. Marchewkę, paprykę, pora i cukinię pokroić wzdłuż na mniej więcej pięciocentymetrowe paski. Na patelni rozgrzać łyżkę(...)oleju sezamowego, najpierw wrzucić pora i go szybko przesmażyć, a następnie dodać resztę kolorowych pasków warzywnych. Dusić na mocnym ogniu, doprawić sosem sojowym. Na talerze nakładać makaron ryżowy, drugie tyle makaronu z warzyw i na wierzchu kawałek upieczonej ryby. 1 porcja to ok. 490kcal , węglowodany: 52g, białko: 30g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym 181

Pogoda na szczęście zaczyna być kompatybilna z porą roku. A z racji tego, że jest ciepło mamy coraz mniejszą ochotę na ciężkie, tłuste jedzenie, a tym bardziej na stanie w kuchni przy garach. Stąd pomysł na lekkie, kolorowe danie. Obiad ten przygotujecie w pół godziny - tyle potrzeba na ugotowanie ziemniaków. Wszystko inne zrobicie w czasie, gdy ziemniaki będą wesoło pyrkać(...)cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

W kuchni Katie
Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym 204

Pogoda na szczęście zaczyna być kompatybilna z porą roku. A z racji tego, że jest ciepło mamy coraz mniejszą ochotę na ciężkie, tłuste jedzenie, a tym bardziej na stanie w kuchni przy garach. Stąd pomysł na lekkie, kolorowe danie. Obiad ten przygotujecie w pół godziny - tyle potrzeba na ugotowanie ziemniaków. Wszystko inne zrobicie w czasie, gdy ziemniaki będą wesoło pyrkać(...)cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

W kuchni Katie
Zapiekanka z rybą 181

Składniki: 1-2 marchewki 1/4 średniego selera 1/3 fenkuła 1 cebula 1/2 pora 1/2 chili 500 g filetów rybnych 1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonego 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła … Czytaj dalej Zapiekanka z rybą

czarrna od kuchni
Zupa rybna ze smażonym szczupakiem 140

właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory.  płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki(...)dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę, mieszamy, dodajemy natkę i wylewamy do talerzy

AZgotuj!
Idealny smażony karp z masłem czosnkowo-koperkowym 158

karpia idealnego – bez ości, wilgotnego w środku, chrupiącego z zewnątrz, aromatycznego i takiego, po którego sięgnięcie nawet o innych porach roku (a mówią to osoby, które nigdy nie przepadały za karpiem!). Warto nauczyć się wybierać dobrej jakości ryby, bo zwróci się to nam w smaku – nasz polski karp jest wart, aby wiedzieć o nim więcej. Karp jest

Poezja smaku
Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 191

Już na tych kartach pisałem, że od dłuższego czasu na moim stole częściej goszczą ryby. Dziś będzie coś po angielsku. Pierwszy raz jadłem te "ciasto rybne", gdy moja szwagierka zrobiła je, podczas naszego urlopu w UK. Żona Ma uwielbia tę zapiekankę, więc dziś ukłon w jej stronę. Smacznego Kochanie! Będziemy potrzebować: -płat polędwicy z dorsza, świeżego -płat wędzonego na zimno(...)moździerzu z dodatkiem kilku ziaren gorczycy i dwoma listkami bazylii -starta mozzarella -mała kostka cheddara, starta  Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy. Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem i dodajemy naszą przyprawę zrobioną w moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka

BaRepas
DIETETYCZNE PULPETY Z DORSZA 178

SKŁADNIKI :  500 -600 g filetów z dorsza sól, pieprz do smaku  1/2 czerwonej papryki natka pietruszki koperek 1 mała cukinia 2 jajka 4 kromki chleba tostowego por, biała część odrobina oleju(...)pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem.  Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę-  chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na 20 minut.  Z masy

Kulinarne Fantazje Marioli
Smażony łosoś z sosem żurawinowo - porowym 148

łyżki mąki pszennej do panierki, sól morska - ryż jaśminowy NA SOS: - 1/2 pora  - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki świeżej żurawiny - 1 chlust białego wina - 2 łyżki masła - łyżka oliwy z oliwek - sól morska - świeży rozmaryn - sól, różowy pieprz - 100 ml wody WYKONANIE: - rybę umyj i osusz, obtocz w mące i smaż na złoty kolor na oliwie z klarowanym

SMYKWKUCHNI
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym 132

trawa cytrynowa, 600 g ryby morskiej (kręgosłup, głowa)*, 2 liście limonki, 1 – 2 chili, kawałek świeżego imbiru (2 cm), kawałek kopru włoskiego, kawałek pora, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól(...)cukier, Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać

królestwo garów
Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback 293

przepisie. Czosnek posiekać i wymieszać z solą morską. Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nożyczkami odciąć płetwy, na każdym boku zrobić po 3 nacięcia, natrzeć solą z czosnkiem, na zewnątrz i w środku.  Z trawy cytrynowej usunąć końce pozostawiając 10 cm najgrubszej części, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Por(...)seler pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszane warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem. Folię szczelnie zawinąć żeby nie wyciekał sos, przed całkowitym zamknięciem wlać wino

SzczyptaSmaQ
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 163

Każdy wie, że ryby są smaczne i zdrowe, ale jak już po nie sięgamy to najczęściej korzystamy z filetów. Sama tak robiłam do tej pory… żeby nie słuchać marudzenia przy stole przy obieraniu ości… Tak łatwiej… Postanowiłam jednak to zmienić i skusiłam się na zakup pstrąga. Nie chciałam eksperymentować, żeby w przypadku nieudanego eksperymentu nie zmarnować(...)pysznej ryby. Przewertowałam kilka książek w poszukiwaniu idealnego przepisu na pieczonego pstraga, ale ciągle coś było nie tak… Składniki nie takie albo składniki takie ale brak ich w szafce… I chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne! Pstrąg pieczony

UgotujmyTo.pl
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 220

chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g

Symfonia Smaków